Search

Αδιέξοδο στο Eurogroup μετά από διαπραγμάτευση 16 ωρών! Νέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη

Ναυάγιο στις συζητήσεις του Eurogroup, καθώς η τηλεδιάσκεψη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Έτσι το πρωί της Τετάρτης, διέκοψε τις εργασίες του το Eurogroup και θα συνεχίσει τη συνεδρίασή του αύριο Πέμπτη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων 16 ωρών, που δεν κατέληξαν ωστόσο σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το tweet τoυ Μάριο Σεντένο την διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup

Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με ανάρτησή του στο twitter, ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη.

«Επειτα από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτήν. Ανέστειλα το Eurogroup», οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν «αύριο, Πέμπτη», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος του συμβουλίου. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σταϊκούρας για Eurogroup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύχτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Ολονύχτιο θρίλερ στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ

Ηταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έβγαινε λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο το ναυάγιο, αφού δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup.

Οτι θα ακολουθούσε ολονύχτιο θρίλερ με τη συμφωνία να μοιάζει να βρίσκεται μακριά επιβεβαιώθηκε μόλις έγινε γνωστή η πρόταση της Γερμανίας για συμβιβαστική λύση. Ομως όπως ήταν αναμενόμενο βρήκε κατηγορηματικά αντίθετη κυρίως την Ιταλία, η οποία είχε ήδη «πυροβολήσει» την Κομισιόν για την πρόθεση της να δημοσιοποιήσει σήμερα έναν οδικό χάρτη εξόδου της ΕΕ από την καραντίνα, χωρίς να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που υποφέρουν. Την ίδια στιγμή αντιδράσεις είχαν πυροδοτηθεί και από την τοποθέτηση της Ολλανδίας για τη χρήση των γραμμών του ESM υπό όρους.

Από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο είχε επιχειρήσει πριν από την τηλεδιάσκεψη να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για συμφωνία και αναφέρθηκε στο «πακέτο» που βρίσκεται στο τραπέζι:
1) Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM, δηλαδή η πιο light εκδοχή όρων σε σχέση με την Ενισχυμένη Γραμμή
2) δάνεια 200 δισ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
3) πρόγραμμα 100 δισ από την Κομισιόν για την απασχόληση. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι επρόκειτο για μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των αγορών.

Ανάχωμα η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Το μόνο ανάχωμα στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός ήταν η σημαντική για τη χώρας μας απόφαση της ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε τη χαλάρωση των όρων για τα ενέχυρα που δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έτσι ώστε να ενισχύσει τη δύναμη πυρός τους για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικά όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, με ρητή αναφορά, γίνονται αποδεκτά όλα τα ομόλογα τους κι αυτό σημαίνει ότι θωρακίζονται για την περίπτωση που είναι «κλειστή» η διατραπεζική.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει ότι αίρονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Έτσι για πρώτη φορά η Ελλάδα ωφελείται απευθείας από τη νομισματική βοήθεια της ΕΚΤ.

To γεγονός μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος του χρήματος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να δώσει πρόσβαση σε τεράστια ρευστότητα, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμη για τη χώρα μας.

Πηγή: iefimerida.gr

Share it