Search

Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: «Υπερβολική η έκταση που δόθηκε στο Άγιο Φως τα τελευταία χρόνια»

Την άποψη του ότι «στο Άγιο Φως δόθηκε μια υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια» κατέθεσε και εξήγησε μέσα από την δημόσια τηλεόραση ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, όντας καλεσμένος της Όλγας Τρέμη προκειμένου να μιλήσει για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης ερωτήθηκε για το Άγιο Φως και είπε επακριβώς: «στο Άγιο Φως δόθηκε μια υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια επειδή είχαμε τη δυνατότητα ως κράτος και επειδή όπου μπορούσε να φτάσει ήταν μεγάλη ευλογία. Αλλά το Άγιο Φως δεν ξεχνάμε ότι είναι το ίδιο που βγάζει κάθε Μεγάλο Σάββατο το βράδι κάθε απλός ιερέας πίσω από την Αγία Τράπεζα, λέγοντας τα ίδια λόγια ακριβώς που λέγονται στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Φέτος κι εκεί θα είναι κλειστός ο Ναός της Αναστάσεως, ενδεχομένως οι πτήσεις να μη γίνουν. Οι χριστιανοί μας θα ξέρουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο φως. Δεν είναι πολλά χρόνια που υπήρχε αυτή η δυνατότητα να έρχεται να έρχεται με πτήσεις και να φτάνει σε όλη την Ελλάδα ή όπου μπορούσε να υπάρχει αεροδρόμιο και να φτάσει»

Η διαφορά της ατομικής από τη συλλογική λατρεία

Κληθείς να σχολιάσει και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τους κλειστούς ναούς κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξήγησε θεολογικά και υπό την ορθόδοξη σκοπιά τη διαφορά της συλλογικής από την ατομική λατρεία σημειώνοντας όμως ότι οι καιροί επιτάσσουν την ατομική προκειμένου «να μην αρρωστήσει και πεθάνει κανένας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «να καταλάβουμε ότι στην Εκκλησία όταν πηγαίνουμε οι Χριστιανοί δεν πηγαίνουμε για ατομική προσευχή – να προσευχηθούμε μόνο για τον εαυτό μας- πηγαίνουμε προσευχόμενοι υπέρ του σύμπαντος κόσμου, για τους εαυτούς μας, για τους φίλους μας και για τους εχθρούς μας κυρίως. Αυτό λοιπόν τώρα σαν θυσία θα το κάνουμε από το σπίτι μας. Νοερά θα μεταφερόμαστε μέσα στο ναό, θα ζούμε τη λειτουργία σαν ένα προσωπικό γεγονός ενώ ευρισκόμεθα σε μία ανάγκη – ευχόμαστε πάντα στην Εκκλησία υπέρ των εν αδυναμία όντων, υπέρ των αδικαίως αποληφθέντων και τα λοιπά. Στερούμαστε κάτι, θα στερηθούμε, θα θυσιάσουμε κάτι υπέρ των αδελφών μας. Δεν θα θυσιάσουμε απλά το φαγητό όταν νηστεύουμε ή κάποια χρήματα όταν αποφσίζουμε να δώσουμε ελεημοσύνη. Θα θυσιάσουμε τη δική μας προσωπική πνευματική τροφή για χάρη των αδελφών μας που είναι δίπλα μας και έχουν ανάγκη να μη μολυνθούν.

Άλλη αξία έχει η προσωπική προσευχή στο σπίτι μας όταν γονατίζουμε κάθε βράδι και κάθε πρωί για να ευχαριστήσουμε ή να παρακαλέσουμε το Θεό να μιλήσουμε μαζί Του μερικές φορές όχι με λόγια, αλλά με την καρδιά μας και άλλο πράγμα είναι η λατρεία της Κυριακής, όπου η λατρεύουσα κοινότητα αναφέρεται προς τον Θεό».

Κανονικά η τηλεοπτική μετάδοση των λειτουργιών του Πάσχα

Ο κος Άνθιμος ενημέρωσε ακόμη ότι οι λειτουργίες θα συνεχίσουν να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά από όσες Μητροπόλεις έχουν τη σχετική δυνατότητα «για να μεταφέρονται οι πιστοί έστω και νοερά στην ενορία ή τη Μητρόπολη τους». Στις Μητροπόλεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ο κος Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς να παρακολουθούν τις λειτουργίες που θα μεταδίδει η ΕΡΤ είτε από τη Μητρόπολη Αθηνών, είτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Μητροπολίτης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα «απείθειας» μεταξύ κληρικών – δηλαδή δεν θα εμφανιστούν ιερείς που θα καλέσουν τον κόσμο στους ναούς, ενώ ακόμη και τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα γίνει περιφορά των Επιταφίων.

Τέλος τάχθηκε κατά της πρότασης που ακούστηκε από κάποιους περί συμμετοχής ολίγων πιστών στις λειτουργίες λέγοντας πως «αυτό είναι διχαστικό» γιατί δεν υπάρχου «κριτήρια επιλογής πιστών» και θύμισε σε όλους την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για παλλαϊκό -θρησκευτικό- εορτασμό του Πάσχα κατή την ημερομηνία της απόδοσής του δηλαδή στο τέλος Μαΐου και εφόσον φυσικά οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Πηγή: reportal.gr

Share it