Search

Τα δάκρυα του Ντέμη στην κατάμεστη Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ

Η συλλογική ψυχολογία στον πλανήτη ΑΕΚ ήταν ιδιαιτέρως περίεργη το καλοκαίρι του 1997. Η Ένωση προερχόταν από μια χρονιά κατά την οποία είχε χάσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ωστόσο οι τρεις εμφατικές νίκες επί των «ερυθρολεύκων» στα τέσσερα επίσημα παιχνίδια που η ΑΕΚ τους είχε αντιμετωπίσει, σε συνδυασμό με τη διάχυτη αίσθηση πως αν η διαιτησία εκείνης της σεζόν δεν έκανε σκανδαλωδώς όλα τα χατίρια στην ομάδα του Κόκκαλη η έκβαση του πρωταθλήματος θα ήταν διαφορετική, ήταν στοιχεία που σχετικοποιούσαν την απώλεια του τίτλου. Επιπροσθέτως, η κιτρινόμαυρη κατάκτηση του κυπέλλου, η ευρωπαϊκή παρουσία που είχε στείλει την Ένωση μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η πανέμορφη μπάλα που είχε παίξει η ομάδα, όλα αυτά μαζί δημιουργούσαν ένα ψηφιδωτό αξιοπρέπειας για τους «κιτρινόμαυρους».

Από την άλλη, υπήρχε και μια αντίρροπη επικαιρότητα που προκαλούσε προβληματισμό ενόψει της σεζόν που ερχόταν. Ο Πέτρος Ραβούσης, αγαπημένο παιδί για τις κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας και ψυχολογική «άγκυρα» στον πάγκο της ΑΕΚ μετά τη φυγή Μπάγεβιτς, αποχαιρετούσε και αυτός την ομάδα. Στη θέση του είχε έρθει ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, παγκοσμίως άγνωστος Ρουμάνος προπονητής, που στις εποχές που δεν υπήρχε καν σαν υποψία το διαδίκτυο κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά τι μέρος του λόγου ήταν: αναπόφευκτα προκαλούσε σκεπτικισμό η παρουσία του στον ενωσίτικο πάγκο. Οι ταυτόχρονες φυγές των Κετσπάγια και Μπορμπόκη για τα γήπεδα της Αγγλίας καθώς και η (προσωρινή όπως αποδείχθηκε μετά από λίγους μήνες) απόσυρση του Μανωλά από την ενεργό δράση σηματοδοτούσαν μια πολύ υπολογίσιμη αποδυνάμωση.

Διοικητικά δε, τα πράγματα ήταν απελπιστικά: ο Τροχανάς ήταν τυπικά ο μεγαλομέτοχος αλλά είχε πάψει να ασχολείται και απλά περίμενε να ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΕΚ στην Enic, ενώ χρέη προέδρου και διαχειριστή της ομάδας είχε αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας (ναι, υπήρξε μια εποχή που ο Κούγιας ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ…). Η επεισοδιακή πρώτη προπόνηση της ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια με τους οργανωμένους να αποθεώνουν τον Σαβέφσκι και να κάνουν επίθεση στον Κούγια ήταν ενδεικτική του κλίματος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ SDNA!

Share it