Search

Αλλο Ασσύριοι, άλλο… Σύριοι. Η ομάδα μεταναστών στη Σουηδία

Το 2005 έφτασε να αγωνιστεί στην Allsvenskan, για μία και μοναδική φορά. Εκτοτε άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα και πλέον η Assyriska Fotbollsföreningen μετέχει σε όμιλο της 3ης κατηγορίας στη Σουηδία. Η Ασίρισκα είναι ένας μοναδικός, στο είδος του, σύλλογος, εκπροσωπώντας εθνοτική φυλή εκτός της χώρας που εδρεύει, πρακτικά. Δημιουργήθηκε το 1971 από Ασσύριους μετανάστες με στόχο να εκπροσωπήσει και στον αθλητισμό τη φυλή ενώ από το 1974 απέκτησε και ποδοσφαιρικό τμήμα. Ακριβώς όπως η παλαιστινιακή διασπορά στο Σαντιάγο της Χιλής… προκάλεσε την ίδρυση της Παλεστίνο (άλλα μια ομάδα… οικεία σε όσους ασχολούνται με κουπόνι στοιχηματος), μια παρόμοια πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τους Ασσύριους με την Ασίρισκα στην πόλη της Σέντερτελγε.

Θα αναρωτηθεί κανείς, τι είναι οι Ασσύριοι αφού δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Ασσυρία. Σωστά. Ηταν μια αρχαία χώρα, γνωστή ως το Βασίλειο της Μεσοποταμίας στην κοιλάδα του Τίγρη (στο σημερινό Ιράκ), η οποία έλαβε την ονομασία της από την αρχική πόλη-κράτος Ασσούρ, που έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού. Το ασσυριακό κράτος απετέλεσε επανειλημμένα αυτοκρατορία της οποίας η μεγαλύτερη ακμή προσδιορίζεται μεταξύ του 9ου και 7ου αιώνα π.Χ. και καταλύθηκε οριστικά το 612 π.Χ.

Η Ασίρισκα αποτέλεσε λοιπόν την πρώτη ομάδα μεταναστών στα χρονικά της Σουηδίας, έχοντας οργανωμένους οπαδούς (τους Zelge Fans) που αρχικώς ήταν γνωστοί ως «Neshre», που σημαίνει αετός στα συριακά. Τα περισσότερα από τα μέλη είναι Ασσύριοι, αλλά επίσης υπάρχουν και Σουηδοί μέλη.

Γενικώς η Σουηδία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών / προσφύγων που είναι μόνιμοι κάτοικοι: υπάρχουν Ιρακινοί, Τούρκοι και Λιβανέζοι. Και υπάρχει και μια μικρή… κρίση ταυτότητας σε σχέση με το αν θα πρέπει να αναφέρονται ως Ασσύριοι ή Σύριοι, ήτοι συνδεδεμένοι με τη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία. Τούτη η διαφορά έφτασε έως τον αγωνιστικό χώρο και το 1977 ιδρύθηκε μια άλλη ομάδα που απαρτιζόταν από Σύριους: η Σιριάνσκα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Share it