Search

Έκτακτο Επίδομα: Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζομένους

Από την 1η Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή όσοι εργαζόμενοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας το βράδυ της Τρίτης.

Ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα των εργοδοτών, για να μπουν όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δυο υπουργικές αποφάσεις που πήραν ΦΕΚ προβλέπονται τα εξής:

Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr) θα υποβάλλουν οι εργαζόμενοι–δικαιούχοι των 800 ευρώ, την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων. Σύμφωνα με τις υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

α) εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους

-είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, με κυβερνητική απόφαση,

-είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης)

β) εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Με την ίδια απόφαση διευκρινίζεται οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Επίσης δικαίωμα μείωσης του μισθώματος κατά 40% προβλέπεται -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί- και για τις επιχειρήσεις, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση και τελούν σε αναστολή.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διαδικασία αυτή καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη».

Περισσότερα ΕΔΩ.

Share it