Search

Στα 530 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 35 νέα. Έκκληση Τσιόδρα για σεβασμό στους νεκρούς!

Συνολικά 35 νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανεβάζουν το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 530 ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθ. Σωτήρης Τσιόδρας. Ανακοίνωσε επίσης ότι συνολικά έχουν φύγει από τη ζωή 13 άτομα, εκ των οποίων μόνο μία γυναίκα ήταν εξ αυτών. Μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει να σεβόμαστε αυτούς που χάνουν τη ζωή τους και να μην τους εμπλέκουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Τα 98 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερο επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 8000 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού.

Επίσης 100 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 18 είναι διασωληνωμένοι, όλοι είναι πάνω 67 ετών. Πολλοί από τους νοσηλευόμενους αναμένεται επίσης να διασωληνωθούν. Συνολικά 19 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Υπολογίζεται ότι από τα νέα κρούσματα είναι πιθανό ένα 15% να διασωληνωθεί.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ένα από τα κύρια σημεία διασποράς είναι τα νοσοκομεία. Απαιτείται μεγάλη προσοχή για όσους συρρέουν στα νοσοκομεία. Στα δικά μας νοσοκομεία έρχονται άνθρωποι που καταλύουν την καραντίνα. “Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν χώρους ιερούς, πρέπει οι γιατροί να χουν χώρο να χειριστούν και άτομα με άλλα προβλήματα υγείας και επισκιάζονται από τον κορονοϊό, αλλά είναι εξίσου σοβαρά” είπε ο κ. Τσιόδρας.Από το σύνολο των νοσηλευομένων το 79% έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και το 54% είναι άνδρες. Επίσης το 47% είναι πάνω από 67 ετών. Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 76 χρόνια.

Επίσης ανέφερε ότι προ το παρόν με βάση την επιτήρηση της επιδημίας παραμένουμε εντός των προβλέψεων όπως προκύπτει από τα ειδικά μαθηματικά μοντέλα. Όμως αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε μαζί να περιορίσουμε την νόσο.

Ο καθηγητής συγκινημένος αναφέρθηκε στον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες και κυρίως της μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Τόνισε ότι η σοβαρότητα της νόσου είναι τόσο μεγάλη καθώς βλέπουμε και μικρότερες ηλικίες. Το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήκει μεταξύ των ηλικιών 18 και 65 ετών.

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κάπνισμα και στο ρόλο που παίζει στην προσβολή των ανθρώπων από κορονοϊό. Όπως τόνισε, δειλά δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιο τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα για τον ιό και κατ’ αναλογία περισσότερες “πόρτες” και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους. Ακόμη και υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα συμπτωμάτων όταν μολύνονται.

Πηγή: news247.gr

Share it