Search

Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα – Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή!

Την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά και συνολικά τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από το κορονοϊό στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 495 κρούσματα του θανατηφόρου ιού, εκ των οποίων τα 31 χθες, Παρασκευή. Από τα κρούσματα, 84 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Συνολικά 90 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 20 είναι διασωληνωμένοι, ενώ η μέση ηλικία των τελευταίων είναι πάνω από τα 72 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 7200 έλεγχοι δειγμάτων.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

Το προφίλ των ασθενών

Σε ότι αφορά το φύλο που πλήττεται περισσότερο είναι οι άνδρες σε ποσοστό το 53.5%.

Σχετικά με τις ηλικίες επικρατούν όσοι βρίσκονται μεταξύ 40-64 ετών καθώς το ποσοστό αγγίζει το 50.7%, ενώ έχουν καταγραφεί και 19 περιπτώσεις στις ηλικές 0-17, με ποσοστό 4.4%.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

Αναφορικά με τα κρούσματα COVID-19 με νοσηλεία: Έχουν καταγραφεί 117 (23.6%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 26 (22.2%) διασωληνώθηκαν.

Επίσης 8 (6.8%) είχαν καταλήξει μέχρι την ώρα της καταγραφής, με τον αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 10 θανάτους.

Στις 20 Μαρτίου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 90 ασθενείς, εκ των οποίων 20 (22.2%) έχουν διασωληνωθεί.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

Η γεωγραφική κατανομή

Από τα 495 κρούσματα, τα 213 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Επίσης, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα στην Ανατολική Αττική και 2 στη Δυτική Αττική. Άλλα 15 κρούσματα αναφέρονται και στον Πειραιά. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 249, δηλαδή το 50% των περιστατικών της χώρας.

Κορονοϊός: Πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Προφίλ ασθενών, γεωγραφική κατανομή

Ακολουθεί η περιοχή της Ηλείας με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13.  Στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται 10 κρούσματα. Στην Αχαϊα αναφέρονται 9 κρούσματα και άλλα 5 στη Ζάκυνθο. Με 4 περιστατικά της νόσου βρίσκονται στον κατάλογο του ΕΟΔΥ οι περιοχές της Κοζάνης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πιερία και από 2 κρούσματα σε Έβρο, Ιωάννινα και Μεσσηνία. Από 1 περιστατικό έχει αναφερθεί σε Εύβοια, Λάρισα, Αρκαδία και Λέσβο. Αλλα 147 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο επέκτασης της νόσους . Όσοι έχουν μεταβεί σε κάποιο άλλο τόπο, εκτός της διαμονής τους, θα πρέπει ν απομονωθούν. Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση ταξιδιώτη που μετέδωσε τον ιό σε κάτοικο νησιού της Δωδεκανήσου. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χθες ότι θα πρέπει να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες και να κολλήσουμε όσο το δυνατό λιγότεροι ταυτόχρονα. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά στις μετακινήσεις. Μάλιστα έκανε έκκληση σε όσους έχουν ταξιδέψει ενώ δεν θα έπρεπε ότι δεν θα πρέπει να έρθουν με κανέναν σε επαφή στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υγείας κ. Κοντοζαμάνη, το σύστημα υγείας έχει ενδυναμωθεί σημαντικά και σήμερα υπάρχουν ήδη 2.156 κλίνες για πιθανά κρούσματα τα οποία μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία και 180 κλίνες ΜΕΘ και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι θα πρέπει να πηγαίνουν να δίνουν αίμα και μάλιστα σε κινητές μονάδες και όχι στα νοσοκομεία.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η επιδημία στη χώρα κινείται βάση των προβλέψεων οι οποίες έχουν βασιστεί πάνω στα μαθηματικά μοντέλα. Το αν θα αλλάξει κάτι σχετικά με την πορεία, δηλαδή αν θα υπάρχει αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, εξαρτάται από την ακρίβεια που τηρούνται αυτά τα μέτρα.

Πηγή: news247.gr

Share it