Search

Έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, στο τραπέζι το κλείσιμο των εκκλησιών!

Συ­νέρ­χε­ται ε­κτά­κτως το α­πό­γευμα της Δευ­τέ­ρας, 16 Μαρτίου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να α­σχο­λη­θεί με θέ­ματα υ­γείας σχετιζόμενα με τις τε­λευ­ταίες ε­ξε­λί­ξεις της ε­πι­δη­μίας του νέου κορoναϊού (Covid-19).

Η Ιερά Σύνοδος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Είναι πιθανό, η Ιερά Σύνοδος να επανεξετάσει τη στάση της για μία σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την εξάπλωση της νόσου του κοροναϊού, όπως ο εκκλησιασμός, η προσκύνηση των εικόνων και γενικότερα η τέλεση των Μυστηρίων.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συγκαλείται εκτάκτως γιατί η πληροφόρηση που έχει είναι ανησυχητική για τεράστιο κίνδυνο εξάπλωσης του κορoναϊού στη χώρα μας. Πάνω στο τραπέζι τίθεται ακόμη και το ζήτημα της διακοπής αρκετών ακολουθιών, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι οι ναοί θα κλείσουν. Οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, αλλά μόνο για ατομική λατρεία.

Εξάλλου, πολλοί ιεράρχες έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό το πρόβλημα (πρωτίστως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) και κατά συνέπεια είναι πιθανό να δούμε «αναθεώρηση», σε κάποια έκταση, της στάσης της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς την πλευρά να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη σημερινή του παρέμβαση έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσους ανησυχούν και φοβούνται και προς όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσέρχονται στις θείες ακολουθίες. Γιατί, όπως δήλωσε: «Η Εκκλησία ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε παίρνει απουσίες». Ουσιαστικά, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αποτρέπει τις ευπαθείς ομάδες να πηγαίνουν στις εκκλησίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε δύο ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα, αποφασίζοντας τα εξής:

  • Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.
  • Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.
  • Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.
  • Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.
  • Να αναθέσει στη Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.

Ουρές στις εκκλησίες για τη Θεία Κοινωνία

Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους και τις συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι πιστοί προσήλθαν σε εκκλησία της Θεσσαλονίκης για τη Θεία Κοινωνία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Θεσσαλονίκη:

Ουρές και στη Λάρισα

Κοσμοσυρροή και στις εκκλησίες της Λάρισας παρατηρήθηκε το πρωί της Κυριακής, όπως μεταδίδει το larissanet.

Επισημαίνεται ότι δεν λείπουν οι περιπτώσεις όσων προσέρχονται στις εκκλησίες φορώντας προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό.

Πηγή: Ethnos.gr, Reader.gr 

Share it