Search

Το μήνημα του Πρωθυπουργού σε Ερντογάν: “Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται απο κανέναν”

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και η εξάπλωση του κοροναϊού αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς». Και σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κοροναϊό. Δίπλα στα μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο προσκλήσεις: Την Τουρκία, που παραβιάζει με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τον κοροναϊό».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητές μας. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από κανέναν. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

Με τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει: «Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκής χώρες, αποτελεί έμπρακτη συμπαράσταση. Όταν χρειαστήκαμε τη βοήθεια, αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά».

Μήνυμα σε Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

  • «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.
  • Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάσταστης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.

Πηγή: Ethnos.gr

Share it