Search

Στον Πεντάλοφο η 7η πεζοπορική διαδρομή του Δρομέα!

Η 7η πεζοπορική διαδρομή του «Δρομέα» ολοκληρώνει τους αρχικούς στόχους, για Πανθρακική εξερεύνηση των όμορφων διαδρομών της πατρίδας μας. Ο «Δρομέας» εκδράμει λοιπόν την Κυριακή 8 Μαρτίου στον Πεντάλοφο του Βορείου Έβρου, μιας μοναδικού κάλους περιοχή.

Το χωριό Πεντάλοφος ανήκει στον Δήμο Ορεστιάδας, με 665 κατοίκους (στοιχεία του 2011), με υψόμετρο 271 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους στους οποίους οφείλει και το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπες Τεπέ (τουρκικά πέντε λόφοι).Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κωνσταντινούπολη. Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (έως τη δεκαετία του 1920) υπήρξε έδρα δημαρχίας όπου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά.

Στον Πεντάλοφο βρέθηκε θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος πολιτισμός, με τρεις τάφους της υστεροελληνικής εποχής. Στο εσωτερικό του ενός τάφου βρέθηκαν υπολείμματα από την καύση του νεκρού και ένα σπάνιο ασημένιο διώβολο του Σπαραδόκου αδελφού του βασιλιά των Οδρυσσών Σιτάλκη, που χρονολογείται στα 445 – 435 π.Χ. και ακόμη αρκετά αντικείμενα, όπως τετράδραχμα.

Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα.

Στον Πεντάλοφο βρίσκεται το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα, το Ευρωθήραμα, όπου ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, και φασιανοί, αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν βιότοπους και κυνηγετικές περιοχές.

Η πεζοπορία θα γίνει στην περιοχή Μπάρα-Γυαλιά, 10 λεπτά δυτικά από τον Πεντάλοφο και θα είναι 12χλμ κυκλικού δασικού δρόμου, με το ίδιο σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το καταφυγίου του συλλόγου στην θέση Μπάρα.

Η πεζοπορία μας θα γίνει με την υποστήριξη των μελών του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Ο Δρυμός».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
7.00 | Αναχώρηση από Κομοτηνή, ηρώο-σπαθί
8.00 | Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη, στάδιο Φώτης Κοσμάς
Στάσεις στις ενδιάμεσες πόλεις, εάν υπάρχουν συμμετέχοντες πεζοπόροι
10.15 | Άφιξη στον Πεντάλοφο – Καφεδάκι στο χωριό
11.00 | Αναχώρηση για την περιοχή Μπάρα-καταφύγιο του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Ο Δρυμός»
11.15 | Ξεκίνημα της πεζοπορίας
15.00 | Ολοκλήρωση της πεζοπορίας – Stretching
15.15 | Μετάβαση για φαγητό-καφέ στο εκτροφείο Ευρωθήραμα, πλησίον του Πενταλόφου
17.15 | Αναχώρηση για επιστροφή Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή

Οδηγίες-εγγραφές, από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.dromeasthrace.gr, στο fb και instagram του συλλόγου και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 6907605015, 6976976451.

Share it