Search

Μαρτυρία Κωνσταντινέα στην δίκη για τα στημένα: “Μου είπαν πρόσεχε στην Ξάνθη, πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός!!!”

«Βόμβες» από τον Πέτρο Κωνσταντινέα στην κατάθεσή του για τη δίκη των “28”, αναφέροντας ότι Θόδωρος Κουρίδης και Άρης Σταθόπουλος του είχαν πει πως… πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη.

Στην πέμπτη μέρα της Δίκης των 28 κατέθεσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο Ξάνθη-Ολυμπιακός στο οποίο ήταν ο ίδιος διαιτητής, και ως γνωστόν μετά απο αυτό το ματς του ανατιναξαν τον φουρνο!

Αναλυτικά η κατάθεση του παλαίμαχου διαιτητή και πρώην βουλευτή: 

«Στις χαμηλότερες κατηγορίες είχα δεχθεί πιέσεις, του τύπου ο γνωστός, του γνωστού που είχε την ομάδα. Η μία φορά ήταν το 2007 στη Β’ Εθνική ένα παιχνίδι ΑΟ Μάνης – Ιωνικός, πριν από τον αγώνα που με είχε ενοχλήσει ο Κανελλάκης γιατί με αμφισβητούσε. Στην Α’ Εθνική με πήρε ένας διαιτητής τελείως φιλικά για ένα ντέρμπι που μου είπε ότι πρέπει να παίξω ένα παιχνίδι Ξάνθη – Λεβαδειακός, και φοβόντουσαν οι παράγοντες τον διαιτητή. Δεν ορίστηκα στον αγώνα, απευθύνθηκαν στον κ. Σταθόπουλο τον πρόεδρο της Ενωσης μου και του είπα να ενημερώσει την ΕΠΟ. Ορίστηκε ο Τσινιάρης.

Για τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός (22/1/12, Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0): Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να πάρει κάτι παξιμάδια. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Μου είχε πει ο Σταθόπουλος ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί, μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί, παίρνει τα παξιμάδια του, που του τα έκανα και δώρο, ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτπαγκάζ. Μου είπε “πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις, γιατί το παιχνίδι πρέπει να το νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει, ο Βασάρας θα φύγει”. Ο Βασάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής, δεν με είχε σε εκτίμηση».  

Ερώτηση: Γιατί σας ανέφερε ότι φεύγει ο Βασάρας

Απάντηση: Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είπα ότι κάτι γίνεται. Μου έκανε εντύπωση ότι μου είπε ότι δεν το ήξερε ο Σταθόπουλος. Πώς δεν το ήξερε αφού ήταν κολλητοί.

Ερώτηση: Το αντιλαμβάνεστε σαν παρέμβαση στο έργο σας;

Απάντηση: Εννοείται… Δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού ή αν ενήργησε από μόνος του. Του απάντησα ότι δεν γίνονται αυτά που λέει. Το απόγευμα είδα τον γαμπρό του Σταθόπουλο, τον Μπλάνα που ήταν διαιτητής. Μου λέει: «Σε βρήκε ο Κουρίδης;» Εκείνη τη στιγμή, απόρησα, αιφνιδιάστηκα, δεν μίλησα. Του λέω «πέρασε ο Κουρίδης από Ζευγολατιό;» Μου είπε «ναι, του πήγα και λάδι». Την επόμενη ημέρα με πήρε ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι ήθελε να με δει.

«Μου είπε και ο Σταθόπουλος ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός»

«Δεν κάθισα πολύ, του ανέφερα ότι ήρθε ο Κουρίδης, παραξενεύτηκε. “Κατέβηκε ο Θοδωρής” μου λέει. Μου απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησα αν το ήξερε. Μου είπε “κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα”. Μου είπε επίσης, ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, του απάντησα είπα ότι θα παίξω αυτό που θα δω και μου είπε “Πέτρο πρόσεξε”.

Στη βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Μετά το τέλος του αγώνα  ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε “μια χαρά”, ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής. Ο κ. Βασσάρας μας είχε απαγορεύσει να παίρνουμε τηλέφωνο. Με πήρε και μου λέει ‘τι έκανες; Με έχουν πρήξει’. Με πήρε από το εξωτερικό. Του λέω ‘εντάξει κατάλαβα το τι έγινε’. Δεν γνωρίζω πότε πήγε την έκθεση ο Καλαθενός. Όταν διάβαζα την έκθεσή του βγήκα από τα ρούχα μου. Είχα πει στον Καλαθενό να πρέπει να ντρέπεσαι και με τον Σιδηρόπουλο μπροστά τον ρώτησα ποιος σε πίεσε». 

Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια  και του είπα “ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω”. Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε», καταθέτει ο Πέτρος Κωνσταντινέας που μιλάει με τρεμάμενη φωνή.

«Την είδα την φάση εγώ. Υπήρξαν αντιδράσεις και από παίκτες όπως τον κ. Μανιάτη του Ολυμπιακού. Από την πλευρά που ήμουν το έβλεπε μόνο ο βοηθός. Εάν είναι λάθος ή σωστή η απόφαση τώρα τι να πω μετά από 89 λεπτά. Με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν περνάγανε καλά. Είτε ήταν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός ή ΑΕΚ. Δεν κατηγορώ τον βοηθό μου. Δεν κατηγορώ ούτε καν τον εαυτό μου. Έτσι είδα την φάση και έτσι την αξιολόγησα. Ακολουθεί η απομάκρυνση του κ. Βασσάρα. Εμένα μου είπαν ότι ‘υπήρχαν τρία πέναλτι που δεν έδωσες’. Νομίζω ότι τότε ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στη βαθμολογία. Εγώ τους είπα μία φάση ήταν. Ο κ. Σταθόπουλος μου τηλεφωνούσε και άλλες φορές. Είναι πρόεδρος της Ένωσής μου. Όπως και πολλοί άλλοι πρόεδροι στηρίζουν τις Ενώσεις τους και τους διαιτητές τους».

«Ξαφνικά βλέπω μετά ριπές δημοσιευμάτων και οπαδισμό στο έπακρο. Δεν μπορώ να πω το τι λέγανε. Ναι τιμωρήθηκα. Από τον Φλεβάρη μετά πήγαμε στα πλέι οφ για να χρησιμοποιηθώ. Μόνο ως τέταρτος μία φορά. Υπήρχαν τα δημοσιεύματα ότι ‘έφαγαν τον Κωνσταντινέα’»

«Ανεβήκαμε οκτώ διαιτητές. Όταν αναφέρθηκα γιατί δεν έπαιζα 1,5 χρόνο μεγάλα παιχνίδια και ομάδες όπως ο Ολυμπιακός ο κ. Ψυχομάνης ήθελε να με προστατέψει. Είχε βγει η βρώμα για μένα ότι ο Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται. Ότι είναι τρελός. Ότι είναι καθαρός και δεν ακουμπιέται. Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και τον Ολυμπιακό κάποια στιγμή εκτός από ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ. Είχα αποβάλλει ως Γενικούς Αρχηγούς τους κ.κ. Μητρόπουλο και Δημητριάδη».

«Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε».

Απαντάει σε ερωτήσεις του Χαράλαμπου Λακαφώση:

Ο Σταθόπουλος μου είχε πει ότι ήταν σαν αδέρφια με τον Κουρίδη. Επικοινωνούσαμε τακτικά με τον Σταθόπουλο πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα. Με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να δει την Καλαμάτα και να πάρει παξιμάδια.

Ερώτηση: Ήταν μια επίσκεψη δηλαδή για ψυχαγωγικούς λόγους

Απάντηση: Έτσι όπως το είπε ναι. Πριν με είχε πάρει τηλέφωνο μόνο μια φορά για τη γιορτή μου. Η επίσκεψη βγήκε όταν ο Βοργιά σε μια εκπομπή, λίγες μέρες μετά… Με πήρε ο Θωμαϊδης και με ρώτησε αν είχα μπει σε μια μαύρη mercedes (σ.σ. εννοεί τη συνάντηση με τον Σταθόπουλο). Του είπα ότι δεν μπορώ να απαντήσω.

Ερώτηση: Ο αγώνας ήταν τον Γενάρη του 2012 και η εκπομπή τον Οκτώβριο του 2013. Γιατί δεν αντιδράσατε

Απάντηση:  Όταν ένας άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευτείς θεσμικά… σε ποιον να πάω.  Και ειδικά μετά τη βόμβα. Εγώ φοβόμουν να βγω κι έξω. Υπήρχαν και άλλα. Γι’ αυτό δεν είχα μιλήσει τόσο καιρό. Όταν πήγα στον Κορέα και την Παπανδρέου, μου είπαν ότι με διασφαλίζετε για να μιλήσω και όταν μου εγγυήθηκαν, από εκεί ξεκίνησε… 

Ερώτηση: Γιατί συνδέεται την επίθεση με Σαρρή και Κουρίδη;

Απάντηση: Δεν είχα ενοχλήσει άνθρωπο στην Καλαμάτα, κανένα άλλο περιστατικό. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το αποδείξω. Στα καλά καθούμενα όμως, μια σειρά από γεγονότα. Εγώ μιλούσα μόνο με αστυνομία. Ο Σταθόπουλος όταν κατέβηκα στα γραφεία της Ένωσης μου ζήτησε να παραιτηθώ. Μου έδωσε μεγάλο θάρρος ο κ. Κορέας, η κα Παπανδρέου και ο κ. Ανδρεάδης και γι’ αυτό μίλησα.

Ο Σταθόπουλος δεν μου είχε ζητήσει άλλη φορά στο παρελθόν να παραιτηθώ. Μου ζήτησε να παραιτηθώ. Είδα έναν άνθρωπο ταραγμένο, δεν ξέρω αν ήταν από την περίπτωση μου. 

Ερώτηση: Σας αιτιολόγησε γιατί σας ζήτησε να παραιτηθείτε;

Απάντηση: Δεν μου απάντησε. Πιέζονταν, νομίζω από τον Ολυμπιακό. Μου φαινόταν φοβισμένος και ταραγμένος. Μου είπε ότι μετά το παιχνίδι πάνω “θέλουν το κεφάλι μου”

Για προβλήματα με Συνδέσμους Διαιτησίας:

«Το πιο σοβαρό ήταν μία διαφωνία για ένα ποσό που δεν θέλανε να δώσουν οι παλιοί διαιτητές. Μεσολάβησα εγώ για να παρθεί ένα τροχόσπιτο και να είναι στον Σύνδεσμο. Με είχε πάρει ο κ. Καζναφέρης, που ήταν τότε στον Λεβαδειακό. Καλοπροαίρετα θέλω να πιστεύω. Στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό ήταν μία 2η κίτρινη που έσπασε το πόδι του ο Γκούντιονγσεν. Μετά σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Τώρα εάν μέσα σε τόσες κάρτες και αποβολές έγινε ένα λάθος…»

«’Πρόσεξε Πέτρο πρόσεξε’, μου είχαν πει. Σε ποιον να απευθυνθώ; Σε ποιον να πήγαινα; Το περιβάλλον ήταν δύσκολο και ειδικά μετά την βόμβα. Φοβόμουν να βγω έξω. Όταν πήγα στον κ. Κορέα και την κ. Παπανδρέου μου είπαν για πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Μου εγγυήθηκαν για την οικογένειά μου και είπα να μιλήσω. Ένα οικοδομικό τετράγωνο εξαφανίστηκε».

«Τα συνδέω γιατί στην Καλαμάτα δεν είχα εχθρούς. Ο φούρνος μου ήταν τρίτης γενιάς. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι αυτοί. Δεν μπορώ να το αποδείξω. Θα το δει η δικαιοσύνη. Ήταν και άλλα γεγονότα. Όχι σε μένα. Γενικότερα στο ποδόσφαιρο».

«Από το τηλέφωνο μου είπε επικριτικά ο Σταθόπουλος γιατί δεν έδωσα τρία πέναλτι. Άλλη μία φορά στο τηλέφωνο μιλήσαμε και από κοντά ήταν φοβισμένος. Η επιστολή για μένα ανέφερε να τιμωρηθώ παραδειγματικά. Δεν έδωσα βάση. Το ρεζουμέ κοίταξα».

Share it