Search

Ξεκίνησε η δίκη Μαρινάκη και άλλων 27 για τα στημένα παιχνίδια & την σύσταση Εγκληματικής Οργάνωσης

Μετά από αρκετές αναβολές, η δίκη των «28» άρχισε. Στο σκαμνί του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται εκ νέου από το πρωί της Πέμπτης, τα 28 πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατηγορούνται για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων, οι 8 εκ των οποίων κατηγορούνται και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας, αδικήματα που τελέστηκαν στο διάστημα από το 2012 ως το 2015.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που είναι από τους κατηγορούμενους, εκπροσωπείται μέσω του δικηγόρου του. Από την πρώτη μέρα της διαδικασίας απουσιάζουν και οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος, που είναι μάρτυρες της υπόθεσης. Οι ισχυροί άνδρες ΑΕΚ και Παναθηναϊκού αναμένεται να προσέλθουν για τις καταθέσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Από την έδρα κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ως μάρτυρας. Αν και τόνισε πως βρισκόταν εκεί για να μάθει πότε θα καταθέσει και όχι για να καταθέσει, τελικά άρχισε την κατάθεσή του με τους υπόλοιπους μάρτυρες να αποχωρούν από την αίθουσα. Ο κ. Πιλάβιος ρωτήθηκε για την διαμόρφωση των πινάκων των διαιτητών το καλοκαίρι του 2012. «Εγώ δεν είχα καμία συμμετοχή στις συνεδριάσεις της ΚΕΔ, ήταν δική τους δουλειά. Την απόφαση να μην είμαι υποψήφιος το 2012 την πήρα μόνος μου, αλλά είναι πιθανό κάποιοι να μην με ήθελαν», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «… οι πίνακες δεν ήταν προτεραιότητά μου εκείνο το διάστημα, γιατί σε λίγους μήνες έφευγα από την προεδρία», αλλά και ότι «ό,τι γινόταν τότε στο ποδόσφαιρο, γινόταν και παλαιότερα, αλλά και τώρα».

Επίσης κατέθεσε πως «… με είχε επισκεφτεί ο κ. Κούγιας λέγοντας πως υπάρχει μια ομάδα, η Καλλονή, που θέλουν να την ανεβάσουν».

Στην κατάθεσή του επισήμανε ακόμη πως «Δεν νομίζω πως ο κ. Μαρινάκης ή κάποιοι άλλοι από τους κατηγορούμενος ήθελαν να ευνοήσουν κάποιες ομάδες… Δεν μου ανέφερε εγγράφως κανένας κάτι για στήσιμο αγώνα».

Η υπόθεση θα… σύρει καιρό, καθώς έχουν οριστεί έξι συνεδριάσεις μέσα στον Φεβρουάριο, στις 3, 5, 7, 13, 19 και 27 του μήνα.

Από τους 28 κατηγορούμενους, παρόντες είναι οι κ. κ. Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύντζος, Μπριάκος, Δούρος και Σπάθας. Τόσο οι παρόντες κατηγορούμενοι, όσο και οι απόντες δια των εκπροσώπων τους, δήλωσαν αθώοι.

Από τους μάρτυρες στο Εφετείο, εκτός του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου, βρίσκονται οι Καλαϊτζίδης, Βασάρας, Γκαγκάτσης, Γεωργέας, Κωνσταντινέας, Τσιαμούρα και Παναγόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οκτώ (8) πρόσωπα θα δικαστούν για σύσταση συμμορίας, αδίκημα που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τους:

-Βαγγέλη Μαρινάκη (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)
-Γιώργο Σαρρή (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
-Θεόδωρο Κουρίδη (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
-Άρη Σταθόπουλο (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)
-Γιάννη Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ)

-Νίκο Προύντζο (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
-Γιώργο Δούρο (πρώην αρχιδιαιτητής)
-Θανάση Μπριάκο (πρώην αρχιδιαιτητής)

Το άλλο αδίκημα, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, είναι η «Παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που (κατά περίπτωση) ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση».

Για το κακούργημα αυτό κατηγορούνται ΚΑΙ τα οκτώ (8) πρόσωπα που προαναφέραμε, συνεπώς τους βαραίνουν δύο αδικήματα.

Αποκλειστικά γι’ αυτό το κακούργημα, όμως, κατηγορούνται άλλα 20 πρόσωπα, που είναι τα εξής:

-Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)
-Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)
-Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)
-Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)
-Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)
-Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)
-Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)
-Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)
-Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
-Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)
-Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)
-Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)
-Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός)

Πηγή: Sport-fm.gr

Share it