Search

Πέρασε με 156 «ναι» η τροπολογία για κατάργηση της ποινής του υποβιβασμού!

Από τον «βραχνά» του ενδεχόμενου υποβιβασμού απαλλάχθηκαν οριστικά πλέον ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη.
Όπως αναμενόταν, το μεσημέρι της Τετάρτης πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει την κατάργηση της συγκεκριμένης ποινής σε περίπτωση πολυιδιοκτησίας ομάδων.

Kαθώς όλοι οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχτηκαν την κομματική πειθαρχία που επέβαλε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβανόταν η σχετική διάταξη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές, με 156 «ναι» και 90 «όχι».

Βάσει της τροπολογίας αυτής, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα, ποινή βεβαίως που αλλοιώνει εξ ολοκλήρου το πρωτάθλημα και στην ουσία χρήζει πρωταθλητή στις αίθουσες του δικαστηρίου κι όχι στον αγωνιστικό χώρο.

Απόντες, αλλά όχι σε αποστολή της Βουλής, σύμφωνα με τον ασκούντα χρέη προέδρου Νικήτα Κακλαμάνη είναι οι βουλευτές: Γιώργος Βαγιωνάς από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Μουζάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σταύρος Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξαν τελικά “διαρροές” για την Κυβέρνηση στην ψηφοφορία. Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόφγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στις ΗΠΑ προ δύο ημερών, δεν έχει δοθεί επί του παρόντος εξήγηση για την απουσία του.

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους

Σε συµμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθληµα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των µετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77A στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αµφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθµίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειµένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόµενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Share it