Η Ξανθιώτισσα πρόεδρος του ΣτΕ η επιλογή του πρωθυπουργού για πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ποιά είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Μια Ξανθιώτισσα, και ειδικότερα με καταγωγή από τη Σταυρούπολη, επιλέχθηκε από τον Πρωθυπουργό ως πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η επόμενη  Πρόεδρος και πρώτη γυναίκα είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το βιογραφικό της:

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου , γεννήθηκε το 1956, είναι Ελληνίδα δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά η  καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”

Share it