Search

Εξαίρεσαν τη Σαμοθράκη από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

Την εξαίρεση της Σαμοθράκης από την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ακριτικά νησιά αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, παρότι το νησί της Θράκης ακόμη μετρά τις πληγές του από την ακτοπλοϊκή κρίση του καλοκαιριού που οδήγησε στον πολυήμερο αποκλεισμό του, ενώ ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί και οι ζημιές σε ζωτικές υποδομές από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2017.

Η κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θόδωρου Σκυλακάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Στο σκεπτικό της απόφασης, μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά αυτά, εντάσσοντας τη συγκεκριμένη απόφαση στο πλαίσιο των ανταποδοτικών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο γενικός εκπρόσωπος της παράταξης «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μενέλαος Μαλτέζος, που ανέδειξε το θέμα, έκανε λόγο για άδικη απόφαση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το οικονομικό αποτύπωμά της στον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, οπότε υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για να ενταχθεί και η Σαμοθράκη στην παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαλτέζο, τώρα που οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας τελείωσαν, οι βαθμοί οικονομικής ελευθερίας είναι μεγαλύτεροι και το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ –ως αναπτυξιακό μέτρο– πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι τουλάχιστον για μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, ενώ, συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην υπήρχε δημοσιονομικός χώρος για να μπει και η Σαμοθράκη στο μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ για το επόμενο εξάμηνο, ιδιαίτερα μετά και την καλοκαιρινή καταστροφή λόγο της συγκοινωνιακής κρίσης.

Το νησί της Σαμοθράκης –στο οποίο παρότι δεν υπάρχει hot spot όπως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου– συμμετέχει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται ανοιχτά των ακτών της, ενώ την τελευταία τριετία βρίσκεται συνεχώς στη δίνη προβλημάτων που έχουν προκύψει είτε από τη θεομηνία είτε από την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Share it