Search

«Έφυγε» ο πρώην δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός

Έφυγε από τη ζωή λίγο μετά τις 10 το πρωί σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Χανός. Ο Γιώργος Χανός, ιατρός, διετέλεσε Δήμαρχος Σαμοθράκης για 12 χρόνια (3 τετραετίες) ενώ ακόμη διετέλεσε για χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος Έβρου και ήταν νυν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σαμοθράκη 2020.

Ο Γεώργιος Χανός 78 ετών, νοσηλεύονταν τους τελευταίους μήνες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ήταν εξαιρετικά αγαπητός από τους περισσότερους Σαμοθρακίτες όχι μόνο ως πολιτικός αλλά και ως γιατρός. Ο ίδιος δήλωνε πάντα ερωτευμένος με τη Σαμοθράκη ενώ ξεχώριζε για το ιατρικό του ήθος, για το θάρρος του να αντιμετωπίζει χειρουργικά δύσκολα περιστατικά ασθενών και για την μαχητικότητα του σε θέματα του νησιού.

Ο εκλιπών επί Δημαρχίας του είχε κατορθώσει να αναβαθμίσει τουριστικά τη Σαμοθράκη, να την κάνει εναλλακτικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους και να την προβάλλει σε μεγάλα αστικά κέντρα. Δημιουργήθηκε το ΣΜΑ για μεταφορά των απορριμμάτων της Σαμοθράκης, αγοράστηκαν κτίρια που στέγασαν τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, τη βιβλιοθήκη. Επί Δημαρχίας του επίσης δημιουργήθηκε το Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης, το Γυμνάσιο – Λύκειο του νησιού, η δημοτική συγκοινωνία της Σαμοθράκης με ιδιόκτητο λεωφορείο του Δήμου και άλλα. Ο Γιώργος Χανός είχε ιδιαίτερο πάθος με την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Σαμοθράκης και επί Δημαρχίας του είχε κατορθώσει να αναβαθμίσει το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού αλλά και να διοργανώσει αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί.

Ο Γιώργος Χανός δεν ήταν όμως μόνο αγαπητός ως Δήμαρχος αλλά και ως γιατρός. Μέχρι και την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο τον περασμένο Σεπτέμβρη, έβρισκε πάντα χρόνο για να επισκεφθεί ασθενείς στο νησί που ζητούσαν τη γνώμη “του δικού τους γιατρού”, του γιατρού που εμπιστεύονταν. Η φήμη του μάλιστα για τα χρόνια που ασκούσε ενεργά την χειρουργική στο νοσοκομείο ήταν ότι χάριζε ζωή σε περιστατικά που παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία, τηρώντας πάντα τον όρκο του Ιπποκράτη τον οποίο και φύλασσε τυπωμένο μέχρι και σήμερα σε ένα συρτάρι του.

Ο Γιώργος Χανός αγαπούσε τόσο το νησί που ακόμα και τις δύσκολες ημέρες του νοσοκομείου, είχε ζητήσει από τους οικείους του, νερό από τη Σαμοθράκη.

Η σορός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη τη Δευτέρα για την κηδεία. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη με απόφαση του Δημάρχου Σαμοθράκης Νίκου Γαλατούμου.

Ο Δήμος Σαμοθράκης με ανακοίνωση του εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του Γιώργου Χανού:

“Με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι “έφυγε” σήμερα από κοντά μας ο Γιώργος Χανός, πρώην Δήμαρχος Σαμοθράκης με μεγάλη προσφορά στον τόπο, αξιοσέβαστος άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας. Η απώλεια για το νησί είναι τεράστια.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της και τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Πηγή: evrosonline.gr

Share it