Search

Το pregame του αγώνα της Ξάνθης με την ΑΕΚ με τα…μάτια της Super League!

Και ενώ ο Γιώργος Παράσχος προετοιμάζεται για το 555ο παιχνίδι του στην Α’ Εθνική/Super League, ο Μάσιμο Καρέρα παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην Ελλάδα! Το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι κάνουν το ντεμπούτο τους στους πάγκους της Ξάνθης και ΑΕΚ αντίστοιχα.

Ο Παράσχος βέβαια έχει άλλες δύο θητείες στην ακριτική ομάδα, μια το 2008, που ξεκίνησε με νίκη μέσα στη Λάρισα και άλλη μία το 2010, που ξεκίνησε με νίκη εντός έδρας επί του ΠΑΟΚ! Τρεις θητείες στην Ξάνθη είχαν μόνο ο Γιάννης Ματζουράκης και ο Νίκος Καραγεωργίου.

Επιστρέφοντας στην Ξάνθη ο Παράσχος έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την… καταδίωξη του Αντώνη Γεωργιάδη, που έχει 586 αγώνες στην καριέρα του και είναι δεύτερος, αλλά πρώτος Έλληνας συμμετοχές, αφού πρώτος είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με 647.

Ο Μάσιμο Καρέρα είναι ο τρίτος προπονητής της ΑΕΚ στη σεζόν και πέμπτος στις δύο τελευταίες σεζόν. Αλλά είναι ο πρώτος Ιταλός, που δουλεύει στην ΑΕΚ στην ιστορία Α’ Εθνικής/Super League. Με τον Καρέρα πλέον την ΑΕΚ έχουν κοουτσάρει στο πρωτάθλημα προπονητές από 21 διαφορετικές χώρες.

Τα παιχνίδια της Ξάνθης με την ΑΕΚ μέσα στα χρόνια είναι χορταστικά σε γκολ. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Ξάνθη νίκησε την ΑΕΚ εκτός έδρας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σε 28 επισκέψεις είχε 23 ήττες και πέντε ισοπαλίες.

Μάλιστα ήταν η πρώτη ήττα της ΑΕΚ μετά από 10 μεταξύ τους παιχνίδια. Φυσικά τώρα η Ξάνθη έχει την ευκαιρία να νικήσει για πρώτη φορά την ΑΕΚ σε δύο παιχνίδια στην ίδια σεζόν, αλλά και να τη νικήσει σε δύο διαδοχικά πρωταθλήματος για πρώτη φορά.

Το πρόβλημα για τους γηπεδούχους είναι ότι η ΑΕΚ από το 2015 που γύρισε στο πρωτάθλημα δεν έχει χάσει στην Ξάνθη. Πήρε τρεις ισοπαλίες, πριν νικήσει στην τελευταία επίσκεψη τον περασμένο Απρίλιο με 3-1. Η Ξάνθη έχει να νικήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 στην έδρα της της ΑΕΚ, μοναδική νίκη στα τελευταία επτά εκεί.

Στους αγώνες που έχουν παίξει μήνα Δεκέμβρη, η ΑΕΚ έχει νικήσει και τα τρία στην έδρα της, αλλά ποτέ στην Ξάνθη. Σε τέσσερις αγώνες εκεί, η ΑΕΚ έχασε το 1993 και πήρε ισοπαλίες το 1999, το 2004 και το 2006.

Η Ξάνθη έκλεισε τον πρώτο γύρο με την ήττα στην Τούμπα, ωστόσο κρατήθηκε στην εξάδα της βαθμολογίας. Έχει κερδίσει το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα της, αυτό με τον Ατρόμητο, αλλά είναι η μοναδική νίκη της στα τελευταία επτά πρωταθλήματος. Μάλιστα δεν είχε κερδίσει τα τρία προηγούμενα γηπεδούχος, με Άρη, Ολυμπιακό και Πανιώνιο.

Έχει πετύχει μόλις δύο γκολ στα τελευταία επτά παιχνίδια, και μόνο ο Παναιτωλικός έχει βάλει λιγότερα γκολ από τα 12 της Ξάνθης. Σε αντίθεση έχει δεχτεί 15 γκολ, που την κάνουν τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος! Μαζί με τον ΟΦΗ έχει τις λιγότερες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, μόλις μια, το 0-0 με τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει τον Πανιώνιο, με το εμφατικό 5-0 μάλιστα και να κλείσει τον πρώτο γύρο τρίτη. Έτσι έκλεισε και αυτό το κεφάλαιο Νίκος Κωστένογλου. Ήταν η πρώτη νίκη μετά από τρεις αγώνες, όπου είχε πάρει μόλις ένα βαθμό.

Η ΑΕΚ δεν έχει νικήσει στα τέσσερα τελευταία εκτός έδρας και μάλιστα έχει χάσει τα τρία τελευταία από αυτά, με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΟΦΗ. Τελευταίο της «διπλό» ήταν στο Αγρίνιο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ΑΕΚ έχει τη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες που είναι στο πάνω μισό της βαθμολογίας, παρά το γεγονός ότι δεν δέχτηκε από τον Πανιώνιο. Παράλληλα όμως, καλύτερη επίθεση από τα 23 γκολ της ΑΕΚ έχει μόνο ο ΠΑΟΚ.  Η «Ένωση» έχει εμπλακεί τέσσερις φορές φέτος σε σκορ 3-2, τρεις φορές υπέρ της και μια κατά.

Η ιστορία
Νίκες Ξάνθης: 6
Ισοπαλίες: 18
Νίκες ΑΕΚ: 33

Με γηπεδούχο την Ξάνθη
Νίκες Ξάνθης: 5
Ισοπαλίες: 13
Νίκες ΑΕΚ: 10

Στον πρώτο γύρο
25.08.2018: ΑΕΚ – Ξάνθη 1-2
(90’ σουτ Νέλσον Ολιβέιρα  – 67’ σουτ Γουίλιαν, 78’ σουτ Μπαριέντος. Στο 34’ 2η κίτρινη Τσίκο Ζεράλδες της ΑΕΚ)
Πέρσι
07.04.2019: Ξάνθη – ΑΕΚ 1-3
(33’ κεφαλιά Κάστρο – 68’ σουτ Οικονόμου, 70’ σουτ Πόνσε, 90’ σουτ Μπογέ)

Share it