Search

Η Ευρώπη κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης!

   Ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25») που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα, κηρύσσοντας ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον.

   Με κοινό ανακοινωθέν του η Greenpeace και η WWF Ελλάδας κάνουν λόγο για «θαρραλέα» και «ιστορική απόφαση» και διαμηνύουν: «πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή προφάσεις για τη μη υιοθέτησή του και από τη Βουλή των Ελλήνων και όλα τα εθνικά κοινοβούλιατης ΕΕ, σε άμεσο χρόνο».

   Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς τονίζουν ότι η απόφαση θα παραμείνει κενό γράμμα αν η Ευρώπη – και κατ’ επέκταση η χώρα μας –δεν υθυγραμμίσει άμεσα την ενεργειακή και κλιματική πολιτική με τις υποδείξεις της επιστήμης.

   Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της φιλοδοξίας του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 και πλήρη εκμηδενισμό όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό. Όπως αναφέρεται ρητά στο δελτίο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, καλούνται οι χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν σε απόσυρση (phaseout) όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020.

Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

   «Υπό το φως της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάθε σχέδιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων πρέπει άμεσα να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, εκεί δηλαδή που ανήκει. Με την επιστήμη να μας προειδοποιεί ότι έχουμε ελάχιστα χρόνια πριν από μία κατάρρευση του κλίματος της γης, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Πλέον δίνουμε μάχη με τον χρόνο για την επιβίωσή μας», αναφέρουν καταληκτικά.

Share it