Search

Ο έλεγχος των θερινών μεταγραφών της Ξάνθης στις πρώτες 10 αγωνιστικές: Αυτοί που έκαναν την διαφορά και οι απογοητεύσεις

Φτάσαμε αισίως της 10 αγωνιστικές στην Super League 1, και έχοντας συμπληρώσει το 1/3 του πρωταθλήματος παρότι νωρίς ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα για την εικόνα των 14 μεταγραφών του καλοκαιριού.

Η θερινή μεταγραφική περίοδος ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για τους ξανθιώτες που απέκτησαν 14 ποδοσφαιριστές, οι 6 εκ των οποίων δανεικοί. Πάμε να δούμε τα πρώτα συμπεράσματα απο τα αποκτήματα του καλοκαιριού, ποιες είναι οι μεταγραφές που εντυπωσιάζουν και ποιοι αυτοί που απογοήτευσαν:

Κάρλας Άμπαντ: Ερχόμενος το καλοκαίρι ως δανεικός απο την Τενερίφη ο 24χρονος Άμπαντ είχε ένα πολύ δύσκολο έργο καθώς ήρθε για να αντικαταστήσει τον Ζίβκοβιτς. Ο Ισπανός κίπερ έχει αγωνιστεί σε 7 παιχνίδια, έχασε τρία λόγω τραυματισμού, στα οποία δύο φορές κράτησε ανέπαφη την εστία του(με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό) ενώ γενικά παρότι δεν “τρελαίνει” με την παρουσία τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά. Σταθερός με καλές τοποθετήσεις κάτω απο τα γκολπόστ ενώ απέκρουσε και πέναλτι στο ματς με τον ΟΦΗ, γενικά το πρόσημο για τον Άμπαντ είναι θετικό.

Βίτορ Σάο Μπέντο: Ο Πορτογάλος κίπερ αποκτήθηκε ως δεύτερος για να έχει λύσεις η ομάδα κάτω απο τα γκολπόστ και κρίθηκε χρήσιμος καθώς αγωνίστηκε σε 3 ματς πρωταθλήματος λόγω τραυματισμού Άμπαντ ενώ αγωνίστηκε και στο Κύπελλο. Στα τέσσερα ματς που αγωνίστηκε δεν κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία, δεν έχει μεγάλη σταθερότητα στις επεμβάσεις του όμως η εκρηκτικότητα του έδειξαν πως είναι μι καλή λύση ως δεύτερος. Στα 27 του χρόνια ο Μπέντο στην πρώτη του απόπειρα εκτός Πορτογαλίας είναι απο της μεταγραφές που δεν μπορεί να κριθεί αρνητικά καθώς έχει δείξει και καλά στοιχεία.

Νίκολα Στεπάνοβιτς: Ο 18χρονος Σέρβος πορτιέρε αποκτήθηκε ως επένδυση στο μέλλον, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής στην ομάδα Νέων του συλλόγου όπου έχει αγωνιστεί βασικός σε όλα τα ματς.

Λεάντρο Σόσα: Αποτέλεσε μια απο τις πλέον ενδιαφέρουσες μεταγραφές του καλοκαιριού με τον 28χρονο Ουρουγουανό να βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Λατινικής Αμερικής, ωστόσο άπαντες είδαν τον δανεικό απο την Ντανούμπιο αριστερό μπακ με υψηλές προσδοκίες. Προσδοκίες που έχει επιβεβαιώσει εντός γηπέδου, όντας απο της πλέον ουσιαστικές κινήσεις της ομάδας, με τον Σόσα να έχει αγωνιστεί σε 8 ματς πρωταθλήματος και ένα ημίχρονο στο Κύπελλο.  Στα πρώτα του 6 ματς ο Ουρουγουανος ήταν εξαιρετικός αμυντικά και επιθετικά ωστόσο η αλήθεια είναι πως μετά τον τραυματισμό του που τον στέρησαν απο τα ματς με Άρη και ΟΦΗ, επέστρεψε με καλή παρουσία αμυντικά απέναντι στον Ολυμπιακό και μια κακή εμφάνιση,όπως και όλης της ομάδας, απέναντι στον Πανιώνιο.

Αριστοτέλης Καρασαλίδης: Στα 28 του χρόνια ο Σερραίος αμυντικός πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ξάνθη για να ξαναβάλει την καριέρα του σε μια ρότα και να βοηθήσει την Ξάνθη στην επίτευξη των στόχων της. Ο Καρασαλίδης έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς ως βασικός και είναι από τους πλέον σταθερούς της ομάδας, χωρίς πάντως να λείπουν και τα λάθη. Σε αυτά τα ματς έχει δεχτεί μόλις 1 κίτρινη και γενικότερα οι εμφανίσεις του είναι αναμενόμενα καλές και η μεταγραφή του κρίνεται άκρως θετική.

Στέλιος Μαλεζάς: Αποτέλεσε μια απο τις πλέον αμφιλεγόμενες μεταγραφές του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της ομάδας που προέρχεται αλλά και της ηλικίας. Στα 34 του χρόνια ο Μαλεζάς αποκτήθηκε με σκοπό με την μεγάλη εμπειρία να μπορέσει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στα μετόπισθεν της ομάδας,  με τον Κατερινιώτη στόπερ να παίρνει συμμετοχή σε 5 ματς. Η αλήθεια είναι πως ο Μαλεζάς έχει σταθεί αρκετά άτυχος, καθώς έχει ταλαιπωρηθεί απο τραυματισμούς και δεν έχει μπορέσει να δώσει ιδιαίτερη βοήθεια στην ομάδα, άλλωστε σε μόλις δύο ματς αγωνίστηκε ολόκληρο 90λεπτο όντας μάλιστα και αρχηγός με Βόλο και Παναθηναϊκό και η απόδοση του ήταν πολύ καλή. Πάντως στον γενικό βαθμό η μεταγραφή Μαλεζά πέρνει οριακά κάτω απο την ζώνη καθώς δεν έχει καταφέρει να δώσει ιδιαίτερη βοήθεια στην Ξάνθη ωστόσο με την καμία δεν μπορεί να κριθεί απο της μεταγραφικές απογοητεύσεις

Μεχντί Τερκί: Ερχόμενος απο γεμάτες χρονιές στο Βέλγιο δεδομένα άπαντες στην Ξάνθη ήταν άκρως αισιόδοξοι για την μεταγραφή του 28χρονου Γαλλοαλγερινού. Και η αλήθεια είναι πως στα πρώτα ματς ο Τερκί έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, σε αντίθεση με τα τελευταία ματς που βγάζει και κούραση. Άλλωστε είναι ένας απο τους λίγους της φετινής Ξάνθης που έχει αγωνιστεί και στα 10 ματς του πρωταθλήματος με τον Τερκί να μετρά 760 λεπτά συμμετοχής, όντας βασικός και αναντικατάστατος σε 8 ματς ενώ σε δύο πέρασε ως αλλαγή(με Βόλο στο 65′ και τον Πανιώνιο στο 75′). Το πρόσημο για τον Τερκί είναι πάντως θετικό, μπορεί να μην έχει ενθουσιάσει με την παρουσία του όμως δεν αποκτήθηκε για να ενθουσιάσει αλλά για να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο του κέντρου κάτι που στο σύνολο έχει δώσει. Απο της μεταγραφές που πέρνουν καλό βαθμό στο σύνολο της.

Τιμπό Μουλέν: Αποκτήθηκε στο φινάλε των μεταγραφών με την μορφή δανεισμού απο τον ΠΑΟΚ, ο 29χρονος Γάλλος με πολύ καλό βιογραφικό πίσω του αν και δεν πήρε ποτέ ευκαιρίες στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στην Ξάνθη ο Μουλέν έπαιξε σε 6 ματς συνολικά, 5 για πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο, με τον Γάλλο να αγωνίζεται σε 402 λεπτά(312 για πρωτάθλημα και 90 για Κύπελλο). Απο το ματς με τον Βόλο ξεκίνησε να παίρνει χρόνο συμμετοχής ξεκινώντας σε 4 ματς βασικός ενώ ως αλλαγή μπήκε στο ματς με ΟΦΗ. Για την ποιότητα του δεν έχει δώσει ακόμη σημαντικές βοήθειες, καθώς αν εξαιρέσει κανείς τα ματς με Βόλο και Ολυμπιακό που ήταν εξαιρετικός στα υπόλοιπα δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο. Απο της μεταγραφές που θέλει ακόμη χρόνο για να δείξει αυτό που μπορεί, καθώς δεδομένα έχει την ποιότητα να δώσει λύσεις στην μεσσαία γραμμή και ελπίζουμε σύντομα να βρει ρυθμό για να βγάλει στο γήπεδο αυτά για τα οποία είναι πραγματικά ικανός.

Φάμπιο Στάρτζεον: Είναι με διαφορά απο τον δεύτερο η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού. Απο τα καλοκαιρινά φιλικά κιόλας ο Πορτογάλος χαφ που ήρθε δανεικός απο την Φεϊρένσε έδειξε πως διαθέτει μεγάλη ποιότητα, με τον 25χρονο χαφ μετά απο 10 αγωνιστικές να είναι εκ των κορυφαίων της ξανθιώτικης ομάδας. Έχει ξεκινήσει βασικός και στα 10 παιχνίδια του πρωταθλήματος έχοντας σημειώσει 1 γκολ ενώ μοίρασε και 3 ασίστ. Αν εξαιρέσει κανείς το ματς με τον Πανιώνιο, πέρα απο την κόκκινη είχε γενικά κακή παρουσία, ο Στάρτζεον σε όλα τα ματς είναι εκ των κορυφαιων της Ξάνθης και έχει δικαιωματικά κερδίσει την εκτίμηση των φίλων της ομάδας, ενώ έχει κατακτήσει και δύο φορές το βραβείο MVP σε εντός έδρας ματς της ομάδας

Λούκας Πολέτο: Ο 24χρονος Βραζιλιάνος αποκτήθηκε το καλοκαίρι μετά απο μια καλή σεζόν στην Football League με την φανέλα του Απόλλωνα Λάρισας με στόχο να αποτελέσει μια back up λύση στην μεσοεπιθετική γραμμή. Δεν έχει αγωνιστεί καθόλου στο πρωτάθλημα ενώ η αλήθεια είναι πως και στο ματς Κυπέλλου με την πρώην ομάδα του είχε κακή παρουσία, με τον Βραζιλιάνο στα 58′ λεπτά που αγωνίστηκε να μην αρπάζει την ευκαιρία που του έδωσε ο Ισπανός κοουτς. Σαφέστατα θα πρέπει να βελτιώσει την εικόνα του αρχικά στις προπονήσεις και εν συνεχεία όταν του δοθεί η ευκαιρία να παίξει(πιθανότατα ξανά στο Κύπελλο) να μπορέσει να βγάλει στο γήπεδο τον λόγο για τον οποίο τον απέκτησε η ομάδα καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσει μια απο της μεταγραφές που θα φύγουν χωρίς να…ακουμπήσουν.

Εντουάρντο Τεϊσέιρα: Αποκτήθηκε ως η μεταγραφή του καλοκαιριού, με τον δανεισμό του 26χρονου Βραζιλιάνου απο την Μπράγκο να “σηκώνει σκόνη”. Απο της μεταγραφές που ήρθαν με μεγάλες προσδοκίες για έναν παίκτη που θα πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Ο Εντουάρντο έπαιξε σε 9 ματς πρωταθλήματος ενώ πήρε χρόνο συμμετοχής και στο Κύπελλο, με τον Βραζιλιάνο να έχει αγωνιστεί σε 532 λεπτά(500′ στο πρωτάθλημα και 32′ στο Κύπελλο). Στα 9 ματς του πρωταθλήματος που αγωνίστηκε ο Εντουάρντο, εκ των οποίων τα 6 ως βασικός και τα 3 ως αλλαγή, κατάφερε να σκοράρει δύο φορές με Παναιτωλικό και Βόλο ενώ πέρα απο δεκάρι τον έχουμε δει να αγωνίζεται και ως “ψευτοεννιάρι”. Η γενική του εικόνα στην καλή του μέρα είναι εντυπωσιακή και άκρως καταλυτική για την ομάδα, στην κακή του όμως είναι εξαφανισμένος απο το γήπεδο, και όταν μια ομάδα βασίζεται πολύ σε σένα αυτο της κοστίζει. Δεδομένα διαθέτει μεγάλη ποιότητα ο Εντουάρντο που ακόμα δεν μας έχει δείξει τι μπορεί να κάνει οπότε και λόγω ταλέντου αξίζει να του δοθεί χρόνος για να μπορέσει να βρει ρυθμό και όταν το κάνει σίγουρα έχει να δώσει πάρα πολλά στην ομάδα.

Βιτσέντζο Ρενέλα: Στα 31 του χρόνια ο Γαλλοιταλός φορ αποκτήθηκε με υψηλές περγαμηνές με σκοπό να βοηθήσει με τα γκολ του. Ο Ρενέλα αγωνίστηκε έως τώρα σε 8 ματς πρωταθλήματος και 1 Κυπέλλου με απολογισμό 1 γκολ στα 434′ λεπτά που έπαιξε στο πρωτάθλημα.  Πολύ κακός απολογισμός καθώς το μεγάλο ζήτημα της φετινής Ξάνθης είναι να βρει γκολ απο τους επιθετικούς της, και όταν ο βασικός σου φορ έχει σκοράρει μόλις μια φορά σίγουρα είναι κάτι που προβληματίζει, άλλωστε και στο Κύπελλο που αγωνίστηκε σε ολόκληρο το ματς με ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας όχι μόνο δεν σκόραρε αλλά ήταν αρνητικός. Η περίπτωση του Ρενάλα σηκώνει αρκετή κουβέντα καθώς σαν φορ που περιμένεις γκολ απο αυτόν έχει απογοήτευση με την έως τώρα εικόνα του, όμως είχε μια εξαιρετική ασίστ στο μεγάλο διπλό στην ΑΕΚ οπού είχε καλή εμφάνιση και γενικά βγάζει μαχητικότητα και προσπάθεια να βοηθήσει στην δημιουργία φάσεων της ομάδας παίζοντας αρκετές φορές μακριά απο την περιοχή.

Ζορντάν Φοσέ: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως μια καλή και χρήσιμη λύση για την θέση κρούσης, αν και το βιογραφικό του δεν ενθουσίαζε. Ο 28χρονος Γάλλος φορ έχει αγωνιστεί σε 8 ματς, κανένα όμως ολόκληρο 90λεπτο,  οπού σκόραρε και 2 γκολ  με Βόλο και Παναθηναϊκό. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 297′ λεπτά με μέτριες εμφανίσεις που σίγουρα θα φέρουν δεύτερες σκέψεις ενόψει Γενάρη για το αν μπορεί ο ΑΟΞ να βασιστεί στην χρησιμότητα του Γάλλου ως δεύτερου μια και απο τα 8 ματς μόλις σε 2 ξεκίνησε βασικός έχοντας πολύ κακή εικόνα(με ΟΦΗ και Άρη). Δεν τον λές απογοήτευση αλλά σίγουρα ειναι απο τις μεταγραφές που ακόμα δεν έχει πείσει με την παρουσία του.

Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης: Απο τους παίκτες που ξεχώρισαν στα καλοκαιρινά φιλικά ο 19χρονος δανεικός απο τον ΠΑΟΚ Γκαργκαλατζίδης, δεν έχει πάρει καθόλου χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα παρά μόνο στο Κύπελλο οπού μπήκε ως αλλαγή και στα 17′ λεπτά που αγωνίστηκε άφησε καλές εντυπώσεις. Δεν μπορεί να κριθεί καθώς δεν έχει πάρει καθόλου ευκαιρίες, κάτι που ευελπιστούμε να δούμε στα επόμενα ματς καθώς οι προσδοκίες είναι πολλές για έναν απο τους καλύτερους Έλληνες επιθετικούς που ξεχώρισαν στα πρωταθλήματα Εφήβων και Νέων της Super League όπως και στις μικρές Εθνικές.

Απολογισμός: Όπως τονίζαμε και το καλοκαίρι, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην ομάδα και στα νέα αποκτήματα άλλωστε άλλαξε τελείως η ομάδα και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Βέβαια παρά τα πολλά νέα αποκτήματα η ομάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά όμως στα τελευταία ματς η εικόνα της ομάδας, όχι τόσο τα αποτελέσματα αλλά η εικόνα, ήταν προβληματική. Το σίγουρο είναι πως μεταγραφές οπως αυτές των Στάρτζεον, Άμπαντ, Σόσα, Καρασαλίδη και Τερκί έχουν δώσει σημαντικές βοήθειες ενώ όταν πιάσουν απόδοση Εντουάρντο, Μουλέν και Μαλεζάς μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις. Αυτοί πάντως που πρέπει να ανεβάσουν κατακόρυφα την απόδοση τους αν θέλουν να συνεχίσουν να φορούν την φανέλα με τον Δημόκριτο είναι κυρίως ο Ρενέλα αλλά και ο Φοσέρ. Δεν μπορούν να κριθούν μια και δεν έχουν πάρει ευκαιρίες οι Γκαργκαλατζίδης και Πολέτο.

Share it