Search

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση των 10 εκ ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής παλιάς Νομικής και Πάρκου Περιφέρειας!

   Ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη 29 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την υποβολή της πρότασης, ύψους 10 εκ ευρώ (12,5 εκ ευρώ με ΦΠΑ) σε πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, για την συνολική ανάπλαση της περιοχής της παλιάς Νομικής, του παλιού Λυκείου Αρρένων, του πάρκου της Περιφέρειας και του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ.

   Ο Δήμος προχωρά σε αυτή την πρόταση θεωρώντας πως τους δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να αναπλάσουν όλο το χώρο, ξεκινώντας από τα κτίρια της παλιάς Νομικής, τον πεζόδρομο και τον χώρο των σχολείων, όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο, το κτίριο του μουσείου Καραθεοδωρή και το παλιό γυμνάσιο Αρρένων (σήμερα έδρα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας διεύθυνσης εκπαίδευσης), συνδέοντας τα με το πάρκο της Περιφέρειας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Θερινό ΔΗΠΕΘΕ, για το οποίο ήδη υπάρχει μελέτη αναβάθμισής του με τη δημιουργία κτιρίων για καμαρίνια.

   Έτσι η πρόταση περιλαμβάνει αξιοποίηση αποκατάστασης των κτιρίων της Παλιάς Νομικής, την αποκατάσταση των όμορων κτιρίων της εκπαίδευσης (αισθητική, λειτουργική, ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου, του κτιρίου διοίκησης- παλιό Αρρένων και το Μουσείο Καραθεοδωρή).

   Επίσης, προβλέπει την ανέγερση νηπιαγωγείου στο χώρο του παλιού Αρρένων, καθώς και την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το 1ο Γυμνάσιο, την ανάπλαση του πεζόδρομου μεταξύ των εκπαιδευτηρίων και παλιάς Νομικής, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου με την προσθήκη νέου Κτιρίου για την εξυπηρέτηση των παραστάσεων (καμαρίνια).

   Τέλος, θα γίνει ανάπλαση-αξιοποίηση του πάρκου και του παλαιού Ηρώου με παρεμβάσεις στο πράσινο και ανανέωση του φυτοτεχνικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του, αλλά και αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου πέριξ των κτιρίων της παλιάς νομικής και του παλιού Γυμνασίου Αρρένων.

Αντιδράσεις από το ΔΠΘ

   Να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση έδωσαν το παρόν ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης καθώς και οι Αντιπρυτάνεις κ. Φώτης Μάρης και Μαρία Μιχαλοπούλου, που εξέφρασαν την διαφωνία τους για την συμπερίληψη των κτιρίων της Παλιάς Νομικής στο σχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη παρουσία του πανεπιστημίου σε αυτές.

   Ζήτησαν δε την επίσημη παραχώρηση των κτιρίων της παλιάς Νομικής στο πανεπιστήμιο για όσο διάστημα χρειαστεί τόσο για την μετεγκατάσταση των τμημάτων, στην πανεπιστημιούπολη, για να έχει τη δυνατότητα το πανεπιστήμιο να ζητήσει την δημιουργία καινούριων στην Κομοτηνή, αλλά και για να εντάξουν τα κτίρια σε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

 

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

Share it