Search

Θύμησες από το σκάνδαλο της ΕΠΟ το 1934!

Η Εθνική μας παίζει το βράδυ στο «Ολίμπικο» με την Ιταλία και οι ξυπνούν οι αναμνήσεις από το… σκάνδαλο του 1934 και της ματαίωσης του δεύτερου αγώνα της Ελλάδας με τους Ιταλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ‘34.

Η ΕΠΟ λοιπόν… δωροδοκήθηκε από τους Ιταλούς για να μη διεξαχθεί η ρεβάνς του προκριματικού της 25ης Μαρτίου 1934 και, με τα χρήματα αυτά, η ελληνική ομοσπονδία αγόρασε το κτίριο όπου στέγασε τα πρώτα γραφεία της, στην οδό Φυλής!

Τι ανάγκη είχαν οι (μελλοντικοί πρωταθλητές Κόσμου) Ιταλοί; Απλώς ήθελαν να αποφύγουν το επίπονο ταξίδι με το πλοίο για τον Πειραιά και να μπουν απερίσπαστοι στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για την τελική φάση, που διεξαγόταν στο έδαφός τους, αφού τότε έδινε προκριματικά και ο διοργανωτής.

Την αποκάλυψη έκαναν τότε τα «Αθλητικά Χρονικά», η εφημερίδα που κάλυπτε τα περιορισμένα αθλητικά γεγονότα της εποχής. Είχαν κυκλοφορήσει στις 16 Μαρτίου 1934 με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οταν η τιμή του ελληνικού αθλητισμού αγοράζεται με λιρέττες» και αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συμφωνία, η οποία είχε κλειστεί ορισμένους μήνες νωρίτερα! Μάλιστα το ταξίδι δεν είχε γίνει στα κρυφά αλλά επίσημα από μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ονόματι Κωνσταντάρας, με την επίσημη αιτιολογία της διευθέτησης οικονομικών και οργανωτικών ζητημάτων που αφορούσαν τους αγώνες με τους Ιταλούς.

Αγωνιστικά, ο Τζον Φαν’τ Σιπ άφησε εκτός αποστολής (και καλά έκανε…) Μανωλά, Παπασταθόπουλο, Τοροσίδη, Σάμαρη, Μήτρογλου αφού το βαρέλι δεν έχει πάτο πια, ούτε το Λιχτενστάιν δεν νικήσαμε. Ας γίνει μια ανανέωση. Επανήλθαν στις κλήσεις Ρέτσος, Μπακασέτας, Δώνης, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, πρώτες κλήσεις για Διούδη, Χατζηδιάκο. Οι «ατζούρι» έχουν κάνει ήδη το 6/6 στον όμιλο με το διπλό στο Τάμπερε, 2-1 τη Φινλανδία, με νίκη επί της Εθνικής μας εξασφαλίζουν και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου

Share it