Search

Πρωτότυπες, ουσιαστικές και συμβολικές οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ξάνθης!

Σε 3 θεματικούς άξονες κινούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσης της Ξάνθης, που κορυφώνονται το 3ήμερο 2-4 Οκτωβρίου. Οι άξονες είναι :

  • Επετειακές εκδηλώσεις
  • Τέχνες – Ιστορία – Πολιτισμός
  • Περιβάλλον και αστικό τοπίο

   Για τον 1ο θεματικό άξονα των επετειακών εκδηλώσεων οι γιορτές ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης με Θρακιώτικους παραδοσιακούς χορούς, από μαθητές των σχολείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ξάνθης. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Στα βήματα της Απελευθέρωσης» αναπαριστώντας την είσοδο της 9ης Μεραρχίας στην Ξάνθη στις 4/10/1919, με τον κόσμο να συμμετέχει και να συγκινείται με την πρωτότυπη ιδέα. Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, αλλά και Πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες ανήμερα της απελευθέρωσης.

   Για τον 2ο θεματικό άξονα προγραμματίστηκαν πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Ξάνθης, αλλά και από φορείς και συλλόγους της πόλης (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, ΦΕΞ, ΠΑΚΕΘΡΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολιτιστικοί σύλλογοι, κα). Ξεχωριστή θέση του ΔΣΣ που παρουσιάζει έκθεση της Ευζωνικής στολής, αλλά και την βοβλιοπαρουσίαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης.

   Για τον 3ο θεματικό άξονα (Περιβάλλον – Αστικό τοπίο) θα γίνουν εύστοχες και σημαντικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των Ξανθιωτών. Έχουν να κάνουν με σημαιοστολισμό της πόλης, φωταγώγηση, ανάδειξη δημοσίων κτιρίων, ανάρτηση γιγαντο-πανό (mega banner). Αξίζει να σημειωθεί η κατασκευή  «100 χρόνια Ξάνθη» που θα τοποθετηθεί στην δυτική είσοδο της πόλης, με μεγάλα τρισδιάστατα plexy glass φωτιζόμενα γράμματα.

Πηγή: Xanthitimes.gr

Share it