Search

Ελλάδα – Βραζιλία με… δράκο, Σμιντ και μια αγκωνιά

Ελλάδα και Βραζιλία έχουν τα δικά τους… προηγούμενα στον μπασκετικό πλανήτη, και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει τη «σελεσάο» σε Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ. Στο τουρνουά έχουν ανταμώσει άλλες πέντε φορές, συν δύο (το 1996) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αρχή έγινε για το Mundobasket του 1986 στην Ισπανία, όπου Ελλάδα και Βραζιλία ήταν στον ίδιο όμιλο, μαζί με τους διοργανωτές αλλά και Γάλλους, Ισπανούς, Παναμέζους και Νοτιοκορεάτες. Ενα χρόνο πριν το έπος του 1987 και στην παρθενική της παρουσία στο τουρνουά, η Εθνική ηττήθηκε με 115-95, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να σημειώνει 32 πόντους έχοντας μόνο ένα χαμένο σουτ (!).

Επόμενο… ραντεβού, το 1990 στη μακρινή Αργεντινή. Η Ελλάδα χάρη στο Eurobasket του ’87 και το αργυρό μετάλλιο το’ 89 στο Βελιγράδι, ταξίδεψε με… δάφνες στη χώρα του ταγκό προκειμένου να (απο)δείξει ότι οι επιτυχίες δεν ήταν τυχαίες αλλά ήταν και η πρώτη εμφάνισή της χωρίς τον Νίκο Γκάλη και με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στον πάγκο. Ανταμώσαμε με τους Βραζιλιάνους στη β’ φάση, σε όμιλο όπου μετείχαν επίσης Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ (ό,τι χειρότερο…), η Εθνική μας επικράτησε με 103-88 όμως αμφότερες έμειναν εκτός προημιτελικών. Η Ελλάδα για τις θέσεις 5-8 νίκησε, κλασικά, την Αργεντινή αλλά κατετάγη 6 η καθώς ηττήθηκε από
τη «σελεσάο» με 97-94 με 44 πόντους (!) του Σμιντ… ζαλίζοντας τον Φάνη Χριστοδούλου και όσους προσπάθησαν να τον μαρκάρουν.

Οι δύο χώρες αντάμωσαν ξανά το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, και εκεί… δις. Στον έναν εκ των δύο ομίλων, στελέχωσαν τον πρώτο μαζί με… ό,τι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τις Αυστραλία, Πουέρτο Ρίκο και Νότια Κορέα. Ενάντια στη «σελεσάο» η Ελλάδα με ρεσιτάλ και 36 πόντους του Νίκου Οικονόμου νίκησε με 89-87. Κατόπιν για τις θέσεις 5-8 νίκησε την Κίνα και, κατόπιν, με 91-72 τη Βραζιλία για την 5η θέση, με τον Γιώργο Σιγάλα στο καλύτερο ματς της καριέρας του να έχει 35 πόντους (με 8/10 τρίποντα).

Ο εν λόγω αγώνας ήταν βέβαια ιστορικός καθώς ήταν και ο τελευταίος με τη γαλανόλευκη για τον τεράστιο Παναγιώτη Γιαννάκη που σταμάτησε στις 351 διεθνείς συμμετοχές. Και, συμπτωματικά, ήταν το τελευταίο με την εθνική Βραζιλίας και για τον ανυπέρβλητο Οσκαρ Σμιντ. H Ελλάδα έγραψε ιστορία στη διοργάνωση της Ιαπωνίας το 2006, την πιο ένδοξη σελίδα της με τη συμμετοχή στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Ισπανία, όπου έχασε με 70-47 αλλά η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ήταν τεράστια επιτυχία. Βεβαίως νωρίτερα η Εθνική μας είχε αφήσει τον πλανήτη με το στόμα ανοιχτό, με την εκπληκτική νίκη της κόντρα στις πανίσχυρες ΗΠΑ με 101-95 στον ημιτελικό. Και η συνάντηση με τη Βραζιλία είχε μείνει όμως στην ιστορία. Τους Βραζιλιάνους τους νικήσαμε με 91-80, έμειναν μάλιστα εκτός συνέχεια, σε αγώνα όπου ο Αντερσον Βαρεζάο χτύπησε τον Νίκο Ζήση, που πήρε την μπάλα για να επιχειρήσει ντράιβ αλλά ο Βαρεζάο με αγκωνιά κατόρθωσε να χτυπήσει τον Ελληνα άσο στο μάτι. Το χτύπημα είναι τόσο ισχυρό, που το πρόσωπο του Ζήση γίνεται… μπλαβί και το μάτι του κλείνει από το πρήξιμο ενώ τέθηκε νοκ άουτ για το υπόλοιπο του τουρνουά.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου

Share it