Search

Δωρεάν τρόφιμα για την επόμενη τετραετία σε 3.500 οικογένειες!

Σε δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 3.500 οικογένειες και πολλαπλάσιους δικαιούχους, μεταφράζεται η υλοποίηση του νέου προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ, συνολικής αξίας περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Το νέο ΤΕΒΑ, όπως και το παλιότερο, υλοποιείται από κοινωνικές συμπράξεις Δήμων, που στην περίπτωση της Ροδόπης έχει επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Κομοτηνής και εταίρους τους υπόλοιπους δήμους της ΠΕ. «Υπάρχουν ακόμη ανάγκες, για λιγότερες οικογένειες σε σχέση με παλιά, όμως ακόμη υπάρχουν ανάγκες», παραδέχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος.

Εννέα εταιρείες σε διαγωνισμό 2,5 εκ. ευρώ – ποια τα προϊόντα
Η εκκίνηση του νέου προγράμματος ΤΕΒΑ έγινε με την έγκριση, εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής, του πρακτικού ΝΟ3 της Επιτροπής Διαγωνισμού της προμήθειας με τίτλο: “Προμήθεια Τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για τις ανάγκες της κοινωνικής σύμπραξης Ροδόπης” και κατακύρωση του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού εκτιμώμενης αξίας 2.562.874,20 € (χωρίς Φ.Π.Α.). Συνολικά 21 προσφορές κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και αναδείχθηκαν ως ανάδοχοι 9 εταιρείες που θα διαθέσουν τα επιμέρους προϊόντα.

Οι εταιρείες είναι: Βουδούρης Κώνστας ΑΕ, Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος, Ζακώνης Εμπόριο ΑΕ, Σίτιση ΑΕ, Δ. Λαγάκης ΑΕ, Kosmoplus AE, Κακαβός Ι. Δημήτριος, Παναγιωτακάκου Έλλη, οι οποίες θα προμηθεύσουν προϊόντα όπως καθαριστικό γενικής χρήσης, σαμπουάν, αφρόλουτρο, μωρομάντιλα, βρεφικές πάνες, κρέας μοσχάρι και χοιρινό, κοτόπουλο, πατάτες, κρεμμύδια, τοματοπολτό, υγρό πιάτων, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μακαρόνια, φασόλια, φακές, ρύζι, γάλα σε σκόνη, γάλα εβαπορέ, κρέμα δημητριακών, οδοντόβουρτσα, σερβιέτες, οδοντόκρεμα, σκόνη πλυντηρίου, τυρί φέτα, μαρμελάδα, αλεύρι, ζάχαρη, μακαρόνια και άλλα.

Οι εκπτώσεις στον διαγωνισμό ξεκίνησαν σε κάποια είδη χαμηλά, σε άλλες περιπτώσεις όμως έφτασαν μέχρι και το 62%. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις εκπτώσεις θα αξιοποιηθούν για την προμήθεια επιπλέον προϊόντων για τους δικαιούχους, όπως συμβαίνει και στο παλιό πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέχρι το 2024
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινάει η υλοποίηση του νέου προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, ύψους περίπου 3,5 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος.

Έχοντας πλέον την εμπειρία από την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος από το 2015, πλέον διαχειρίζεται με περισσότερη άνεση το νέο έχοντας φυσικά στο πλευρό του τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Ενόψει της υλοποίησης του νέου προγράμματος ΤΕΒΑ ο κος Σωτηρακόπουλος ενημέρωσε τους νέους δημάρχους Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών, καθώς αυτό αφορά το σύνολο των Δήμων της Ροδόπης.

Στις 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου η επόμενη διανομή 
Μέχρι όμως την εκκίνηση του νέου προγράμματος η σύμπραξη συνεχίζει τις προμήθειες από το παλιό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, με το Δήμο να εκμεταλλεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ των εκπτώσεων από τους διαγωνισμούς.

Άλλωστε έχει δοθεί παράταση του παλιού προγράμματος, μέχρι και το 2020, εξαιτίας της αδυναμίας πολλών συμπράξεων να απορροφήσουν τους πόρους. Έτσι η επόμενη προγραμματισμένη διανομή προϊόντων στους τέσσερις Δήμους της Ροδόπης είναι για το τριήμερο 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Η διανομή θα αφορά τα προϊόντα ελαιόλαδο και κοτόπουλο.

Share it