Search

Ουζουνίδης: «Μάνταλος, Κολοβός και Ιμπαγάσα οι αγαπημένοι μου παίκτες»

Το τρίτο μέρος της συνέντευξης του Μαρίνου Ουζουνίδη στην ιστοσελίδα www.repress.gr διάρκειας 40 λεπτών δημοσιεύτηκε την Κυριακή το μεσημέρι.

Εκεί που ο Εβρίτης τεχνικός αναφέρθηκε περισσότερο σε θέματα του ελληνικού πρωταθλήματος, μίλησε για την παρουσία του στην ΑΕΚ, το σύστημα που ακολούθησε, τους Μπακασέτα και Μάνταλο τα ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά σε αρκετούς παίκτες των υπόλοιπων ομάδων για τους οποίους ρωτήθηκε.

Διαβάστε μερικές από τις ατάκες του:

Για τον Ευθύμη Κουλούρη:

«Είναι ένα παιδί που «ταλαιπωρήθηκε» όντας δεύτερη λύση σε μια μεγάλη ομάδα. Σαν φορ χρειάζεται και ρέντα, και φέτος την είχε. Από αυτό που λαμβάνω είναι παιδί που του αρέσει να δουλεύει. Ίσως θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία στον ΠΑΟΚ».

Για τον Κώστα Φορτούνη:

«Την ποιότητά του δεν την αμφισβήτησε κανείς. Όλοι μιλούσαν για την διάρκεια και φέτος, την είχε, και δικαίως είναι ο καλύτερος μεσοεπιθετικος. Θέλουμε όλοι αποτελέσματα αλλά θέλουμε και κάτι όμορφο και ο Φορτούνης μπορεί να το δώσει αυτό».

Για τον Αντελίνο Βιεϊρίνια:

«Βελτίωσε ακόμα και τα αμυντικά του θέματα. Ήταν καθοριστικός σε πολλά παιχνίδια. Να αναφέρω το γκολ με τον Ολυμπιακό; Το γκολ στη Τρίπολη που για μένα είναι το πιο σημαντικό; Σε εκείνο το χρονικό σημείο του πρωταθλήματος και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ περιμέναμε από τον ΠΑΟΚ να κάνει τη γκέλα, και μπορούσε να γίνει και ο Βιεϊρίνια έδωσε τη λύση. Και τι να πούμε για το περίφημο γκολ στο Αγρίνιο… Δικαίως είναι ο MVP του πρωταθλήματος».

Για το πρωτάθλημα:

«Δε μπορώ να πω οτι προέκυψαν νεαροί παίκτες στο πρωτάθλημα και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ο Πανιώνιος και η Ξάνθη είναι ομάδες που είχαν αυτό το στοιχείο και η Ξάνθη έφτασε να παίζει με δυο Έλληνες στην 11άδα».

Για τον ΠΑΟΚ:

«Είχε όλα τα στοιχεία για να πάρει πρωτάθλημα. Ένα γκρουπ που είχε ένα κοινό στόχο, το να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτό έκανε τη διαφορά. Η διοίκηση, ο προπονητής και οι παίκτες είχαν ένα κοινό στόχο, το πρωτάθλημα. Είχαν ένα δέσιμο. Δεν θεωρώ οτι ο ΠΑΟΚ παράτησε την Ευρώπη, δεν το έκανε εσκεμμένα. Ήταν απλά μια «άσχημη» στιγμή μέσα στη σεζόν. Στο πρωτάθλημα είχε και την απαραίτητη ρέντα, που του έδωσε αυτοπεποίθηση και ψυχολογία και ταυτόχρονα αυτό δίνει στον αντίπαλο απογοήτευση. Ήταν και μια ομάδα που επένδυσε λεφτά Είναι και μια καλή στιγμή για τον μεγαλομέτοχο. Βάλε – βάλε ο άνθρωπος, δικαιούταν να πάρει και ένα πρωτάθλημα… Δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ».

Για τον Λουτσέσκου:

«Φέτος η ΑΕΚ ήταν πολύ καλή στη Τούμπα και ένα λάθος του αμυντικού ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε. Στο δεύτερο γύρο, πάλι ξεκινήσαμε καλά και στο πρώτο στημένο δεχθήκαμε γκολ. Μου αρέσει να αντιμετωπίζω τον Λουτσέσκου, νομίζω οτι αρέσει και σε εκείνον να είναι αντίπαλός μου. Υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπό του. Δε είναι το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει. Είναι η προπονητική μάχη. Έχασα με τον Παναθηναϊκό 0-3 στη Λεωφόρο και είχαμε παίξει καλά, είχαμε πολλές τελικές. Όπως έγινε και στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ το πρώτου γύρου».

Για τα παιχνίδια της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ:

«Θεωρώ πως σε εκείνο το ματς, του πρώτου γύρου τακτικά έκανα πολλά καλά πράγματα, αλλά δε παίζεις μόνος σου. Στο δεύτερο γύρο, ο Βαρέλα με τον Κρέσπο έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι. Τι θα μπορούσα να κάνω άλλο; Να έπιανα το πόδι του Γκάλο για να φέρει καλύτερα τη μπάλα στη περιοχή. Να πείσω τους επιθετικούς μου να έχουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Θα θυμηθώ το Γιουβέντους – Ατλέτικο. Ο Αλέγκρι έπιασε τον άξονα, πήγε το ματς στα άκρα γέμισε στη περιοχή, έβαλε τα γκολ ο Ρονάλντο. Αποθέωση του Αλέγκρι, αποθέωση του Κριστιάνο, αλλά στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ ο Ουζουνίδης τα έκανε όλα λάθος.

Μου έλεγαν οτι δεν είχαμε πλάνο και σκεφτόμουν «τι μου λένε τώρα οι άνθρωποι;» Όταν θα παίξει με δέκα παίκτες ο άλλος, τι θα κάνει; Θα κλείσει τον άξονα. Ε, εσύ, που θα πας, Στον άξονα; Ο Χουλτ δεν έχει την καλύτερη σέντρα. Ο Γκάλο είναι καλύτερος αλλά εκείνη τη μέρα δεν τον πήγε τίποτα. Ο Λιβάγια έκανε μια καλή σέντρα στον Πόνσε και μπήκε γκολ. Αν το αναλύσουμε τακτικά, δεν είχαμε τους winger να πάμε στα άκρα».

Για την τακτική του στον Παναθηναϊκό:

«Υπήρχε ένα διάστημα στον Παναθηναϊκό που το χάρηκα, διότι είχαμε δουλέψει και έβγαιναν αυτά που ήθελα. Βέβαια είχα παίκτες… Είχα Μπεργκ, Βιγιαφάνιες, Κλωναρίδη, Εμποκού, με Κουρμπέλη και Ζέκα, με τον Κουρμπέλη να ξέρει να κάνει και την τριάδα πίσω. Δε θέλω να είμαι ο προπονητής του 4-4-2 ή του 3-5-2. Θέλω να έχω μια ομάδα που να μπορεί να προσαρμοστεί σε αλλαγή σχηματισμού αλλά αυτό θέλει και χρόνο αλλά και να κάνεις εσύ τις επιλογές, και στις ομάδες που ήμουν εγώ, δε μπορούσες να το κάνεις τόσο αυτό…».

Για τον Πόνσε:

«Ένας ποδοσφαιριστής που θέλει ο κάθε προπονητής να έχει στην ομάδα του. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που παίζει για την ομάδα. Δε θέλω να πω το πως έγινε η επιλογή του Πόνσε διότι θα αναγκαστώ να πω και άλλα πράγματα που δεν είναι της στιγμής. Το θέμα είναι οτι έδειξε τα στοιχεία του. Είχε υπομονή, δούλεψε. Ένας παίκτης που το τάιμιγνκ που έχει στη περιοχή δε το έχει κανείς. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει, και με αυτό θα γίνει τοπ, διότι δεν είναι τοπ, είναι οι συνεργασίες του έξω από τη περιοχή, και αυτό του το έχω πει».

Για το 3-5-2:

«Έπαιξα 3-5-2 στην ΑΕΚ με βάση το επιθετικό παιχνίδι, όχι το αμυντικό. Το 3-5-2 του Τούντορ όταν ήταν στον ΠΑΟΚ, το αντιμετώπισα με μεγάλο προβληματισμό. Ήταν πολύ ωραίες κινήσεις των εσωτερικών παικτών. Επιθετικά το έπαιζε πολύ καλά αλλά υστερούσε αμυντικά. Ο Τούντορ ήταν από τους προπονητές που το έπαιξε καλύτερα στην Ελλάδα».

Για το VAR:

«Θα μας βοηθήσει πολύ, δεν το συζητάμε. Οτι δε θα γίνονται λάθη, γι’ αυτό έχω κάπου τις ενστάσεις μου. Είναι πάντως κάτι που χρειάζεται για να φύγει και αυτό με τους ξένους διαιτητές αν και φέτος μας βοήθησαν πολύ. Στο εξωτερικό το δέχθηκαν πολύ εύκολα αλλά ήταν και διαφορετικά προετοιμασμένοι».

Για τους διαιτητές:

«Θα πρέπει να αφήνουν το παιχνίδι να παίζει, να έχει ρυθμό. Πολλές φορές θέλουν να δώσουν το φάουλ για να μη τους πουν τίποτα και «τιμωρούν» την ομάδα που κερδίζει το φάουλ. Οι διαιτητές φοβούνται τους παράγοντες και της δύναμης που έχουν οι παράγοντές τους. Το να αδικείς τον Πανιώνιο και την Ξάνθη, την επόμενη μέρα, θα περάσει. Το να αδικείς τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, θα έχεις πρόβλημα. Μάλλον όχι τον Παναθηναϊκό διότι τα τελευταία χρόνια δεν τους δίνει κανείς σημασία… Πάντως, εγώ φέτος με την ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, έζησα πολύ κακές διαιτησίες. Πρώτη φορά αποβλήθηκα στη Μπενφίκα. Ε, εντάξει, δώσε κάποια σφυρίγματα στη μεγάλη ομάδα, κατά κάποιο τρόπο είναι λογικό να γίνει, παίξε 60-40 όχι 80-20».

Για τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα:

«Η καλύτερή τους θέση είναι το 8άρι. Στην ΑΕΚ που εγώ είχα, πήγαιναν στα άκρα, αλλά τους ζητούσα εγώ να έρθουν μέσα. Ο Μάνταλος χρειάστηκε χρόνο για να επιστρέψει και να είναι καλά. Έλεγαν πως άλλαξε το σύστημα για διάφορους λόγους. Χαζομάρες. Αλλάξαμε το σύστημα διότι ο Μάνταλος είχε έρθει σε μια καλή κατάσταση, όπως και ο Μπακασέτας, και παίζαμε με ένα 6άρι και δυο 8άρια».

Για τη δουλειά σε Πανιώνιο και Ξάνθη:

«Είναι αγαπημένες δουλειές διότι βάλαμε στόχους και τους πετύχαμε. Στη Ξάνθη θέλαμε να σωθούμε νωρίς και να βγάλουμε παίκτες. Το καταφέραμε. Στον Πανιώνιο είχαμε προβλήματα οικονομικά, βγάλαμε παίκτες για να επιβιώσει ο σύλλογος, το κάναμε».

Για τον Παναθηναϊκό:

«Ευχαριστήθηκα πολύ τους πρώτους έξι μήνες. Ανεξάρτητα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, έναν προπονητής θέλει να του αρέσει αυτό που βλέπει καθώς από εκεί ξεκινάνε όλα. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα και θα είχαμε συνέχεια αλλά…».

Για την ΑΕΚ:

«Μου έδωσε την ευκαιρία να μπούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μέχρι εκεί».

Για τους αγαπημένους του παίκτες:

«Ο Κολοβός και ο Μάνταλος. Ο Κολοβός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω προπονήσει. Ο καλύτερος ξένος που προπόνησα ήταν ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Όλοι οι άλλοι ήταν μια κλάση κάτω. Καθόταν δίπλα σου στον πάγκο, βλέπατε μαζί τη φάση, σκεφτόσουν το ποια είναι η καλύτερη επιλογή, τον ρωτούσες και σου έλεγε αυτό που είχες στο μυαλό σου».

Δείτε το τρίτο μέρος της συνέντευξης του Μαρίνου Ουζουνίδη στο Repress:

Share it