Search

Ο 12ος Θρακιώτης που φορά το εθνόσημο έγινε ο Σιώπης! Η λίστα με τους 12+5 που φόρεσαν την γαλανόλευκη!

Μια 11αδα Θρακιώτες είχαν φορέσει την φανέλα της Εθνικής ομάδας Ανδρών μέχρι σήμερα, με τον Εβρίτη Μανώλη Σιώπη να ανεβάζει τον αριθμό της λίστας στους 12. Aν υπολογίσουμε μάλιστα σε αυτήν και τους 5 ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν στην Εθνική ενώ αγωνίζονταν στην Ξάνθη, ο αριθμός ανεβαίνει στους 17.

Ναι όσο περίεργο και να ακούγεται γνωρίζοντας κανείς τον τρόπο που καλούνταν διαχρονικά οι ποδοσφαιριστές στην Εθνική υπάρχον και 5 ποδοσφαιριστές στην λίστα που κλήθηκαν στην Εθνική ενώ αγωνιζόταν στην ομάδα της Ξάνθης. Ο λόγος για τους Αχιλλέα Αδαμόπουλο, Ζήση Βρύζα, Παρασκευά Άντζα, Θωμά Κυπαρίσση και τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Με τους δύο τελευταίους να καλούνται επί θητείας Βασίλη Δανιήλ ενώ ο Παρασκευάς Άντζας είχε κληθεί πρώτη  φορά με την φανέλα του Ολυμπιακού και με την επιστροφή του στην Ξάνθη ξανακλήθηκε στην Εθνική ομάδα. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι αυτή του αείμνηστου Αχιλλέα Αδαμόπουλου που κλήθηκε την επομένη της ιστορικής και σπουδαίας ανόδου του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική.

Ο πρώτος Θρακιώτης της λίστας απο το 1960 και έπειτα που κλήθηκε να φορέσει την γαλανόλευκη ήταν ο Ξανθιώτης με καταγωγή απο Κομοτηνή, Γιάννης Γκαϊτατζής με σπουδαία καριέρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς που κλήθηκε για πρώτη φορά το 1967, τέσσερα χρόνια μετά την μεταγραφή του στον Πειραιά απο τον Ορφέα Ξάνθης.

Ο δεύτερος Θρακιώτης που φόρεσε τα γαλανόλευκα ήταν επίσης απο την Ξάνθη με παρουσία στον “αιώνιο” αντίπαλο του Ορφέα την Ασπίδα Ξάνθης  και μετέπειτα στον “αιώνιο” αντίπαλο του Ολυμπιακού τον Παναθηναϊκό, ο λόγος φυσικά για τον Αντώνη Αντωνιάδη.

Ακολουθεί το 1983 ο πρώτος Εβρίτης που φορά τα γαλανόλευκα ο σπουδαίος βετεράνος ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα στον ΠΑΟΚ, Νίκος Αλαβάντας. Για να τον ακολουθήσουν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι Ξανθιώτες Ηλίας Ταληκριάδης (τερματοφύλακα των ΑΟΞ, Ολυμπιακού και Ηρακλή) και Μάκης Χατζημωϋσιάδης (ΑΟΞ, Πανιώνιος).

Το 1990 ήρθε η πρώτη κλήση για τον Κομοτηναίο Ζήση Τσέκο που διέπρεψε με την φανέλα του Απόλλων Καλαμαριάς, για να ακολουθήσει 2 χρόνια αργότερα ένας απο τους κορυφαίους Θρακιώτες σε παρουσία με το εθνόσημο στο στήθος ο Εβρίτης Μαρίνος Ουζουνίδης που πρωτοκλήθηκε κατά την μεταγραφή του από την Ξάνθη στον Παναθηναϊκό.

Το 1995 ακολουθεί ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής ο Εβρίτης Ντέμης Νικολαΐδης που κλήθηκε πρώτη φορά ενώ έκανε “παπάδες” με την φανέλα του Απόλλων Σμύρνης και αργότερα φυσικά στην μεγάλη καριέρα του με την φανέλα της ΑΕΚ. Ο Ντέμης όπως και οι Ζήσης Βρύζας αλλά και Στέλιος Βενετίδης ήταν μέλη της εκπληκτικής φουρνιάς του Ελληνικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία.

Όπως αναφέρθηκε ήδη επόμενος στην Εθνική ακόμη ένας Εβρίτης, ο Στέλιος Βενετίδης που το 1999 και όταν είχε ήδη πάρει μεταγραφή απο την Ξάνθη στον ΠΑΟΚ κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα. Για να συνεχίσει ως γνωστόν την μεγάλη του καριέρα στον Ολυμπιακό και αργότερα στην Λάρισα.

Για να φτάσουμε στον σημερινό αρχηγό της Εθνικής μας ομάδας, τον Ξανθιώτη Βασίλη Τοροσίδη που έκανε ντεμπούτο του 2007 και απο τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Ο  Ξανθιώτης αμυντικός της Μπολόνια οδεύει στην συμπλήρωση 90 επίσημων αγώνων με την Εθνική και μοιάζει έτοιμος να σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Ενδέκατος Θρακιώτης της λίστας ο Πέτρος Μάνταλος που απο το 2014 αποτελεί σημαντικό στέλεχος στην Εθνική Ανδρών, με τον Κομοτηναίο αρχηγό της ΑΕΚ να είναι έτοιμος να αποτελέσει απο τους ηγέτες της Εθνικής τα επόμενα χρόνια.

Πλέον σε αυτή την λίστα προστίθεται και το όνομα του Εβρίτη Μανώλη Σιώπη που είχε κληθεί για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2016, αλλά σήμερα στο φιλικό με την Τουρκία, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση.

Ευχή όλων μας όπως και σχεδόν όλοι οι παραπάνω να αποτελέσει αναπόσπαστο στέλεχος της Εθνικής τα επόμενα χρόνια, και να είμαστε υπερήφανοι σαν Θρακιώτες για ακόμη έναν συμπατριώτη μας που φορά το εθνόσημο στο στήθος.

Share it