Search

Χωρίς ομίλους το Κύπελλο Ελλάδας της νέας σεζόν! Δείτε τη νέα μορφή του

Αλλαγές στο Κύπελλο Ελλάδας αποφασίστηκαν μετά την συνεδρίαση της επιτροπής Διοργανώσεων της ΕΠΟ και του ΔΣ της Super leagueπου έγινε την Τρίτη.

Το θέμα της αλλαγής της μορφής της διοργάνωσης είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Διοργανώσεων και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, ενώ τέθηκε επί τάπητος και στο ΔΣ της Λίγκας. Η τελική απόφαση πάρθηκε και πλέον το Κύπελλο Ελλάδας αλλάζει και δεν θα είναι έτσι όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σταματάνε οριστικά οι όμιλοι και θα γίνονται μονοί αγώνες. Τα διπλά παιχνίδια θα ξεκινούν από τη φάση των «16». Επίσης, όσες ομάδες έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις θα ξεκινούν από τη φάση των «16» του Κυπέλλου, ενώ οι ομάδες της Super League θα μπαίνουν στη… μάχη από τη φάση των «32».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου έχει αποδεχθεί την εισήγηση για μονό τελικό σε ουδέτερη έδρα, με την τελική απόφαση να έρχεται από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ. Η πρόταση που έκανε ο υπερσύμβουλος της ομοσπονδίας, Πετρ Φούσεκ, για διπλό τελικό, απορρίφθηκε.

Να σημειώσουμε ως προς της ομάδες της Θράκης, πως οι Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου και Ορφέας Ξάνθης ξεκινούν το θεσμό απο την Α’ φάση, ενώ η Ξάνθη μπαίνει στην διοργάνωση απο την φάση των “32”

Ας  δούμε λίγο πιο συνοπτικά τη νέα μορφή του θεσμού:

Α’ ΦΑΣΗ

Στην πρώτη φάση συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι 53 Κυπελλούχοι των ΕΠΣ. Από τις 53 ΕΠΣ εξαιρούνται οι 6 ΕΠΣ (Δυτικής Αττικής, Λασιθίου, Ημαθίας, Θεσσαλίας, Χαλκιδικής και Δωδεκανήσου) των οποίων οι Κυπελλούχοι προβιβάστηκαν απο την Γ’ Εθνική στην Football League και έτσι θα συμμετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδος απο την Γ’ φάση.

Οι 47 Κυπελλούχοι των ΕΠΣ μετά από κλήρωση συγκροτούν 23 ζευγάρια από τα οποία προκύπτουν 23 νικήτριες ομάδες, χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια(χωρισμένες σε 6 ζώνες). Γηπεδούχος είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη και οι αγώνες θα είναι μονοί. Η 47η ομάδα που παρέμεινε στην κληρωτίδα προκρίνεται στην επόμενη φάση άνευ αγώνα. Από την 1η Φάση προκρίνονται συνολικά 24 ομάδες

Β’ ΦΑΣΗ

Στην δεύτερη φάση οι 24 που προκρίθηκαν συγκροτούν 4 ζώνες με γεωγραφικά κριτήρια, και μετά την κλήρωση συγκροτούνται 12 ζευγάρια που θα αγωνιστούν σε μονό ματς στην έδρα της ομάδας που θα κληρωθεί πρώτη. Οι 12 νικήτριες θα προκριθούν στην επόμενη φάση.

Γ’ ΦΑΣΗ 

Στην τρίτη φάση μπαίνουν στην κληρωτίδα 26 ομάδες(12 Κυπελλούχοι και οι 14 της Football League). Οι Κυπελλούχοι των ΕΠΣ που προκρίθηκαν απο την προηγούμενη φάση θα αγωνιστούν εντός έδρας με ομάδα της Football League μετά απο κλήρωση που θα γίνει, ενώ οι δύο ομάδες της Football League που θα περισσέψουν θα αγωνιστούν μεταξύ τους. Όλοι οι αγώνες είναι μονοί και στην επόμενη φάση προκρίνονται συνολικά 13 ομάδες

Δ’ ΦΑΣΗ

Στην τέταρτη φάση του Κυπέλλου μετέχουν οι 13 ομάδες που προκρίθηκαν απο την Γ’ φάση και οι 12 ομάδες της Super League 2.  Οι συνολικά 25 ομάδες χωρίζονται σε γκρουπ δυναμικότητας με της ομάδες της τρίτης φάσης να αγωνίζονται εντός έδρας απέναντι στις ομάδες της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά απο κλήρωση που θα γίνει θα δημιουργηθούν 12 ζευγάρια που θα αγωνιστούν σε μονό ματς στην έδρα της ομάδας που είναι μικρότερης κατηγορίας, ενώ μια εκ των ομάδων της Γ’ φάσης προκρίνεται άνευ αγώνα. Έτσι στην φάση των “32” θα προκριθούν συνολικά 13 ομάδες απο την Δ’ φάση

ΦΑΣΗ ΤΩΝ “32”

Στους “32” του θεσμού μπαίνουν και οι ομάδες της Super League 1, με μια διαφοροποίηση όμως καθώς θα μπούν οι ομάδες που τερμάτισαν το πρωτάθλημα που έφυγε στις θέσεις 6-14 αλλά και ο νεοφώτιστος, δηλαδή οι Πανιώνιος, Παναιτωλικός, Λαμία, Παναθηναϊκός, Λάρισα, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ και ΝΠΣ Βόλος. Οι 22 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας απ’ όπου θα προκύψουν 11 ζευγάρια που θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες, με τους 11 νικητές να παίρνουν την πρόκριση στην φάση των “16”

ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16

Στους “16” του θεσμού μπαίνουν στην διοργάνωση και οι “Ευρωπαίοι” ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Άρης που μαζί με της 11 ομάδες που πέρασαν απο τους “32” συνθέτουν την τελική 16αδα της διοργάνωσης. Όπως και στους προηγούμενους γύρους οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας, με το πρώτο να απαρτίζεται απο τους 8 πρώτους της περσινής βαθμολογίας(ανάλογα φυσικά ποιες 3 απο την Super League 1 θα έχουν περάσει απο την προηγούμενη φάση) και στο άλλο οι εναπομείνασες ομάδες. Μετά απο κλήρωση που θα γίνει θα προκύψουν 8 ζευγάρια που θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες.

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Στα προημιτελικά μπαίνουν οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν από την φάση των “16” και μετά απο κλήρωση που θα γίνει θα συγκροτηθούν 4 ζευγάρια που θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Στους ημιτελικούς οι 4 φιναλίστ μπαίνουν στην κληρωτίδα οπού θα δημιουργηθούν δύο ζευγάρια που θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες με φόντο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

ΤΕΛΙΚΟΣ

Ο μεγάλος τελικός όπως αναφέραμε  θα γίνει σε ουδέτερη έδρα

Share it