Search

Ο Θρακιώτης άμεσος συνεργάτης του Ραζβάν Λουτσέσκου μιλά για τον νταμπλούχο ΠΑΟΚ και την επίδραση του Ρουμάνου

Ο ξανθιώτικης καταγωγής συνεργάτης του Ραζβάν Λουτσέσκου, Γιώργος Τσονάκας, μίλησε στην εκπομπή «Dοuble» του ARENA FM 89.4 για τη φετινή χρονιά του ΠΑΟΚ, την επίδρασή του στο σύνολο της ομάδας, αλλά και το τεχνικό επιτελείο του Δικεφάλου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τον ρόλο του ως μεταφραστής του Λουτσέσκου: «Όταν τελείωσα με την σχολή στην Κομοτηνή, είχα μία πρόταση μέσω μιας συζήτησης που είχε γίνει, και έπιασα δουλειά στην Ξάνθη ως γυμναστής. Μετά από δύο μήνες, ήρθε ο κ. Λουτσέσκου και ο τεχνικός διευθυντής, κ. Παπαδημητρίου, χρειαζόταν μία φωνή του προπονητή μέσα στην ομάδα και με ρώτησε αν έχω πρόβλημα να γίνω μεταφραστής του. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η κοινή πορεία της μετάφρασης και αυτού που σπούδασα».

Για τους υπόλοιπους συνεργάτες του Λουτσέσκου: «Ο Ντιέγκο Λόγκο είναι ο άμεσος συνεργάτης του Λουτσέσκου και συνεργάζεται μαζί του για 16 χρόνια. Έχουν ζήσει φοβερά πράγματα. Είναι ο πρώτος γυμναστής που είχε στη Ραπίντ. Ο έτερος γυμναστής, Σπαταφόρα, έχει συνεργαστεί μαζί τους στην Εθνική Ρουμανίας και ο Κριστιάνο Μπάτσι είναι ένας βοηθός προπονητής, ο οποίος είχε μία πολύ στενή συνεργασία με τον Ματέος και έγινε η επαφή, ώστε να στελεχώσουμε πλήρως αυτό το τιμ στον ΠΑΟΚ».

Για το αν είναι απωθημένο του Λουτσέσκου να δουλέψει στην Ιταλία: «Δεν ξέρω, γιατί είναι λίγο παρεξηγημένο. Απωθημένο ή καλύτερη επιθυμία κάθε προπονητή είναι να δουλέψει σ’ ένα τοπ πρωτάθλημα».

Για τη φετινή χρονιά: «Θα περάσει καιρός που θα το συζητάμε. Δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική ουσία των πραγμάτων που καταφέραμε ακόμη».

Για το μεγάλο προτέρημα της φετινής ομάδας: «Από την αρχή του καλοκαιριού δείξαμε ότι προμηνύεται καλή χρονιά. Με την πορεία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με τη δουλειά που κάναμε στην προετοιμασία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η ομοιογένεια, οι παίκτες γνώριζαν τη δουλειά του προπονητή και ήταν πιο εύκολο ν’ αφομοιώσουν ό,τι ήθελε ο προπονητής τους και ενδεχομένως να τα τελειοποιήσουν. Αυτό φάνηκε στον δρόμο προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ασχέτως αν τελικά δεν βρεθήκαμε σε αυτούς».

Για την πιο κρίσιμη στιγμή μέσα στη χρονιά: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρχαν στιγμές κρίσεις ή που ήταν πολύ σημαντικές. Ήταν πολύ θετικός ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε ο αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ. Ναι μεν ήταν σοκ για την ομάδα, αλλά αφού το ξεπεράσαμε χωρίς τριγμούς και απώλειες, από εκεί και πέρα το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν πολύ σημαντικό και μας εδραίωσε στο να τελειώσουμε όπως έπρεπε το πρωτάθλημα».

Για το ότι ο ΠΑΟΚ δεν πήγε καλά στην Ευρώπη μπορεί να έχει σχέση με το κομμάτι της φυσικής κατάστασης: «Αν θέλουμε να το δούμε βιολογικά, μία ομάδα με μέσο όρο ηλικίας λίγο μεγαλύτερο είναι φυσιολογικό να μην μπορεί ν’ αντέξει παιχνίδι μεγάλης έντασης σε τόσες λίγες ημέρες. Θέλοντας και μη, μπήκαμε στη λογική ότι… διαλέχτηκαν παιχνίδια, με την έννοια ότι είχαμε διαφορετική προσέγγιση σε κάποια, απ’ ότι σε κάποια άλλα. Δεν ήταν ούτε εσκεμμένα, ούτε ασυναίσθητα όμως».

Για το αν έχει αλλάξει ο έλεγχος της φυσικής κατάστασης από την ομάδα: «Πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα. Έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης. Η δική μου προσέγγιση δεν περιέχει τρέξιμο χωρίς την μπάλα, σε μία τέτοια εποχή. Δουλεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και είναι λάθος να λέμε ότι θα ‘χτίσουμε’ κάτι το καλοκαίρι, επιβαρύνοντάς τους τότε, γιατί κινδυνεύουμε να ‘σκάσουν’ κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της χρονιάς να υπάρξει μία ‘κοιλιά’».

Για τους μυϊκούς τραυματισμούς και αν είναι ικανοποιημένοι από την αποθεραπεία: «Είμαστε ικανοποιημένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μας προβληματίσουν ή δεν θα τα ψάξουμε παραπάνω. Είχαμε κάποια θέματα που προέκυψαν σε μία περίοδο που ήταν πολύ δύσκολοι οι αγωνιστικοί χώροι, λόγω καιρικών συνθηκών».

Για τις περιπτώσεις Βέρνμπλουμ, Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια: «Είναι μία συλλογική δουλειά που φαίνεται στην αποθεραπεία. Είναι και ο Βασίλης ο Καναράς με τον οποίο συνεργαζόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια. Ήδη έχουμε ευχάριστα νέα για τον Μαουρίσιο και τον Βέρνμπλουμ, που έχουν ξεκινήσει και περιμένουμε με το καλό τον Βιεϊρίνια τώρα».

Για τον Βέρνμπλουμ και αν θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο: «Δυνατό και αθλητικό θα τον δείτε και τώρα. Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει πολύ και ακολουθεί πιστά τις εντολές. Τον περιμένουμε και εμείς οι ίδιοι, αλλά ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται και από άλλα πράγματα. Προχωράμε βήμα-βήμα».

Για το… αντιπαθητικό προφίλ του Λουτσέσκου στην ποδοσφαιρική κοινωνία: «Αυτό συμβαίνει από τις όποιες μάχες και αντιπαλότητες είχε όταν ερχόταν με την Ξάνθη ως αντίπαλος.. Θεωρώ, επίσης, ότι όταν βρέθηκε στον ΠΑΟΚ η φιλοδοξία των φιλάθλων περίμενε κάτι παραπάνω. Δεν περίμενε ότι ένας προπονητής που ήρθε από την Ξάνθη θα πετύχει τόσα πολλά».

Για το αν είναι το αφεντικό στα αποδυτήρια: «Ηγείται αυτού του τεχνικού επιτελείου, χωρίς να σημαίνει ότι δεν αφήνει σε όλους τους υπόλοιπους να κάνουν παρεμβάσεις. Είναι ένας άνθρωπος της λεπτομέρειας. Θέλει να γίνεται κάτι μέχρι τέλους. Είναι ένας άνθρωπος που θα σε ακούσει».

Για το αν έχει αλλάξει η φιλοσοφία του στον ΠΑΟΚ: «Αυτό είναι λίγο δύσκολο να το απαντήσω, γιατί την οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να μην την καταλαβαίνω. Θεωρώ πως διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τις προσωπικότητες σ’ ένα σύνολο πάντως».

Για το αν θα συνεχίσουν στον ΠΑΟΚ και του χρόνου: «Πρώτα ο Θεός, οι βοηθοί βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την ανανέωση των συμβολαίων μας. Νομίζω δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Για το ότι είναι τόσο υπέρμαχος των ποδοσφαιριστών του: «Στο ποδόσφαιρο δίνεις και παίρνεις συνεχώς. Ο κ. Λουτσέσκου είναι υπέρμαχος αυτών των ιδεών. Είναι παιδιά που τον βοήθησαν πολύ και τα βοήθησε και ο ίδιος. Σκέφτεται: ‘Εφόσον με βοηθήσατε θα σας βοηθήσω και εγώ’. Ενδεχομένως τα παιδιά αυτά είναι που θα βάλουν τις βάσεις και για του χρόνου».

Share it