Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Το… ανάγνωσμα της αναδιάρθρωσης!

Κάθε άνοιξη κυκλοφορούν σενάρια για αλλαγές στο καθεστώς προβιβασμού και υποβιβασμού στις εθνικές κατηγορίες, ωστόσο φέτος έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθιση λόγω της αναδιάρθρωσης. 

Η αναδιάρθρωση όλων των εθνικών κατηγοριών αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Την έμπνευση είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και συμφώνησαν Super League, Football League και ΕΠΟ. Μάλιστα, έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, προκειμένου να είναι οι αλλαγές σύννομες με τον ΚΑΠ.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ που απομένει για να επικυρωθούν και επίσημα οι αλλαγές, είναι η ψήφιση της τροπολογίας για τη δημιουργία της νέας κατηγορίας Super League 2. Σε αυτή την τροπολογία εναποθέτουν πολλοί τις ελπίδες του για ενδεχόμενη ανατροπή της αναδιάρθρωσης, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί, αλλά και σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής για να… διορθωθούν αδικίες.

Το σενάριο προσθήκης 2 ομάδων στη Super League 2 από τη Γ’ Εθνική 

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί η ιδέα περί αύξησης των ομάδων της Super League 2 από 12 σε 14 και μάλιστα, οι δύο ομάδες να προέρχονται από τους πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής και θα προκύψουν μέσω μπαράζ, ενώ στη Football League θα προβιβαστούν όλες οι δευτεραθλήτριες της Γ’ Εθνικής. Ωστόσο, το σενάριο αυτό θα προκαλέσει κάποια προβλήματα. Πρώτον, θα ακυρώσει τα μπαράζ των δευτεραθλητριών, η κλήρωση των οποίων έγινε τη Μ. Δευτέρα, ενώ οι πρωταθλήτριες ομάδες θα πρέπει να επιστρέψουν στη δράση για τα μπαράζ, με τις υποχρεώσεις τους να έχουν σταματήσει στις 14/4.

Κι αυτό, ενώ ο υφυπουργός δήλωσε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, δηλαδή τουλάχιστον μετά τις 5/5, όταν ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια στη Super League και τη Football League. Εξάλλου, στην περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα καταπατηθούν οι ισχύουσες προκηρύξεις, κάτι που ίσως προκαλέσει αντιδράσεις και προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Τι ξέρουμε για την τροπολογία

Πριν από λίγες μέρες είχε διαρρεύσει το κείμενο της επίμαχης τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Εφόσον ακόμα δεν έχει τεθεί προς ψήφιση, δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές στο κείμενο. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον όσα ανέφερε. Η τροπολογία περιλάμβανε τη δημιουργία της νέας κατηγορίας, έτσι ώστε τη νέα σεζόν οι επαγγελματικές κατηγορίες να είναι τρεις, με τη Γ’ Εθνική να παραμένει ερασιτεχνική. Παράλληλα, οριζόταν αναλυτικά το ύψος του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου ανά κατηγορία, όπως και το ότι η Super League 2 θα υπαχθεί στην Ένωση Football League, η οποία θα διαχειρίζεται τα συμφέροντά της. Τέλος, ορίζεται πως θα υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε Super League 2 και Football League.

Πουθενά στην τροπολογία δεν γίνεται αναφορά στο πόσες ομάδες θα απαρτίζουν κάθε κατηγορία, κάτι που έχει ρυθμιστεί από τις προκηρύξεις. Το αν προστεθεί κάτι διαφορετικό την τελευταία στιγμή, θα γίνει κατά παράβαση του ΚΑΠ, εφόσον προβλέπει άμεσα αλλαγές.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε δει κατά καιρούς πολλά να γίνονται και να ανατρέπονται νόμοι και προκηρύξεις πρωταθλημάτων, οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν κάτι τέτοιο συμβεί και φέτος.

Πηγή: Mikriliga.com

Share it