Search

38 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού…

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Φεβρουαρίου του 1981 όταν ο χρόνος σταμάτησε για 21 ανθρώπους, τις οικογένειες τους, τον Ολυμπιακό και όλο τον ελληνικό αθλητισμό.

38 χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή από την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού, τότε που 21 ψυχές, φίλαθλοι του Ολυμπιακού έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Όλα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 6-0, αλλά αυτό που συνέβη στις εξέδρες επισκίασε τον αγώνα.

Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, οι φανατικοί οπαδοί που βρίσκονταν στη θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων.

Με την ξαφνική μετακίνηση τόσο μεγάλου αριθμού οπαδών, το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία.

Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα θα υποκύψει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε. Ο αριθμός των θυμάτων σταματά στους 21, ενώ οι τραυματίες ήταν πολλοί περισσότεροι.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Τα μηνύματα των ομάδων

Με ένα συγκινητικό μήνυμα στο προφίλ του Ολυμπιακού ο Βαγγέλης Μαρινάκης επανέφερε στις μνήμες όλων των ερυθρόλευκων την τραγωδία.

«Η 8η Φεβρουαρίου είναι για την οικογένεια του Ολυμπιακού μια ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμών γι’ αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα φορώντας την Ερυθρόλευκη φανέλα. Η τραγωδία της Θύρας 7 πρέπει πάντα να μας θυμίζει ότι τα γήπεδα πρέπει να είναι ασφαλή για όλους, ώστε να μην βιώσουμε ξανά παρόμοιο εφιάλτη. Σηκώνουμε όσο ψηλότερα μπορούμε την σημαία του Θρύλου του παγκόσμιου αθλητισμού, για να τη βλέπουν να κυματίζει υπερήφανα οι 21 άγγελοι της όγδοης μέρας του Φλεβάρη», ανέφερε.

«Πέρασαν 38 χρόνια από την ημέρα που σημάδεψε τον σύλλογό μας. Από την ημέρα που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς… 38 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στον ελληνικό αθλητισμό. Η ημέρα που σταμάτησε ο χρόνος στα σκαλοπάτια της Θύρας 7.
8-2-81… Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ! Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε!», ήταν το μήνυμα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας της Θύρας 7, της πιο μαύρης ημέρας του ελληνικού αθλητισμού, όπως τη χαρακτήρισε:

«Η πιο μαύρη ημέρα του ελληνικού αθλητισμού, η τραγωδία της Θύρας 7 μετά τον αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ στις 8 Φεβρουαρίου του 1981. 21 ψυχές χάθηκαν άδικα μέσα στο γήπεδο παρακολουθώντας την αγαπημένη τους ομάδα, δεν θα ξεχαστούν ποτέ και είναι χρέος όλων μας να προσπαθήσουμε ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο κακό».

Το δικό της μήνυμα για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας της Θύρας 7 έστειλε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Ο θρήνος για τα θύματα στα γήπεδα δεν κάνει διακρίσεις. Η ανείπωτη τραγωδία της Θύρας 7 είναι χρέος όλων μας να μην επαναληφθεί και η μνήμη των νεκρών της μαύρης εκείνης μέρας είναι χρέος όλων μας να μείνει αιώνια. #RIP».

Στοιχεία/Πληροφορίες: wikipedia & iefimerida.gr

Share it