Search

Τρόμος από εκρήξεις υγραερίου στο Κέντρο της Κομοτηνής! Με εγκαύματα στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης

Θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει θύματα. Σε αυτό συνομολογούν όλοι όσοι αντίκρισαν, άκουσαν ή είδαν κατόπιν, τις ηχηρές εκρήξεις που συνέβησαν στο κέντρο της Κομοτηνής, σε κατάστημα με φιάλες υγραερίου. Ήταν 9:55 το πρωί της Πέμπτης 9/1, όταν ακούστηκε το πρώτο ‘μπαμ’. Ο ήχος ακούστηκε δυνατός και προήλθε από μικρό κατάστημα, πώλησης φιαλών υγραερίου, στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Φιλικής Εταιρίας, πίσω από τον Κωτσόβολο.

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης
Με εγκαύματα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε χέρια, πρόσωπο, πόδια, ενημερώνεται ο “Χ” αρμοδίως ότι έχει ο άνθρωπος. Ο ιδιοκτήτης μετέβη κατευθείαν στο χειρουργείο, ενώ, όταν συνέλθει, διαφωτιστική θα είναι η κατάθεσή του για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ενόσω αναμένεται η κατάθεσή του, το ανακριτικό γραφείο της Πυροσβεστικής ερευνά το συμβάν.

Άμεσα ανταλλακτικά και αποκλεισμός περιοχής
Σωτήρια αποδείχθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, θέτοντας υπό έλεγχο γρήγορα τις φλόγες. Στο σημείο επιχείρησαν 4 οχήματα με 8 άντρες, όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος της επιχείρησης υποδιοικητής της Π.Υ. Κομοτηνής Αθανάσιος Αραμπατζίδης. Την περιοχή απέκλεισε γρήγορα η Τροχαία, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί και όλοι παρακολουθούσαν έντρομοι την επιχείρηση.

Ο κος Αραμπατζίδης αναφέρει: “Ώρα 9:55 ειδοποιήθηκε η υπηρεσία για φωτιά σε κατάστημα πώλησης φιαλών υγραερίου. Την ίδια ώρα εμείς είχαμε ειδοποιηθεί για πλημμυρικό συμβάν στην Αετοκορυφή. Κινηθήκαμε προς την φωτιά με 4 οχήματα και 8 άντρες. Φτάσαμε στο σημείο, περικυκλώσαμε το μικρό οικοδομικό τετράγωνο και διαπιστώσαμε ότι καιγόταν ολοσχερώς το κατάστημα καθώς είχε σπάσει ήδη η τζαμαρία του και καιγόταν μέχρι και την κεραμοσκεπή”.

Εύφλεκτες ύλες, εύφλεκτη περιοχή
Ο υποδιοικητής εξηγεί πως ακριβώς ενήργησαν κατά τον σχεδιασμό οι πυροσβέστες και αναδεικνύει τον διπλό κίνδυνο, από τη μία οι εύφλεκτες ύλες (φιάλες υγραερίου) από την άλλη το εύφλεκτο οικοδομικό τετράγωνο με παλιές σκεπές και γειτνιάζοντα κτίρια.

“Κάναμε αμέσως κατάσβεση με αφρό και ρίξαμε την φωτιά εγκαίρως, προτού προλάβει να επεκταθεί στις δίπλα επιχειρήσεις, γιατί ήταν ένα σημείο δύσκολο, λόγω των παλιών κτιρίων που ενώνονται όλες οι κεραμοσκεπές και είναι εύφλεκτα και μπορεί η φωτιά να περάσει εύκολα από κτίριο σε κτίριο. Στην συνέχεια ρίξαμε νερό, για να κάνουμε ψύξη στις φιάλες (υγραερίου) που ήταν ήδη μέσα. Πριν φτάσουμε είχαν σκάσει κάποια γκαζάκια. Οι μεγάλες οι φιάλες ευτυχώς όχι, γιατί θέλουν κάποιο χρονικό διάστημα να υπερθερμανθούν για να γίνει η έκρηξη. Ρίξαμε νερό μέχρι να πέσουν τελείως οι φλόγες και μετά μπήκαμε μέσα για να βγάλουμε μία – μία τις φιάλες”, είπε αναλυτικά. Ευτυχώς, οι μεγάλες φιάλες υγραερίου ήταν αποθηκευμένες σε μία μικρή αποθήκη στο πίσω μέρος του καταστήματος και κατ’ αυτό τον τρόπο η φωτιά δεν πρόλαβε να υπερθερμάνει αυτές, ώστε να σκάσουν. Το σενάριο – τραγωδία – να σκάσουν μεγάλες φιάλες υγραερίου μέσα στην Κομοτηνή, αποφεύχθηκε. Οι πυροσβέστες έκαναν ψύξη και στην αποθήκη, για παν ενδεχόμενο.

Μικροφθορές στην γειτονιά, όλοι σώοι
Ολοσχερώς καταστράφηκε το συγκεκριμένο κατάστημα, παρόλα αυτά, χάρη στην γρήγορη επέμβαση της Π.Υ. Κομοτηνής η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα γύρω κτίρια τα οποία σώθηκαν. Φθορές καταγράφηκαν σε μικρό ραφείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα, ενώ αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα απέξω είχαν επίσης μικροφθορές πχ καταστρεμμένοι καθρέπτες, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Οι άνθρωποι των γύρω καταστημάτων, με το πρώτο άκουσμα της έκρηξης, απομακρύνθηκαν άμεσα από το σημείο, άρα τα γύρω καταστήματα ήταν άδεια όταν φούντωσε η φωτιά.

Η Πυροσβεστική προειδοποιεί, απαραίτητο το πιστοποιητικό πυροπροστασίας
Τέλος, ο υποδιοικητής της Π.Υ. Κομοτηνής Αθανάσιος Αραμπατζίδης προειδοποιεί, μέσα από τον “Χ”, το εξής: “Το κυριότερο είναι να έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την πυροσβεστική όλα τα καταστήματα. Για να πάρουν άδεια λειτουργίας, από τον φορέα αδειοδότησής τους, προαπαιτούμενο χαρτί είναι το πιστοποιητικό. Να εφοδιαστεί ο κάθε επαγγελματίας με αυτό το πιστοποιητικό, που σημαίνει ότι ελέγχεται από την πυροσβεστική και ότι έχει τα μέτρα πυροπροστασίας”. Ο υποδιοικητής συμβουλεύει σε κάθε χώρο να υπάρχουν οι απαραίτητοι πυροσβεστήρες, ακόμη και στα σπίτια, για την πρώτη επέμβαση

Πηγή: Xronos.gr

Share it