Search

Ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό και νομιμοποιούνται 6 ποδοσφαιρικά γήπεδα στη Ροδόπη

Το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σ’ όλη τη Θράκη, αλλά και κατ’ επέκταση σ’  όλη την Ελλάδα, όσον αφορά τη νομιμότητα και πολλές φορές “καταλληλότητά” τους, αποτελεί μία απ’ τις πολλές στρεβλώσεις, οι οποίες διαιωνίζονται. Οι Δήμοι σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες και την Περιφέρεια, δείχνουν μια προθυμία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτόν τον κύκλο μπήκε και ο Δήμος Κομοτηνής. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Δεκέμβρη, όπως πληροφορηθήκαμε απ’ τον xronos.gr, συζητήθηκε το θέμα της νομιμοποίησης 6 ποδοσφαιρικών γηπέδων, που υπάγονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα:

ΓΗΠΕΔΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΙΓΕΙΡΟΥ: Πρόκειται για γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 14.285,09 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε θέση Εκτός Σχεδίου-Εντός Ζώνης του οικισμού της Αιγείρου. Εμπίπτει εντός 4 κληροτεμαχίων της αρχικής διανομής του έτους 1931, του υπ. Γεωργίας. Για κανένα από τα 4 αυτά κληροτεμάχια δεν υπάρχει τίτλος κυριότητας στο όνομα του Δήμου Κομοτηνής, ή στο όνομα του πρώην Δήμου Αιγείρου ή της πρώην Κοινότητας Αιγείρου.

ΓΗΠΕΔΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ: Βρίσκεται σε θέση εκτός των ορίων του οικισμού της Νέας Καλλίστης, εντός του εποικιστικού Αγροκτήματος της Νέας Καλλίστης και εντός του αναδασμού της του έτους 1985, στην θέση «Υψώματα». Δεν υπάρχει έως σήμερα παραχώρηση προς τον Δήμο Κομοτηνής ή προς τον πρώην Δήμο Αιγείρου ή την πρώην Κοινότητα Νέας Καλλίστης. Υφίσταται χωρίς οικοδομική άδεια ένα ισόγειο κτίριο αποδυτηρίων-αποθήκης, πλακοσκεπές, εμβαδού 55,00 τ.μ. καθώς και για ένα υπόστεγο εμπρός του, εμβαδού 38,55 τ.μ. το οποίο καλύπτεται με φύλλα λαμαρίνας, καθώς επίσης και η περίφραξη.

ΓΗΠΕΔΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΑ: Βρίσκεται σε θέση εκτός των ορίων του οικισμού του Φύλακα. Εμπίπτει εντός του τεμαχίου υπ’ αρ:415 του Επικοιστικού Αγροκτήματος Καλλιθέας, το οποίο τεμάχιο είναι χαρακτηρισμένο ως «Κοινόχρηστο – Χερσολίβαδο – Βοσκή Πεδινή». Δεν υφίσταται έως σήμερα παραχώρηση προς τον Δήμο Κομοτηνής. Το εμβαδόν του γεωτεμαχίου είναι 7.940,38 τ.μ. και εντός του επίσης λειτουργεί σήμερα το ποδοσφαιρικό γήπεδο του οικισμού. Όλα τα κτίσματα που υφίστανται, δεν έχουν οικοδομική άδεια.

ΓΗΠΕΔΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΟΔΙΤΗ: Πρόκειται για γεωτεμάχιο έκτασης 10.800,00 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε θέση Εκτός Σχεδίου – Εντός Ζώνης του οικισμού. Για το κτίριο των αποδυτηρίων, έχει εκδοθεί η υπ’ αρ: 133/1995 Οικ. Άδεια και επιπλέον του κτιρίου αυτού, υφίστανται χωρίς οικοδομική άδεια δύο αποθήκες και ένα υπόστεγο, κατ’ επέκταση του κτιρίου των αποδυτηρίων. Επιπλέον αυτών ανατολικά του χώρου του γηπέδου, υπάρχει μια έκταση που έχει περιφραχτεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια και λειτουργεί ως βοηθητικός χώρος προπόνησης.

ΓΗΠΕΔΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΟΥΝΗΣ: Πρόκειται για γεωτεμάχιο έκτασης 12.000,00 τ.μ., το οποίο προήλθε από την κατάτμηση μεγαλύτερης κοινόχρηστης έκτασης χαρακτηρισμένη ως «Βοσκότοπος», στην θέση «Αλώνια», εκτός σχεδίου του οικισμού της Μεσσούνης, προκειμένου το γεωτεμάχιο αυτό να παραχωρηθεί στην τότε Κοινότητα Αμβροσίας για την λειτουργία γυμναστηρίου & αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κτίριο δεν κατασκευάστηκε στην προβλεπόμενη από την Οικ. Άδεια θέση, αλλά σε άλλη, η οποία όμως βρίσκεται εκτός του παραχωρημένου γεωτεμαχίου, στην βόρεια πλευρά του και σε κοινόχρηστο χώρο.

ΓΗΠΕΔΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ: Για το γήπεδο του οικισμού Θρυλόριο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τοπογραφική αποτύπωση.  Βρίσκεται σε χώρο χαρακτηρισμένο ως «Χέρσο κοινόχρηστο» και ανήκει στο Αγρόκτημα Θρυλορίου, με την αρχική Διανομή του 1957 και την συμπληρωματική του 1971. Τρία τμήματα, συνολικής έκτασης 15.000,00 τ.μ., παραχωρήθηκαν στην τότε Κοινότητα Θρυλορίου «…για την κατασκευή του γηπέδου του χωριού…». Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το κτίριο των αποδυτηρίων.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής δέχτηκε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την υποβολή αιτήματος του Δήμου Κομοτηνής προς τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ και συγκεκριμένα προς τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης για την παραχώρηση των ως άνω αναφερομένων τμημάτων των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στους οικισμούς Αιγείρου, Ν. Καλλίστης, Φύλακα, Ροδίτη, Μεσσούνης, Θρυλορίου.

Share it