Search

“Πανεπιστημιακοί” προπονητές κόντρα στην ΕΠΟ!

Ζήτημα δημιουργείται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τους πτυχιούχους Πανεπιστημίου, πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, κάτοχοι άδειας προπονητή ποδοσφαίρου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι οποίοι αντιδρούν προς την ΕΠΟ για το λόγο ότι δεν επιτρέπει την πρόσληψή τους στα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Μάλιστα, το σωματείο που τους εκπροσωπεί, η “Πανελλήνια Ενωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης” απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εκφράζοντας τη σχετική διαμαρτυρία. Η Ενωση, μεταξύ άλλων, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να μην κρίνεται επαρκές από την ΕΠΟ ένα πτυχίο τεσσάρων ετών πανεπιστημιακών σπουδών και μια άδεια προπονητή ποδοσφαίρου, τη στιγμή που, «επιτρέπει όμως την πρόσληψη ως προπονητών όσων έχουν παρακολουθήσει σεμιναριακά μαθήματα στις σχολές της ΕΠΟ, που παλιότερα κάποιοι δεν είχαν ούτε απολυτήριο Γυμνασίου και κάποιοι σήμερα δεν έχουν ούτε πτυχίο ΑΕΙ».

Να σημειωθεί ότι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων είναι και προπονητές που βρίσκονται στην Κρήτη.

Η επιστολή που εστάλη προς τον κ. Βούτση είναι η εξής:

ΠΡΟΣ

Τον Κύριο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Σωματείου με την επωνυμία «Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης», το οποίο εδρεύει στην οδό Μ. Ασίας 54, Αθήνα, όπως νομίμως εκπροσωπείται (Πρόεδρος: Χαράλαμπος Ρέλλας, 6939493817, [email protected]).

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) απαγορεύει και δεν επιτρέπει την πρόσληψή μας, ως προπονητών ποδοσφαίρου, στα ποδοσφαιρικά σωματεία, παρότι είμαστε πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, και έχουμε «άδεια προπονητή ποδοσφαίρου», από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επιτρέπει όμως την πρόσληψη ως προπονητών όσων έχουν παρακολουθήσει σεμιναριακά μαθήματα στις «σχολές» της ΕΠΟ, που παλιότερα κάποιοι δεν είχαν ούτε απολυτήριο Γυμνασίου και κάποιοι σήμερα δεν έχουν ούτε πτυχίο ΑΕΙ.

Και δε μας επιτρέπει την πρόσληψη παρότι η γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» είναι ότι «εξαιρούμεθα της υποχρέωσης εξασφάλισης της εν λόγω ταυτότητας για την άσκηση του επαγγέλματος ‘προπονητής ποδοσφαίρου»,

Γι’ αυτό ανακύπτουν κάποια ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας και Αθλητισμού.

α) Οι «σχολές» αυτές της ΕΠΟ είναι αναγνωρισμένες;

β) Με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργούν;

γ) Ποιοι διδάσκουν στις «σχολές» αυτές;

– Είναι καθηγητές Πανεπιστημίου; Έχουν άδεια γι’ αυτή τη διδασκαλία από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου;

– Για τη διδασκαλία αυτή εισπράττονται χρήματα;

– Η διαχείριση των χρημάτων αυτών γίνεται από τον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις;

δ) Όλο αυτό το σύστημα είναι νόμιμο;

ε) Τα προγράμματα σπουδών, των «σχολών» αυτών από ποιους καταρτίζονται;

στ) Από ποιες διατάξεις διέπεται η λειτουργία τους, ποιο είναι το περιεχόμενό τους;

ζ) Ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας αυτών των σχολών; Και πώς κρίνεται επαρκές το πρόγραμμα παρακολούθησης κάποιων ωρών, όταν δεν «κρίνεται επαρκές» ένα πτυχίο τεσσάρων ετών πανεπιστημιακών σπουδών και μια άδεια προπονητή ποδοσφαίρου του αρμόδιου Υπουργείου Αθλητισμού, της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Είναι κρίσιμο να μας δοθούν οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Γιατί με τη συμπεριφορά της ΕΠΟ και την ανοχή του Υπουργείου Αθλητισμού υποχρεωνόμεθα σε ανεργία, νέοι επιστήμονες, οικογενειάρχες, πολίτες με υποχρεώσεις.

Αθήνα, 1-11-2018

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χαράλαμπος Ρέλλας Ευάγγελος Κουτσογιάννη

Share it