Search

Σήκωσαν χειρόφρενο οι εκπαιδευτές οδήγησης σε όλη την ΑΜ-Θράκη!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτές οδήγησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πιο συγκεκριμένα εκπαιδευτές από τους Νομούς: Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Δράμας και Καβάλας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή και στη συνέχεια επέδωσαν το ψήφισμά τους στον Περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο (όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει), αλλά και στην Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου (βρισκόταν στο κτίριο της Περιφέρειας με αφορμή σύσκεψη με τους Δημάρχους της περιοχής).

Συμμετείχαν έτσι στην πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την αποχή των εξεταστών οδήγησης, αποχή η οποία ξεπερνά τον έναν μήνα με αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί να περιμένουν στην «ουρά» για τις εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι οι εξεταστές διαμαρτύρονται γιατί το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το περιορισμό από δυο σε έναν εξεταστή σε κάθε εξέταση υποψηφίου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου επιδόματος των 178 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως για τις εξετάσεις.

«Είμαστε πάλι εδώ, μετά από τρία χρόνια για το ίδιο πρόβλημα. Έχουν σταματήσει οι εξετάσεις, Υπάρχει άμεσο βιοποριστικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στις Σχολές μας. Το κράτος μας ζητά δικαίως να πληρώσουμε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, αδίκως ,όμως, δεν μας αφήνει να μπορέσουμε να δουλέψουμε για να ανταπεξέλθουμε» δηλώνει ο κος Αντώνιος Μαστοράκης , γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών Νομού Καβάλας μιλώντας και για τα έξοδα της καθημερινότητας που επίσης «τρέχουν» και δεν μπορούν να καλυφθούν.

Οι εκπαιδευτές οδήγησης παρέδωσαν ψήφισμα στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης και στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο από τους οποίους ζήτησαν παρέμβαση στον αρμόδιος  υπουργό κ. Σπίρτζη ώστε να «δοθεί λύση ξεχωρίζοντας την αμοιβή των εξεταστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για τη συζήτησή του χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία των εξετάσεων».

«Είμαστε όμηροι ανάμεσα στο Υπουργείο και στους εξεταστές. Ζητάμε από τον αρμόδιο να κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να πληρωθούν οι εξεταστές που είναι απλήρωτοι έξι μήνες. Από την στιγμή που λέει ότι θα πληρωθούν, ας τους πληρώσει » τονίζει ο κος Μαστοράκης.

Παρέδωσαν ψήφισμα 
Στο ψήφισμά τους σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι : “Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με αποτέλεσμα, πέραν της συσσώρευσης και ταλαιπωρίας των μαθητών, να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα επιβίωσης στις σχολές μας. Δεν έχουμε τον μήνα Οκτώβριο σχεδόν καθόλου έσοδα και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στον ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, και προσεχώς Φόρο εισοδήματος.” Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι «Το κράτος μας τα ζητάει όλα αυτά δικαίως, αδίκως όμως δεν μας αφήνει να δουλέψουμε ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπής. Βέβαια σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών μας.» και το κείμενο του ψηφίσματος κατέληγε ως εξής « Η ζημιά που έχουμε πάθει είναι ήδη μεγάλη γι’ αυτό καλούμε άμεσα τον υπουργό κ. Σπίρτζη να δώσει λύση ξεχωρίζοντας την αμοιβή των εξεταστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την συζήτησή του, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία των εξετάσεων και της δουλειάς μας, έως ότου ολοκληρωθεί αυτό νέο νομοσχέδιο.»

Υπολογίζεται ότι 30.000 υποψήφιοι οδηγοί σε όλη την Ελλάδα περιμένουν αυτή τη στιγμή να εξεταστούν. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. υπολογίζεται  ότι γύρω στα πεντακόσια άτομα είναι  σε αναμονή. «Αν ξεκινήσουμε τώρα, δεν ξέρω τι θα προλάβουμε να κάνουμε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου» αναρωτιέται ο κος Μαστοράκης μην κρύβοντας την αγωνία του.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα  Κορδήλη , πρόεδρο του Συνδέσμου Εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών στο Σωματείο της Καβάλας η αγανάκτηση είναι μεγάλη. «Είμαστε αγανακτισμένοι, καθώς ξεκίνησε ήδη η 6η εβδομάδα που δεν κάνουμε εξετάσεις για άδειες οδήγησης στην Καβάλα. Είμαστε σε αδιέξοδο δεν έχουμε έσοδα καθόλου για 6η εβδομάδα και κάτι θα πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε. Τριάντα τέσσερα μέλη, 27 Σχολές και υποψήφιοι για άδεια οδήγησης 120 άτομα κάθε εβδομάδα που χάνουν τις εξετάσεις, 650 συνολικά μόνο στην Καβάλα και το νούμερο ανεβαίνει. Πρέπει να ξεκινήσει η δουλειά μας, μας έχουν κλείσει αυτό το διάστημα.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την διαμαρτυρία των δασκάλων οδήγησης

Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου, ERT.GR

Share it