Search

Μαγική επιστροφή στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ για την ΑΕΚομοτηνής με πόντο απέναντι στον πανίσχυρο ΠΑΟΚ σ’ ένα ματς ντέρμπι!

Το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής ήταν ασφυκτικά γεμάτο και αυτό δεν αποτελεί μία δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά τη στυγνή αποτύπωση της πραγματικότητας, με αρκετό κόσμο (30 άτομα περίπου) να μη βρίσκει ελεύθερη καρέκλα και να παρακολουθεί το εναρκτήριο παιχνίδι της Α.Ε.Κομοτηνής στην ιστορική της επιστροφή, όρθιος.

Όλοι ανεξαιρέτως, όσοι έδωσαν το παρών στο γήπεδο ανταμείφθηκαν και με το παραπάνω απ’ το θέαμα που παρακολούθησαν και το σασπένς, το πάθος και το υψηλό επίπεδο βόλεϊ από ΑΕΚομοτηνής και ΠΑΟΚ.

Η σταχτοπούτα Κομοτηνή ήταν κα-τα-πλη-κτι-κή σχεδόν σ’ όλο το ματς, είδε “στα μάτια” τον πανίσχυρο ΠΑΟΚ και άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια.Οι γηπεδούχοι μπήκαν αποφασιστικά και καθόλου ψαρωμένοι. Ήδη απ’ τις πρώτες μπάλες ο Ανέστης Δαλακούρας προειδοποίησε τους ασπρόμαυρους πως ήταν σεληνιασμένος. Έκανε το 4-4 με μπλοκ στον Σαφράνοβιτς και το 5-5 με τρομερό πλσέ απέναντι σε τριπλό μπλοκ. Οι κυπελλούχοι μετά τον αιφνιδιασμό τους, άνοιξαν τη διαφορά στο +3 (7-10), και τη μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια στα μέσα του σετ (12-18). Παρά τη μεγάλη διαφορά και την απειρία, η ΑΕΚομοτηνής “έβγαλε” πάθος, ενέργεια και ποιότητα στο παιχνίδι της και με βοήθειες απ’ τον πάγκο και πολύ καλή διαχείριση απ’ τον Κρεούζη μείωσε στο 20-22 με διαδοχικούς πόντους που ήρθαν απ’ το λάθος του Μάρκεζ μετά από τρομερή άμυνα των Αρχοντούδη, Κ. Δαλακούρα (18-22), την λανθασμένη επίθεση του Σαφράνοβιτς και το μπλοκ του Ρενάν Σάντος στον ακραίο του δικεφάλου. Ο Στάνκου πήρε τάιμ άουτ, όμως η ΑΕΚομοτηνής δεν έχασε τον ρυθμό της και με απίστευτη ενέργεια απ’ τον κόσμο ισοφάρισε σε 23-23 με μονό μπλοκ του Αν. Δαλακούρα στον Σαφράνοβιτς και το λάθος του ίδιου παίκτη του ΠΑΟΚ στην υποδοχή. Ο ακραίος του δικεφάλου, που ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής για την ομάδα του σε όλες τις φάσεις προς το τέλος του πρώτου σετ, συνέχισε να είναι η πρώτη επιλογή του Φιλίποφ παρά την είσοδο του Τζούριτς στο τέλος του 1ου σετ, με τον ΠΑΟΚ να δικαιώνεται για την τακτική του και με δύο συνεχόμενους πόντους του Σαφράνοβιτς με επίθεση και μπλοκ στον Αν. Δαλακούρα, να κάνει το 0-1 σετ.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο και “έχτισαν” μια διαφορά στην αρχή (3-7 και 4-9) που οφειλόταν σε δυσκολία της Κομοτηνής να προσαρμοστεί στο σερβίς του ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα του Τακουρίδη. Ο δικέφαλος φαινόταν ότι έπλεε “προς ολοταχώς” προς το 0-2 σετ αφού διατηρούσε τη διαφορά σταθερά στο +5 (12-17). Απ’ τα μέσα του σετ όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην και ουσιαστικά, έγινε ένα διαφορετικό ματς. Με κινήσεις ματ απ’ τον Κρεούζη (είσοδος του πασαδόρου Χρηστάκου στο σερβίς και παραμονή και του βασικού πασαδόρου Πάουλο Ρενάν στο παρκέ) η Κομοτηνή “ψαλίδισε” τη διαφορά στον μείον έναν με καρφί του Χρηστάκου μετά από εκπληκτική άμυνα του Αν. Δαλακούρα (21-22). Ο ΠΑΟΚ έκανε το 21-23, με την ΑΕΚομοτηνής να ισοφαρίζει με τον Μουράνγκουα (πάλι από εκπληκτική άμυνα Δαλακούρα) και το λάθος του Νέλσον (23-23). Με το γήπεδο να δονείται απ’ τις φωνές των φιλάθλων των γηπεδούχων (αλλά και των αρκετών οπαδών του ΠΑΟΚ που δημιούργησαν πολύ καλή ατμόσφαιρα χωρίς να ξεφύγουν) η ΑΕ Κομοτηνής κατάφερε να ρίξει στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ και να πάρει ένα σετ που στα μέσα του φαινόταν χαμένο, με τον κορυφαίο για τους γηπεδούχους Ανέστη Δαλακούρα να κάνει το 26-24.

Το 1-1 “όπλισε” με ακόμη περισσότερη πίστη τους γηπεδούχους που είδαν ότι μπορούν να παίξουν στα ίσια ένα απ’ τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή και ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Και το 3ο σετ, όπως τα δύο προηγούμενα ήταν ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ να έχει μία μικρή διαφορά στην αρχή (3-5 και 6-8). Με το σκορ στο 10-11 έγινε μία φάση που “πάγωσε” προς στιγμήν άπαντες στο κλειστό του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής με τον Φιλίποφ να πέφτει άτσαλα στο παρκέ, το ματς να διακόπτεται αλλά τον πασαδόρο του ΠΑΟΚ ευτυχώς να σηκώνεται μετά από 2 λεπτά και την θέση του να παίρνει ο Τερζής. Ο χαρακτήρας του σετ δεν άλλαξε στο ελάχιστο, με εντυπωσιακά ράλι και τη διαφορά στον πόντο να κρατά “στο κόκκινο” το ενδιαφέρον. Σ’ όλο αυτό το διάστημα όλοι οι παίκτες των γηπεδούχων ήταν εξαιρετικοί. Ο Μουράνγκουα στην επίθεση, οι Ρενάν Σάντος και Χριστόφας στο μπλοκ, ο Αρχιντούδης αλλά και ο Μπανιώτης ως λίμπερο (μπήκε και αυτός στο rotation σε σημείο κλειδί σε ακόμη μία κίνηση που βοήθησε τους γηπεδούχους,) ο Κ. Δαλακούρας με πολύτιμες βοήθειες σε υποδοχή (κυρίως) και επίθεση και ο Πάουλο Ρενάν που μοίραζε εξαιρετικά το παιχνίδι για την ομάδα του. Αποκορύφωμα ένα πέρασμα του βραζιλιάνου πασαδόρου με πλάτη, φάση για high light. Στο 21-22 όμως οι γηπεδούχοι ξέμειναν από ενέργεια, με τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα σερί 3-0 και να κάνει το 1-2 (21-25).

Ούτε η απώλεια του σετ μετά την υπεροπροσπάθεια, ούτε η ποιότητα των φιλοξενούμενων, ούτε η κούραση στάθηκαν ικανές να περιορίσουν την προσπάθεια της ΑΕ Κομοτηνής αν είναι απόλυτα ανταγωνιστική απέναντι στον ΠΑΟΚ! Οι γηπεδούχοι με τρομερά ψυχικά και σωματικά αποθέματα, έναν Ανέστη Δαλακούρα συγκλονιστικό σε υποδοχή και επίθεση, έναν Μουράνγκουα να κάνει “πάρτι” επιθετικά και τον Πάουλο Ρενάν να διευθύνει αριστοτεχνικά την “ορχήστρα” του, ήταν οδηγοί του σετ απ’ την αρχή (8-7), μεγάλωσαν τη διαφορά στα μέσα 16-12 (λάθος Τζούριτς, ο οποίος απ’ το 3ο σετ μπήκε και δεν ξαναβγήκε απ’ το παρκέ) και κατάφεραν με τον Μουράνγκουα (κερδισμένο μπλοκ άουτ) να ισοφαρίσουν με το γήπεδο να σείεται και την ΑΕΚομοτηνής να κατοχυρώνει πόντο στην επιστροφή της στα σαλόνια (25-23).

Έμενα να αποδειχτεί αν θα ήταν πόντος ή πόντοι στο τάι μπρέικ…

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 0-2 με την ΑΕΚομοτηνής να μειώνει σε 1-2, αλλά τον δικέφαλο μετά από λάθος σερβίς να κάνει το 1-3. Ο διαγώνιος απ’ τη Ρουάντα ήταν καυτός και έκανε το 2-3 με επίθεση στη διαγώνιο. Με ένα μικρό σερί +2 ο ΠΑΟΚ έκανε το 2-5 με τον Ηλία Κρεούζη να ζητά και να παίρνει τάιμ άουτ, ώστε να ηρεμήσει την ομάδα του και να δώσει νέες οδηγίες. Ο Γκόρτσανιουκ με την επιστροφή των δύο ομάδων αύξηση ακόμη περισσότερο τη διαφορά (2-6) με τον ΠΑΟΚ να παίρνει σημαντικό προβάδισμα σε κρίσιμο σημείο του ματς. Οι δύο ομάδες άλλαξαν πλευρές με το σκορ στο 3-8 με τον ΠΑΟΚ να διαχειρίζεται το παιχνίδι καλύτερα κυρίως λόγω εμπειρίας. Ούτε και τότε “παρέδωσαν τα όπλα” οι γηπεδούχοι μειώνοντας σε 7-9. Ο ΠΑΟΚ άμεσα όμως απάντησε με το 7-10 και έκανε το 7-11 με τον Σαφράνοβιτς. Ο Θρακιώτης Τζούριτς έκανεμε επίθεση το 8-13 γέρνοντας την πλάστιγγα οριστικά υπέρ της ομάδας του, με τον δικέφαλο να κερδίζει το ματς (9-15).

 

Τα σετ: 23-25, 26-24, 21-25, 25-23, 9-15.

 

Συνθέσεις:

ΜΓΣ ΑΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Κρεούζης): Δαλακούρας Κ. 6 (5/17 επ., 1 μπλοκ, 77% υπ. – 31% άριστες), Μπερτασόνι 5 (3/4 επ., 2 άσσοι), Ρενάν 11 (4/9 επ., 7 μπλοκ), Δαλακούρας Α. 20 (17/37 επ., 3 μπλοκ, 60% υπ. – 26% άριστες), Νουράνγκουα 19 (17/42 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Χριστόφας 9 (5/9 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ) / Αρχοντούδης (λ, 50% υπ. – 25% άριστες), Μπανιώτης (λ), Χριστάκος, Καβαρατζής.

ΠΑΟΚ (Στάνκου): Όκολιτς 12 (10/15 επ., 2 μπλοκ), Μάρκεζ 12 (10/20 επ., 2 μπλοκ), Φιλίποφ 2 (1 άσσος, 1 μπλοκ), Γκόρτσανιουκ 13 (8/26 επ., 2 άσσοι, 3 μπλοκ, 76% υπ. – 43% άριστες), Τακουρίδης 5 (3/7 επ., 2 μπλοκ), Σαφράνοβιτς 13 (13/29 επ., 74% υπ. – 26% άριστες) / Κωνσταντινίδης (λ, 72% υπ. – 33% άριστες), Τερζής 1 (1/1 επ.), Γάτσης 1 (άσσος), Χιμένες 3 (3/3 επ.), Τζούριτς 13 (11/29 επ., 2 μπλοκ).

 

Share it