Search

Κομοτηνή: Δύο νέα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου, δεν υπάρχει ανησυχία για τους ασθενείς

Δύο νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα περασμένα εικοσιτετράωρα οι θεράποντες ιατροί του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του “Χ” πήρε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου εξιτήριο ένας ηλικιωμένος (81 ετών) ενώ παραμένει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής ένας 31χρονος φαντάρος ο οποίος αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα. Η κατάσταση και των δύο δεν ενέχει κίνδυνο, καθώς οι θεράποντες ιατροί αντιμετώπισαν κατά το πρωτόκολλο και τις δύο περιπτώσεις, και οι ασθενείς (πλην του πυρετού και των λοιπών γνωστών συμπτωμάτων) δεν αντιμετώπισαν καμία άλλη επιπλοκή.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κομοτηνής αφορούσε την 79χρονη γυναίκα από το Κόσμιο, η οποία εντέλει (έχοντας όμως και άλλα προβλήματα υγείας όπως ακούστηκε σε σχετική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου) έφυγε από τη ζωή. Σύμφωνα πάλι με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τέσσερις είναι οι επηρεαζόμενοι Δήμοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Θράκη, οι Δήμος Κομοτηνής, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Ορεστιάδας και Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας σε 27 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από την αρχή της περιόδου του 2018 μέχρι χθες έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας,

ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τους βασικούς κανόνες προστασίας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κ. Μαυροματίδης: “Είναι καλά οι ασθενείς

Τη βεβαίωση ότι οι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους έδωσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87,5fm ο αναπληρωτής διοικητής του Σισμανογλείου Κώστας Μαυροματίδης. “Είναι καλά οι ασθενείς, απλά (τα δείγματα) είναι θετικά στον ιό, η ιστορία έχει κλείσει“, είπε ο ιατρός, ο οποίος παρατήρησε ότι σε γενικό βαθμό τα κρούσματα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα και εν πολλοίς ανέδειξε τις ως άνω γενικές οδηγίες περί του ιού, εξηγώντας ότι το σύνηθες φαινόμενο είναι η ασυμπτωματολογία.

Πηγή: xronos.gr

Share it