Search

Ο Τσίγκας γίνεται 36 και μεις κάνουμε μία αναδρομή στην καριέρα του αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές! (VIDEOS)

Φόρεσε τη φανέλα δύο εκ των δημοφιλέστερων ομάδων στην Ελλάδα. Πέτυχε περίπου 50 γκολ στις επαγγελματικές κατηγορίες και διοργανώσεις (22 στην Α’ Εθνική, 5 στο Κύπελλο Ελλάδος, 18 στη Β’  Εθνική), φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Νέων, ενώ σκόραρε και στην Ευρώπη (1 τέρμα στο Γιουρόπα Λιγκ). Ο λόγος για τον Θρακιώτη Θανάση Τσίγκα, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1982 και μεις στο SA ρου σβήνουμε κεράκια με μία επισκόπηση της καριέρας του.

Γεννήθηκε στο Αρίστεινο της Αλεξανδρούπολης και στην ομάδα του χωριού του πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο. Από κει πήγε στην ΠΑΕ Θράκη, όπου, με την νεοσύστατη τότε ομάδα της “ένωσης” μεταξύ των δύο ιστορικότερων σωματείων της πόλης, του Εθνικού και του ΑΛΕΞ, αγωνίστηκε στη Δ’ Εθνική.

 

ΑΠ’  ΤΗ Δ’  ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ Α’ ΜΕΣΩ … ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ

Από πολύ μικρή ηλικία ο Θανάσης Τσίγκας ξεχώρισε για το τελάντο του και στα 18 του βρέθηκε στον Πανηλειακό. Το “κονέ” έγινε μετά από ένα ματς της Εθνικής Νέων, όπου ο τότε προπονητής του Πανηλειακού, Μάκης Κατσαβάκης είχε παρακολουθήσει τον νεαρό τότε επιθετικό και εκτίμησε τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του. Η ομάδα του Πύργου αγωνιζόταν τη σεζόν εκείνη στην Α’ Εθνική (2000-01), απ’  την οποία υποβιβάστηκε τερματίζοντας 14η.  Ακολούθησαν δύο χρονιές στη Β’ Εθνική με τον Τσίγκα να έχει αρκετά πιο ενεργό ρόλο και να είναι απ’  τους πρωταγωνιστές της ανόδου του Πανηλειακού στην Α’ Εθνική το 2003. Την επόμενη σεζόν ο Αλεξανδρουπολίτης επιθετικός έδωσε συνέχεια στην καλή του παρουσία στον Πύργο, όντας απ’  τους παίκτες που ξεχώρισαν, παρά τον υποβιβασμό της ομάδας.

 

Η “ΚΑΨΟΥΡΑ” ΤΟΥ ΤΖΙΓΓΕΡ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο πιτσιρικάς απ’  την Αλεξανδρούπολη με τη δεινότητα στο σκοράρισμα και τις καλές τοποθετήσεις, προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών σκάουτερ, με τον Σπύρο Λιβαθηνό να τον παρακολουθεί σε αρκετά ματς και να τον “κλείνει”  στον Παναθηναϊκό, πριν την μετακομίσει στην Καλλιθέα. Και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί. Όπως και το γεγονός πως ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο τότε Πρόεδρος του Παναθηναϊκού του έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία!

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ “ΕΛ ΠΑΣΟ”

Με γεμάτες σεζόν στην πλάτη απ’  τον Πανηλειακό και 10 γκολ σε 63 συμμετοχές την τετραετία που πέρασε εκεί, ο Τσίγκας είχε τις εμπειρίες και τις παραστάσεις να μετατραπεί σε ένα απ’  τα “βασικά γρανάζια” της ομάδας του Τάκη Λεμονή, όντας δίδυμο στην επίθεση με τον Φάνη Γκέκα. Στην καλύτερη σεζόν της Καλλιθέας στην Α’  Εθνική (τερμάτισε 9η) ο Εβρίτης σέντερ φορ ήταν απ’  τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της. Παραλίγο μάλιστα η Καλλιθέα εκείνη τη χρονιά να κάνει το “θαύμα” και ν’  αποκλείσει τον Ολυμπιακό απ’  τους 32′ του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά της το στέρησε ένα γκολ του Οκκά στο 70′. Στο “Ελ Πάσο” η Καλλιθέα είχε πρωταγωνιστή τον Τσίγκα που πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ με “ανάποδο ψαλίδι” στο 38′ ενώ σέρβιρε το 3-1 του Γκέκα στο 66′. Ο Ολυμπιακός με τους Ριβάλντο, Ζιοβάννι, Τζόρτζεβιτς και όλα τα άλλα αστέρια του βασικούς, προκρίθηκε χάρη στα εκτός έδρας γκολ, αφού είχε κερδίσει στο Φάληρο με 1-0.

 

Ο ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ “ΠΗΓΑΙΝΕ-ΕΛΑ”

Ο Τσίγκας έμεινε ακόμη μια χρονιά στο “Ελ Πάσο” και με σύνολο 9 τέρματα σε 36 εμφανίσεις “κέρδισε” με το “σπαθί”  του την ευκαιρία του στον Παναθηναϊκό. Η τουλάχιστον έτσι έδειχναν τα πράγματα αρχικά. Με τον Σαλπιγγίδη “μήλον της έριδος”  εκείνο το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός που κατάφερε να τον “κλέψει” απ’  τα χέρια του Ολυμπιακού, έβαλε στα ανταλλάγματα τόσο τον Τσίγκα, όσο και τον πρώην του συμπαίκτη στην Καλλιθέα. Ο Γκέκας δεν “δέχτηκε”  την ανταλλαγή πηγαίνοντας στο εξωτερικό και την Μπόχουμ (με τη γνωστή συνέχεια στην καριέρα του) με τον Τσίγκα να ανηφορίζει στην Τούμπα, αλλά να παίρνει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής τους έξι μήνες παραμονής του στον ΠΑΟΚ.

Μετά τον εξάμηνο δανεισμό επέστρεψε στην “Παιανία”, αλλά η μοίρα στάθηκε σκληρή απέναντί του! Αν και ξεκίνησε υποδειγματικά με τους “πράσινους” σημειώνοντας δύο τέρματα στο 0-4 επί του Ιωνικού στη Νίκαια, έπειτα η ατυχία του “χτύπησε την πόρτα”!

Τραυματισμός στο γόνατο και ρήξη χιαστών ανάγκασαν τον 24χρονο τότε επιθετικό, που είδε επιτέλους να μπαίνει στα πλάνα κάποιου προπονητή στην Παιανία (τότε στο “τριφύλλι ήταν ο Ισπανός Μουνιόθ) , να χάνει το υπόλοιπο της σεζόν.

 

Βλέποντας το “όνειρο” να καταξιωθεί στον Παναθηναϊκό να δυσκολεύει μετά την επάνοδο από έναν σοβαρό τραυματισμό, μετακόμισε με την μορφή δανεισμού στο Περιστέρι, όπου αγωνίστηκε σε 10 ματς πετυχαίνοντας 2 γκολ, αμφότερα σε μία αναμέτρηση με την Ξάνθη.

 

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

Μία μεταγραφή του Παναθηναϊκού μετέτρεψε και πάλι τον Τσίγκα σε “έμψυχο αντάλλαγμα”! Το 2008-09 το κεφάλαιο “Παναθηναϊκός” έκλεισε οριστικά.  Ο Τσίγκας βρέθηκε στη Θεσσαλία και την ΑΕΛ με τον Σίλβα Κλέιτον να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο. Εκεί συνυπήρξε με ακόμη ένα Θρακιώτη, τον νυν προπονητή της ΑΕΚ, Μαρίνο Ουζουνίδη.

 

Ο Τσίγκας παρά τις σχέσεις… εντοπιότητας, δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ουζουνίδη, παίζοντας λίγα παιχνίδια ερχόμενος συνήθως απ’  τον πάγκο (2 γκολ σε 20 ματς). Με τους “βυσσινί’ σημείωσε και το μοναδικό του ευρωπαϊκό τέρμα, στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Ισλανδική Ρέικιαβικ΄(1-1 τελικό σκορ), όπου η ΑΕΛ αποκλείστηκε έχοντας ηττηθεί στην Ισλανδία.

https://www.youtube.com/watch?v=kXlTYqnzM-M

Νέος προορισμός η Κέρκυρα και “αγωνιστικός υποβιβασμός”  του ίδιου στη Β’  Εθνική μετά από σειρά ετών στην Α’. Στην Β’ έπαιξε μόλις μία χρονιά και αυτό γιατί πανηγύρισε την άνοδο με τους Φαίακες στην , πλέον, Super League. Στην Κέρκυρα έμεινε συνολικά τρία χρόνια, βοηθώντας την ομάδα να καταφέρει να παραμείνει τις σεζόν  2010-11 και 2011-12 στην πρώτη κατηγορία.

 

Με την Κέρκυρα σημείωσε ένα απ’  τα ομορφότερα τέρματα της καριέρας του σε παιχνίδι απέναντι στην Α.Ε.Κ. το 2010, για το οποίο είχε βραβευτεί ο ίδιος, αφού είχε ψηφιστεί καλύτερο γκολ της αγωνιστικής.

https://www.youtube.com/watch?v=hvmWlJ51KOo

Τα “καλά” του χρόνια όμως είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Την επόμενη χρονιά “επέστρεψε”  στη Λάρισα η οποία είχε μόλις υποβιβαστεί στη Football League και ακολούθησαν έπειτα κατά σειρά η Γλυφάδα, ο Ιωνικός και η Καλλιθέα, εκεί όπου έκλεισε την καριέρα του.  Άλλωστε στο “Ελ Πάσο”  έπαιξε και την καλύτερη μπάλα της καριέρας, παρουσιάζοντας δείγματα του ταλέντου του, με κύριο χαρακτηριστικό την εκτελεστική δεινότητα και την ικανότητα να κινείται στους χώρους που πρέπει για να βρεθεί σε θέση βολής.

Και αν δεν κατάφερε εν τέλει να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό, ή να παίξει την μπάλα που έδειχνε ότι μπορούσε να παίξει, εν πολλοίς αυτό οφείλεται στον τραυματισμό, απ’  τον οποίο δεν επέστρεψε ποτέ ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο Τσίγκας κατόρθωσε να καταχωρήσει τον εαυτό του στην “κάρτα μνήμης”  των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, με τίτλο αρχείου “τίμιος σέντερ φορ”.

Πλέον ο Τσίγκας ζει μόνιμα στην Αθήνα, όπου δραστηριοποιείται  επιχειρηματικά στον κλάδο της εστίασης.

 

Share it