Search

Ο Σ. Χαραλαμπίδης αποκλειστικά στο SA για τη νέα πρόκληση του εξωτερικού, αλλά και τον Εθνικό! (videos)

Διαβιοί το 21ο έτος της ζωής του, με την προοπτική του εξωτερικού να καταφθάνει σε μία ιδανική χρονική συγκυρία. Ο διεθνής με τις “μικρές εθνικές” Σωκράτης Χαραλαμπίδης είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στη νέα πρόκληση της καριέρας του που ακούει στο όνομα Μιτλντόιτσλαντ, κυνηγώντας τ’ όνειρό του! 

Έχει ανδρωθεί μέσα απ’ τα τμήματα υποδομής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Μία ομάδα που έχει αναδείξει μεγάλους βολεϊμπολίστες παλιότερα, με τον Χαραλαμπίδη αλλά και τον “διόσκουρό” του, Παρασκευά Τσέλιο, να αποτελούν τη τελευταία φουρνιά που πήρε το διαβατήριο για το βήμα παραπάνω μέσω του Εθνικού.

Κολάζ από παλιότερο θέμα μας για τους δύο “αυτοκόλλητους”

Ο Σωκράτης Χαραλαμπίδης θυμάται τα παιδικά του χρόνια συνυφασμένα με τον αθλητισμό (βόλεϊ αλλά και τένις -το οποίο ειρήσθω εν παρόδω λατρεύει και είχε σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο σε νεαρότερη ηλικία), και ειδικότερα αναφορικά με το βόλεϊ μία ομάδα μονοπώλησε την σταδιοδρομία του.

Καταλυτικό ρόλο στην ροπή προς τον αθλητισμό που είχε από πιτσιρικάς ο Σωκράτης, είχε ο πατέρας του, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, που έφυγε άδικα πριν δύο χρόνια.

Με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ο Σωκράτης κατέγραψε τις πρώτες του επαγγελματικές συμμετοχές στη Volley League, αλλά και στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο Θανάσης Μουστακίδης του είχε δώσει χρόνο συμμετοχής στην τελευταία ευρωπαϊκή εμπειρία του Εθνικού στο Challenge Cup, την περίοδο 2015-2016.

Την επόμενη χρονιά ο Χαραλαμπίδης δε βρήκε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην ομάδα, με τον Εθνικό από ένα σημείο της χρονιά και έπειτα να διαθέτει στη θέση του ακραίου τους Μιγιαήλοβιτς, Φόγιερ και Κ. Δαλακούρα, ενώ πέρυσι είχε να ανταγωνιστεί τους Βαλκάνιους, Ρίστιτς και Βελίτσκοβιτς. Η φυγή του Σέρβου μετά από ελάχιστα παιχνίδια έδωσε ρόλο βασικού στον Χαραλαμπίδη, έναν ρόλο που δεν διατήρησε όμως για πάρα πολύ. Η απόκτηση του έμπειρου Ριζόπουλου κράτησε στον “πάγο” τον νεαρό Αλεξανδρουπολίτη ακραίο, ο οποίος δεν πήρε όσα παιχνίδια θα ήθελε ή θα περίμενε μέσα στη σεζόν.

Με το συμβόλαιο τριετίας που είχε σε ισχύ με τον Εθνικό να εκπνέει αυτό το καλοκαίρι, ο Χαραλαμπίδης κέντρισε το ενδιαφέρον των Γερμανών της Μιτλντόιτσαλντ, που δεν είναι η πρώτη φορά που “ψωνίζουν” από Εθνικό. Το έκαναν πριν δύο καλοκαίρια, όταν απέκτησαν τον Κώστα Δαλακούρα, με τον Αλεξανδρουπολίτη ακραίο να κατακτά δύο συνεχόμενες χρονιές την πρώτη θέση του βορείου ομίλου της δεύτερης κατηγορίας και ταυτόχρονα το εισιτήριο της ανόδους (οι “Πειρατές” όπως είναι το προσωνύμιο των Γερμανών, δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους ν’ ανέβουν στην πρώτη κατηγορία και ως εκ τούτου ξαναγωνίστηκαν στη δεύτερη, κάνοντας το ριπίτ. Το ίδιο αποφάσισαν και φέτος και ως εκ τούτου η αγωνιστική περίοδος 2018-2019 θα τους βρει και πάλι στην Μπουντεσλίγκα 2, όπου σαν στόχο θα έχουν, με τον Χαραλαμπίδη στη σύνθεσή τους, και πάλι τον πρωταθλητισμό).

Ο Χαραλαμπίδης δίπλα στον νέο του προπονητή (αριστερά) και δύο ακόμη νέα μεταγραφικά αποκτήματα των Γερμανών. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Άλδι Σούρδι (δεξιά του Χαραλαμπίδη).

Οι περιπτώσεις των δύο Αλεξανδροπουλιτών και φίλων, έχουν πολλές άλλωστε αναλογίες και ομοιότητες. Ίδια ομάδα, ίδια θέση, με τον Δαλακούρα να αποτελεί αθλητή της προηγούμενης φουρνιάς. Παρά το γεγονός πως δεν θα βρεθούν συμπαίκτες στην ομάδα των “Πειρατών” (“έκλεισε” πρόσφατα στην Α.Ε.Κομοτηνής ο Δαλακούρας), η συμβολή του τελευταίου στην ολοκλήρωση της μεταγραφής ήταν ουσιαστική, καθώς όπως μας αποκάλυψε στη συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω ο Σωκράτης, οι συστάσεις του Κώστα και τα καλά λόγια για την αθλητική του αξία, έπαιξαν τον ρόλο τους.

Η νέα πρόκληση του εξωτερικού δε φοβίζει τον Χαραλαμπίδη. Τι και αν θα ξενιτευτεί; Τι και αν θα χρειαστεί σε ένα ξένο περιβάλλον να επωμιστεί τον ρόλο του βασικού ακραίου, χωρίς να έχει την ανάλογη εμπειρία απ’ τον Εθνικό;

Ο Σωκράτης έχει πίστη στις δυνατότητές του και όνειρα να φτάσει ψηλά…

 

S.A.: Η προοπτική του εξωτερικού έρχεται νωρίς μόλις στα 21 σου χρόνια . Είναι μία μεγάλη πρόκληση. Έχει άγχος για το αν θα τα καταφέρεις ή αυτό που κυριαρχεί είναι οι φιλοδοξίες;

Σ.Χ.:Σίγουρα είμαι φιλόδοξος από την μέρα που μπήκα στο γήπεδο. Ο άνθρωπος που μ’ έβαλε στο γήπεδο κρατώντας με απ’ το χέρι, ο πατέρας μου, μου έμαθε να είμαι φιλόδοξος σε οτιδήποτε και αν κάνω. Είτε αυτό είναι ο αθλητισμός, είτε η σχολή… στα πάντα. Άγχος υπάρχει, αλλά είναι δημιουργικό. Θέλω να πάω εκεί και να πετύχω. Θέλω να πετύχω όσα έχω στο μυαλό μου. Δεν έχω το άγχος που θα με κρατήσει πίσω, αλλά αυτό που θα με ωθήσει μπροστά”.

S.A.: Πέρσι ήταν μια χρονιά που όπως κύλησε, φάνηκε να παίρνεις φανέλα βασικού στα μέσα της περιόδου. Αυτό έπειτα άλλαξε. Τώρα στη Γερμανία, φαντάζομαι δεν πας για να έχεις τον ανάλογο ρόλο.

Σ.Χ.: Πάω στη Γερμανία για βασικός! Η ομάδα αυτή φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια εμπιστεύεται νέους παίκτες και θέλει να επενδύει σε αυτούς. Έτσι είναι άλλωστε και η νοοτροπία γενικότερα των Γερμανών σ’ όλα τα αθλήματα“.

S.A.: Το σκέφτεσαι πως δεν έχεις την εμπειρία του βασικού; Σε αγχώνει ή έχεις τόση πίστη στις δυναότητές σου που δεν το σκέφτεσαι;

Σ.Χ.:Σίγουρα έχω πίστη στον εαυτό μου καθώς είμαι φιλόδοξος. Επίσης οι βάσεις που έχω τόσο εγώ απ’τον Εθνικό, όσο και τα υπόλοιπα παιδιά, είναι πολύ γερές. Η δουλειά την τελευταία τριετία με τον Θανάσση Μουστακίδη, μου έχει δώσει τα απαραίτητα εφόδια να ανταπεξέλθω σε οποιαδήποτε δυσκολία ή οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Το γεγονός πως πέρσι έπαιξα μισή χρονιά βασικός, μου έδωσε παραστάσεις αλλά και την κατάλληλη αυτοπεποίθηση να έχω ακόμη περισσότερη πίστη στις δυνατότητές μου“.

S.A.: Μιας και “πιάσαμε’ τον Εθνικό, τι θεωρείς πως σου έχει προσφέρει αυτή η ομάδα;

Σ.Χ.: Καταρχάς μου έχει προσφέρει όμορφες αναμνήσεις. Τα ταξίδια στο εξωτερικό για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Challenge Cup, τα παιχνίδια ως αντίπαλος με κάποιους σπουδαίους αθλητές, το πανελλήνιο πρωτάθλημα σε αναπτυξιακές ηλικίες με τον Εθνικό, τη δυνατότητα να αποτελώ μέλος των αναπτυξιακών εθνικών τμημάτων απ’τα 14 μου. Φέτος πήρα και ευκαιρίες ως βασικός στη Volley League“.

S.A.: Είναι πάντως ένας προπονητής που έχει αποδείξει πως δίνει τις ευκαιρίες του σε νέα παιδιά. Λίγες ή πολλές δε ξέρω. Παρατηρώντας τα πράγματα απ’ έξω, έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ περισσότερα πράγματα, από απλά ένας προπονητής για τον Εθνικό. Έτσι είναι;

Σ.Χ.: “Ο Μουστακίδης είναι ο άνθρωπος που κράτησε την ομάδα. Του χρωστάει πολλά ο Εθνικός. Αν δεν ήταν ο Μουστακίδης, θεωρώ πως η ομάδα θα μπορούσε να διαλυθεί το χειμώνα“.

S.A.:  Τα τελευταία χρόνια έχω την εντύπωση πως γινόμαστε μάρτυρες μία τάσης απομάκρυνσης των Αλεξανδροπουλιτών αθλητών απ’ τον Εθνικό. Και δεν αναφέρομαι σε νεαρά παιδιά που κάνουν το βήμα παραπάνω, αλλά και σε έμπειρους αθλητές που είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν. Είναι οι οικονομικές δυσκολίες που σας απομακρύνουν απ’ την ομάδα;

Σ.Χ.:Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Αλεξανδρουπολίτες αθλητές είναι φιλόδοξοι. Θέλουν να κάνουν πράγματα, να φτάσουν ψηλά. Παλαιότερα ο Εθνικός ήταν ένα “μελίσσι” που έβγαζε συνεχώς νέα ταλέντα. Αυτό σχεδόν έχει πάψει πλέον. Δεν γνωρίζω ακριβώς γιατί δε θέλει ο κάθε αθλητής ξεχωριστά να επιστρέψει στον Εθνικό, ο κόσμος θα κρίνει στο μέλλον…

S.A.: Το βλέπεις ευοίωνο ή δυσοίωνο το μέλλον του Εθνικού; Οικονομική δυσπραγία σε ένα γενικότερο εγχώριο, αλλά και περισσότερο τοπικό περιβάλλον, οικονομικών δυσκολιών.

Σ.Χ.:Αρχικά η Αλεξανδρούπολη ως επαρχιακή και δη ακριτική πόλη έχει ένα σημαντικό ντεσαβαντάζ. Χρειάζεται ίσως μεγαλύτερη στήριξη από τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθει. Παρ’ όλα αυτά εάν παραμείνει ο Θανάσης Μουστακίδης, τον στηρίξει η διοίκηση και στηρίξει και τους παίκτες, γιατί ο προπονητής δεν είναι μάγος, οι παίκτες σώζουν στο γήπεδο την κατάσταση, τότε ίσως καταφέρει ο Εθνικός να σωθεί και του χρόνου. Αλλά πρέπει η διοίκηση να στηρίξει τους παίκτες. Ελπίζω στο μέλλον ο Εθνικός να μην παλεύει για τη σωτηρία, αλλά να πρωταγωνιστεί“.

https://www.youtube.com/watch?v=2j84yHmZ8Tc

 

S.A.:  Επιστρέφουμε στο καινούργιο κεφάλαιο, αυτό της Μιτλντόιτσλαντ. Το εξωτερικό είναι πρόκληση όπως είπες, ενώ ανέφερες πως έχεις την πίστη στον εαυτό σου να τα καταφέρεις. Οι φιλοδοξίες σου που φτάνουν; Βλέπεις τη Μιτλντόιτσλαντ ως σκαλοπάτι να κάνεις στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερα βήματα;

Σ.Χ.:Καταρχάς η Μιτλντόιτσλαντ αποτελεί για μένα ήδη ένα σκαλοπάτι προς τα πάνω. Είναι ένα βήμα μπροστά. Το όνειρο του εξωτερικού έγινε ήδη πραγματικότητα. Θέλω να κάνω κάθε χρόνο περισσότερα. Να είμαι αυτός που πρέπει στο γήπεδο και να εξελίσσομαι κάθε χρόνο. Να βελτιώνομαι, να κυνηγάω το κάτι παραπάνω“.

S.A.: Κεφάλαιο Εθνική Ανδρών. Ήσουν μέλος όλων των προηγούμενων κλιμακίων. Επόμενος στόχος η κλήση στην Ανδρών φαντάζομαι…

Σ.Χ.: “Η Εθνική Ανδρών είναι το όνειρό μου. Ελπίζω κάποια στιγμή με τις δικές μου καλές εμφανίσεις να το κάνω πραγματικότητα.Νομίζω πως δεν είναι ανέφικτο. Είναι εφικτό για όσους προσπαθούν μέχρι το τέλος. Όσα χρόνια και αν περάσουν εγώ θα προσπαθώ, θα διεκδικώ μια θέση στην Εθνική Ανδρών“.

Ποια άτομα ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη του Σωκράτη Χαραλαμπίδη σ’ αυτό που είναι σήμερα; Η απάντηση στο βίντεο…

S.A.: Θα κλείσουμε με μία ερώτηση όχι αμιγώς αθλητική. Τι θα σου λείψει απ’ την πόλη και τον Εθνικό και τι δεν θα σου λείψει καθόλου;

Σ.Χ.:Θα μου λείψουν οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και γενικά η Αλεξανδρούπολη. Δεν έχω ξαναφύγει απ’ την πόλη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που δεν θα μου λείψει είναι η κακή οργάνωση που διακρίνω σε αρκετούς τομείς, τόσο όσον αφορά την πόλη, όσο και την ομάδα…

Φωτογραφία/Κάμερα/Μοντάζ: Παναγιώτα Τσικάκη

Share it