Καταγγελίες ενόψει Regatta & Πανελληνίου από τον πρόεδρο του ΝΟΑ Κώστα Χατζηκωνσταντίνου!

Από 19 έως 28 Ιουλίου η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και το Θρακικό πέλαγος θα γεμίσουν πανιά. Το διάστημα αυτό θα διοργανωθούν στον τόπο μας δύο σπουδαίες διοργανώσεις. Αρχικά, η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή «NOA Regatta 2018» που διοργανώνεται από τον Ναυταθλητικό Όμιλο για 10η συνεχή χρονιά σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Περιφέρεια ΑνΜΘ και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (19 έως και 23).

Στη συνέχεια,  από τις 25 έως και τις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4.7 με 160 συμμετοχές που διοργανώνεται επίσης από τον Ν.Ο.Α. σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την ΠΑΜΘε και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, οι συμμετοχές είναι πολλές και ιδιαίτερα για τον διεθνή αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές και αθλήτριες από 11 χώρες, ενώ η 12η (Καζακστάν ) ακύρωσε την τελευταία στιγμή λόγω μη έγκρισης βίζας.

Ωστόσο , στην προσπάθεια για την άρτια διεξαγωγής τους, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς παρουσιάστηκαν αρκετά εμπόδια , για τα οποία οι άνθρωποι του ΝΟΑ, εκφράζουν – και – δημόσια την απογοήτευσή τους.

Απογοήτευση από την απουσία στήριξης θεσμικών φορέων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, «στη προσπάθεια για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όσους έρθουν για τις δύο διοργανώσεις, είναι λογικό να ζητούμε την βοήθεια θεσμικών αρχών και φορέων. Με λύπη λέω ότι πέρα, από τους εθελοντές μας η ανταπόκριση που έχουμε είναι περιορισμένη και σε ορισμένες φορές ανεπαρκής.

Ειδικά για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την παροχή οχηματαγωγού ώστε να συνεισφέρει στην μεταφορά σκαφών λόγω του υψηλού κόστους (δεδομένης της απουσίας πλοίου στη γραμμή Λαύριο – Αλεξανδρούπολη) αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Ευτυχώς ο διοικητής της 12ης Μεραρχίας θα συνδράμει με τη προσφορά λεωφορείου για τις μετακινήσεις των αθλητών. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο τουρισμού για την παραγωγή ενός μικρού σποτ και για τη γενικότερη προβολή των αγώνων και του τόπου – το χει κάνει για άλλες διοργανώσεις – αλλά απαξίωσε καν να μας απαντήσει…Αρκετά μας ταλαιπώρησε και η περιφέρεια, τη στιγμή που σε άλλες πόλεις η στήριξη των Περιφερειών ήταν ολόπλευρη».

Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα  που δημιουργήθηκε με την αποστολή του Καζακστάν η οποία δήλωσε συμμετοχή στη διεθνή Regatta αλλά η ελληνική πρεσβεία δεν ενέκρινε την παροχή βίζας με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συμμετοχή της.  «Αλήθεια αν οι αγώνες ήταν σε άλλη πόλη τότε οι αρχές  θα έδειχναν τον ίδιο ζήλο;» αναρωτήθηκε.

Ευθεία επίθεση στον Ο.Λ.Α.

Ο πρόεδρος του ΝΟΑ εξέφρασε τον θυμό του για την απουσία στήριξης από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, «απευθυνθήκαμε στον  ΟΛΑ, που ναι το σπίτι μας, ο ίδιος ο πρόεδρος μας ενθάρρυνε ότι θα μας βοηθούσε. Τον Φεβρουάριο κάναμε έγγραφο που ζητούσαμε την συνδρομή στην παροχή μιας ειδικής ράμπας για να μπορεί κανείς να ρίξει τα σκάφη, και όταν έχουμε τα 250 σκάφη χρειάζεται μια γρήγορη διαδικασία. Το αιτηθήκαμε Φεβρουάριο και στα τέλη Μαΐου, από τον ΟΛΑ μας απάντησαν ότι θέλει μια διαδικασία και δεν προλαβαίνουμε. Να σας πω μόνο ότι στην διοργάνωση του « Φιν Μαστερς» στην Καβάλα οι αρχές βρήκανε λύση και 5 τέτοιες ράμπες τοποθετήθηκαν χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα . Εμεί εισπράξαμε άρνηση την άρνηση του οργανισμού λιμένα» σημείωσε απογοητευμένος και ανέφερε την δικαστική διαμάχη που υπάρχει μεταξύ ΟΛΑ και ΝΟΑ για το θέμα του ιδιοκτησιακού στον χώρο που φιλοξενείται ο Όμιλος στο λιμάνι. «Κάποιοι θέλουν να μας διώξουν από το σπίτι μας, δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο» ήταν τα λόγια του.

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε…»

«Πλέον θα λέγονται όλα, η περίοδος χάριτος τελείωσε…Κάποιοι υπηρεσιακοί εχθρεύονται την προσπάθεια που κάνουμε και ανακαλύπτουν αστείες δικαιολογίες για να φέρουν προσκόμματα σε αυτή την προσπάθεια που ξεπερνά τα δεδομένα ενός αθλητικού σωματείου. καθυστερούν ενισχύσεις που μας οφείλονται . Έτσι ένας τόπος θα πάει μπροστά. Αισθανόμαστε ότι ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν την θάλασσα, να δεθούν με το υγρό στοιχείο, να χαρούν να βελτιωθούν με το άθλημα αυτό που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του έλληνα και τα χαρακτηριστικά της πόλης μας. Θέλουμε να γεμίσει το λιμάνι μας με παιδιά που θα γεμίσουν τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα και ποτέ δεν θα ζητήσουμε. Βλέπουμε με παράπονο άλλες πόλεις όπως Πάτρα που η περιφέρεια δήμος και άλλοι φορείς πέσανε πάνω τους και τους βοηθήσουν χωρίς κανείς να βάλει προβλήματα . Και σε αυτές τις περιοχές ισχύουν απαγορεύσεις ίδια μνημόνια εμπόδια αλλά βλέπουν τη μεγάλη εικόνα βλέπουν τα οφέλη και βρίσκουν τρόπους να βοηθήσουν και όχι να φέρουν και άλλα προ βλήματα» κατηγγειλε ο πρόεδρος του ΝΟΑ και μίλησε για τον φόβο μήπως η 10η Διεθνής Regatta  είναι η τελευταία αφού με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται,  δημιουργούνται μαύρες σκέψεις στα μέλη του Ομίλου.

«Παρότι θα ταλαιπωρηθούμε εμείς θα τα καταφέρουμε»

Από την άλλη, υπάρχουν και φορείς όπως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Επιμελητήριο Έβρου που στέκονται στο πλευρό του ΝΟΑ, είπε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. «Η οικονομική και γενικότερη κατάσταση δεν μας επιτρέπει να αναλάβουμε κορυφαίες διοργανώσεις. ένα τέτοιο γεγονός απαιτεί τη συνδρομή πολλών ανθρώπων. Θα θέλαμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμμετέχοντες. Ας αναλογιστούν αυτοί που μας αντιμετωπίζουν με αυτή την περιφρόνηση τις δικές τους ευθύνες. Εμείς παρότι θα ταλαιπωρηθούμε εμείς θα τα καταφέρουμε».

«Η «Regatta» κορυφαίο διεθνώς γεγονός στον τόπο μας»

«Η Διεθνής “Regatta” είναι από μόνο του ένα σπουδαίο γεγονός, για δέκα συνεχόμενα χρόνια η Αλεξανδρούπολη και ο ΝΟΑ δίνουν ένα δυναμικό παρόν, έχουν μπει στο παγκόσμιο καλεντάρι  κι έχουν καθιερωθεί  στον ιστιοπλοϊκό κόσμο. Ενδεικτικά ότι και φέτος έχουν αποστολές από τα Βαλκάνια , από Μάλτα, Μεγάλη Βρετανία , Κουβέιτ κλπ, με την οικονομική απήχηση στην περιοχή μας να ναι μεγάλη» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου .

Όπως υπογράμμισε, 500 και πλέον άνθρωποι  θα ζήσουν το μεγάλο γεγονός θα επισκεφθούν την περιοχή ,μας θα φιλοξενηθούν σε επιχειρήσεις μας, θα γίνουν οι πρεσβευτές για τη διαφήμιση του τόπου μας, ενώ στάθηκε στις ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα στην περιοχή μας.  «Αθλητές υψηλού επιπέδου επιλέγουν την Regatta και την περιοχή μας για εκπαιδευτικά καμπ για να βελτιώσουν την τεχνική τους ενόψει μεγάλων διοργανώσεων. Από την διοργάνωση μας έχουν αναδειχθεί ιστιοπλόοι οι οποίοι μετά τη συμμετοχή τους κέρδισαν μετάλλια σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες».

Διεθνής αγώνας και πανελλήνιο πρωτάθλημα

Στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή NOA Regatta οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 150 με σκάφη από το Κουβέιτ, τη Μάλτα, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και όλες τις Βαλκανικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης κι ότι τέτοια γεγονότα αποτελούν πολύ σημαντική συνεισφορά στην προβολή του τόπου μας.

Επιπλέον, από τις 25 έως και τις 28 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4.7 με 160 συμμετοχές που διοργανώνεται επίσης από τον Ν.Ο.Α. σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Γιώργος Πανταζίδης

Share it