Search

Στο επίκεντρο του διπλωματικού εγκέλαδου στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τους Financial Times!

Η Θράκη ανέκαθεν λόγω γεωγραφικής θέσης παρουσίαζε ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον, χαρακτηριστικό που δεν απώλεσε όπως φαίνεται μέχρι και τις μέρες μας. Τα πρόσφατα γεγονότα στο “μακεδονικό” και στην αρχική συμφωνία περί ονοματοδοσίας των Σκοπίων στις Πρέπσες, πυροδότησαν εξελίξεις και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου.

Μία απ’ αυτές, τη Ρωσία, συνδέει με την πόλη της Αλεξανδρούπολης δημοσίευμα των Financial Times, που αποκαλύπτει υπόγειες σχέσεις και προσπάθειας δωροδοκίας, τοπικών αιρετών,  ανώτατων ορθόδοξων κληρικών, μελών πολιτιστικών οργανώσεων αλλά και ανθρώπων ακροδεξιών κομμάτων από τους δύο Ρώσους διπλωμάτες, που πρόσφατα απελάθηκαν απ’τη χώρα μας.

Οι Financial Times επικαλούνται πηγές από Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι είχαν γνώση των δραστηριοτήτων των Ρώσων, που πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, προσπαθούσαν να αποτρέψουν την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της δεύτερης, επιθυμώντας -παράλληλα με το να δυσχεράνουν την πορεία των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε.- να προασπίσουν δικά τους συμφέροντα στην περιοχή της βορείου Ελλάδας.

Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, είναι κάτι πρωτόγνωρο, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς όπως αναφέρεται: “το να απελάσει η Ελλάδα Ρώσους διπλωμάτες είναι εντυπωσιακό όχι μόνο λόγω των στενών πολιτιστικών και θρησκευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και επειδή στην ηγεσία είναι ένα αριστερό κόμμα που κάποτε απολάμβανε θερμούς δεσμούς με το Κρεμλίνο“. Ακόμη, το δημοσίευμα για να τονίσει τη βαρύτητα των περιστατικών, μεταφέρει σχόλιο ανώτατου Έλληνα διπλωμάτη: «πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει“. Μία ανώνυμη πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, σχολιάζει τη μέθοδο με την οποία έγινε η προσπάθεια επηρεασμού: «Μπορείς να αγοράσεις πολλή υποστήριξη με 20-30 χιλιάδες ευρώ σε μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι έχουν μπουχτίσει με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος των FT συσχετίζει τη δράση των Ρώσων διπλωματών με τις επικείμενες εκλογές σε ορίζοντα ενός έτους (το πολύ), με τις διεργασίες για ένα κόμμα με χαρακτήρα εθνικιστικό που θα έχει σημείο αναφοράς τη βόρεια Ελλάδα. Επίσης στο δημοσίευμα τονίζεται η ρωσική επιρροή ιδιαίτερα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με τον πολιτιστικό σύλλογο “Ρωσικό Σπίτι“, τη δημιουργία της ρωσικής εκκλησίας -με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου, όπως επισημαίνεται-, ενώ συνδέεται η ποντιακή κοινότητα της βορείου Ελλάδας και οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τη ρωσική πολιτική, καθώς οι FT θεωρούν πως θα ήταν ένα δεκτικό σώμα στις ιδεολογικές κατευθύνσεις του κόμματος που προπαρασκευάζεται. “Ένα τέτοιο κόμμα θα έβρισκε μεγάλη απήχηση στην ευρεία κοινότητα των Ποντίων, μελών ελληνικής εθνικής κοινότητας στην Πρώην Σοβιετική Ένωση, που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευσή της, αλλά ακόμη αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού“, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα μεταφέρει επώνυμα σχόλια δύο Ελλήνων πολιτικών σχολιαστών. Ο Αντώνης Καμαράς, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως: “Οι Πόντιοι […] διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς και κάποια νοσταλγία για την πρώην Σοβιετική Ένωση […]“, ενώ απ’ την μεριά και ο Κώστας Ιορδανίδης τοποθετεί την ποντιακή κοινότητα στο επίκεντρο: “Οι Πόντιοι αποτελούν μία δεξαμενή αρκετών χιλιάδων εν δυνάμει απογοητευμένων ψηφοφόρων, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα ρωσσόφωνοι. Αποτελούν τον φυσικό στόχο του ρωσικού ακτιβισμού“.

Τα όσα επικαλείται πως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ανεβάζουν την πολιτική θερμοκρασία στην έτσι κι αλλιώς, ευαίσθητη περιοχή της βορείου Ελλάδας. Τα όσα αναφέρονται φυσικά, θα πρέπει να τα υποδεχτούμε  με την ανάλογη κριτική σκέψη, όπως σε κάθε δημοσίευμα, αναλογιζόμενοι διάφορες παραμέτρους. 

Είναι μία υπόθεση πάντως που φαίνεται θα απασχολήσει σε έντονο βαθμό…

 

Share it