Search

Formula 1, εκεί που οι αντοχές των υλικών και του ανθρώπου ξεπερνάνε τα όρια τους!

Βρισκόμαστε στο έτος 1950, την χρονιά που γεννιέται ένα πρωτάθλημα διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ένα πρωτάθλημα που μέσα από τις επόμενες δεκαετίες θα καθηλώσει και θα μαγέψει εκατομμύρια κόσμο ανά την υφήλιο. Φυσικά μιλάμε για την formula 1!

Τέσσερα πράγματα πιστεύω πως χαρακτηρίζουν  την f1:

Όλα ξεκινάνε από τον ήχο! Αυτός  ο ήχος, ενός V10 ή V12 κινητήρα μονοθεσίου έχει χαρακτεί στην καρδία και στο μυαλό κάθε θεατή, κάθε ηλικίας ανθρώπου που παρακολουθεί το άθλημα. Η πίεση που δέχεται το μονοθέσιο για να αγγίξει τα όρια του περιγράφεται μέσα από αυτόν τον ήχο, δηλώνοντας το πάθος του οδηγού για την νίκη!

Έπειτα είναι η ταχύτητα! Με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 330χλμ/ώρα, με επιταχύνσεις που γίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, με φρεναρίσματα ακριβείας και με προσπεράσεις ακόμη και πάνω στην στροφή που κόβουν την ανάσα, ο θεατής γίνεται ένα με τον οδηγό, παθιάζεται, η καρδιά του χτυπάει πιο γρήγορα και νιώθει πως συμμετέχει και αυτός στον αγώνα!

Ακολουθεί η ομορφιά του αγωνιστικού αυτοκινήτου! Ο τρόπος που φαίνεται στην κόρη του ματιού μια Ferrari  σίγουρα δεν κρατά ασυγκίνητο κανέναν θαυμαστή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί!

Τέλος είναι οι επικές μάχες μεταξύ των οδηγών! Οι οδηγοί που καταφέρνουν να βρεθούν πίσω από το τιμόνι φτάνουν στο φουλ των δυνατοτήτων τους σε κάθε Gran Prix, καταπονούνται πνευματικά και σωματικά αλλά αν τους ρωτήσει κανείς πως νιώθουν και αν θέλουν να σταματήσουν, θα σου απαντήσουν πως αν έπρεπε να ζήσουν ξανά την ζωή τους θα έπαιρναν τις ίδιες αποφάσεις και θα έκαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Οδηγοί όπως οι Ayrton Senna και  Michael Schumacher απέδειξαν πως η αγάπη τους για τους αγώνες, η δίψα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε κάθε Gran Prix, ήταν κίνητρο για να πιέζουν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο.

Τα μονοθέσια σήμερα κάνουν χρήση τεχνολογίας μη συμβατικής στα κοινά οχήματα. Τεχνολογίες και υλικά που προέρχονται ακόμη και από αεροδιαστημικές υπηρεσίες συνδυάζονται για να βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα. Μιλάμε για τεχνολογίες και υλικά που δημιουργήθηκαν για να πλησιάζουν και να ξεπερνούν τα όρια των νόμων της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών με στόχο να κάνουν το μονοθέσιο πιο ελαφρύ, πιο αεροδυναμικό, πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο για να πετύχουν το όνειρο όλων:  την κατάκτηση της formula1!

 

Share it