Search

Αφιέρωμα: Η Κομοτηνή επιστρέφει μέσω της ΑΕΚ της, σε πρώτη κατηγορία ομαδικού αθλήματος!

Η Θράκη απ’ την ερχόμενη περίοδο, όπως είναι ήδη γνωστό απ’την Άνοιξη του ’17, θα διαθέτει τρεις ομάδες στη κορυφαία κατηγορία εγχώριου πρωταθλήματος, σε κάποιο απ’τα δημοφιλέστερα αθλήματα στη χώρα μας. Η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής θα πλαισιώσει τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης στο Volley League  και μαζί με την Ξάνθη στη Super League, θα είναι οι τρεις σύλλογοι που θα εκπροσωπήσουν τη Θράκη.

Ιστορική αναδρομή

Η Α.Ε.Κομοτηνής επανέρχεται στην πρώτη τη τάξει κατηγορία μετά από δύο δεκαετίες και τη σεζόν 1998-1999, όπου καταγράφεται η τελευταία συμμετοχή της ομάδας του νομού Ροδόπης στην τότε Α΄Εθνική. Εκείνη η σεζόν, που δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερες αγωνιστικές επιτυχίες (για να ακριβολογούμε η Α.Ε.Κομοτηνής επικράτησε μόλις σ’ένα ματς, εκείνο της πρεμιέρας έναντι του Παναθηναϊκού) ήταν η τρίτη συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία του αθλήματος. Είχαν προηγηθεί, η αμέσως  προηγούμενη σεζόν (1997-1998) με την Α.Ε.Κ. να τερματίζει 10η (υποβιβάστηκε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης την ίδια σεζόν), και η αγωνιστική περίοδος 1989-1990, η οποία αποτέλεσε την πρώτη συμμετοχή της Α.Ε.Κομοτηνής στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού βόλεϊ.

Αθλητές που έχουν φορέσει τη φανέλα της Α.Ε.Κομοτηνής έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στο ελληνικό βόλει. Πιο τρανό παράδειγμα, ο Κώστας Γκουντάκος, που αποτέλεσε αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι, στην μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής μας. Ο ίδιος πανηγύρισε πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, ενώ φόρεσε και φανέλες άλλων μεγάλων ομάδων. Μέλος σπουδαίων ομάδων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ηρακλή των αρχών της τρέχουσας χιλιετίας, ήταν και ο Κώστας Γκιρτζίκης. Με τον “Γηραιό” στις ενδοξότερες ημέρες του συλλόγου, έφτασε δύο φορές στην κορυφαία τετράδα της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας το 2002 την 3η θέση και το 2004 την 4η, στον θεσμό του Champions League.

 

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός

Η Volley League είναι μία νέα πρόκληση σε όλα τα επίπεδα για την ομάδα. Όσο και αν το κορυφαίο εγχώριο πρωτάθλημα έχει υποβαθμιστεί αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια, δεν παύει να αποτελεί ένα τρομακτικά ανώτερο επίπεδο  απ’ την Α2.

Στην Α.Ε.Κομοτηνής φάνηκαν προετοιμασμένοι και κινήθηκαν άμεσα, ώστε να κλείσουν τις περισσότερες τρύπες” στο ρόστερ, “για να εμφανιστεί η ομάδα ανταγωνιστική. Μια σημαντική παρέμβαση στο έμψυχο δυναμικό ήταν απαραίτητη για την απαιτητική νέα χρονιά και προσθήκες ποιοτικών ξένων και Ελλήνων αθλητών.

Στην ιδιαίτερα νευραλγική θέση του πασαδόρου μπορούμε να πούμε πως η Α.Ε.Κομοτηνής πέτυχε “διάνα”με την απόκτηση του Ρενάν, τον οποίο γνωρίζει το ελληνικό κοινό απ’την παρουσία του στον Ηρακλή Χαλκίδας, αλλά ξέρει πολύ καλύτερα την ποιότητά του ο φίλαθλος κόσμος της Αλεξανδρούπολης, λόγω των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων με την Mπενφίκα στο πρόσφατο παρελθόν.

Για τους άλλους δύο ξένους, τον κεντρικό Περέιρα Ντος Σάντος και τον διαγώνιο, Μιουράγκουα, γνωρίζουμε από ελάχιστα ως τίποτα, όμως οπωσδήποτε περισσότερα έχει υπόψιν ο κόουτς Ηλίας Κρεούζης που “άναψε το πράσινο φως” για την απόκτησή τους. Οι ξένοι αποτελούν ένα κομβικό κομμάτι στον σχεδιασμό και η υπόθεση -αυτό που λέμε λαϊκιστί “να  βγουν” -καθοριστική πολλές φορές για την πορεία μιας ομάδας.

Εκτός των προαναφερθέντων, η Α.Ε.Κομοτηνής έχει κλείσει τον Κομοτηναίο λίμπερο, Ραφαήλ Μπανιώτη, τον Αλεξανδρουπολίτη ακραίο, Γιάννη Καβαρατζή απ’τον Εθνικό, ενώ έχει προχωρήσεις στις ανανεώσεις των: Άρη Ανδρεάδη (διαγώνιος), Σταύρου Αρχοντούδη (λίμπερο), Τάσου Δαλδαβερένη (πασαδόρος), Γιώργου Χρηστάκου (πασαδόρος), Θανάση Παπαγεωργίου (ακραίος) και Αίαντα Παπαδάκου (ακραίος).

Τα κομμάτια που μένουν είναι στη θέση του κεντρικού και σε αυτή του ακραίου με τους Κομοτηναίους να ψάχνουν τέσσερις αθλητές. Για το κέντρο, όπως φαίνεται ο ένας θα είναι ο Μπουφίδης που είναι κοντά στο να ανανεώσει, ενώ αναζητείται μία ακόμα περίπτωση απ’ την εγχώρια αγορά, με τον παίκτη που θα αποκτηθεί να προορίζεται για το βασικό σχήμα δίπλα στον Ντος Σάντος. Εκεί που πέφτει το ‘βάρος” και  φιλτράρονται περιπτώσεις ώστε να προκριθούν οι καλύτερες δυνατές για το πορτοφόλι της ομάδας είναι στη θέση του ακραίου, όπου ο Ηλίας Κρεούζης προσανατολίζεται στην απόκτηση ενός ξένου και ενός Έλληνα. Βολιδοσκοπούνται με ιδιαίτερη προσοχή περιπτώσεις, ώστε να αποκτηθούν δύο παίκτες με ποιότητα και εμπειρία, με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο για την αγωνιστική προσφορά τους.

 

#Mazi στη Volley League

Αποτελεί το σλόγκαν του επικοινωνιακού κομματιού της ομάδας. Τομέας απαραίτητος για να “συσπειρώσει” και να αναδείξει την σπουδαιότητα του φετινού εγχειρήματος. Πρόσφατα τέθηκαν σε κυκλοφορία οι κάρτες διαρκείας, με τις τιμές τους να κυμαίνονται στα 60 (η απλή) και στα 100 ευρώ (η χρυσή). 

Η κίνησή τους θα φανερώσει τον βαθμό στον οποίο είναι έτοιμη η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, αλλά σε ευρύτερο βαθμό της Ροδόπης και της Θράκης, να συνδράμει με τον οβολό της -αυτές τις ζοφερές σε οικονομικό επίπεδο μέρες- σ’ αυτήν την προσπάθεια της Α.Ε.Κομοτηνής.

Μία προσπάθεια την οποία δεν ηγείται κάποιος πολύ ισχυρός επιχειρηματίας, αλλά άνθρωποι που έφεραν τον ιστορικό σύλλογο της Ροδόπης και το Τμήμα του βόλεϊ, σε κορυφαία κατηγορία ομαδικού αθλήματος.

Με τον Πανθρακικό να είναι δυστυχώς απών απ’τα σαλόνια, η Α.Ε.Κομοτηνής  έρχεται για να επικαιροποιήσει την πρωτεύουσα της Ροδόπης στις αθλητικές συζητήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο…

Share it