Search

Σαν σήμερα: 14 χρόνια απο το έπος της Πορτογαλίας με την Ελλάδα να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης!

Τέτοια μέρα, πριν 14 χρόνια, η Ελλάδα ολοκλήρωνε το μεγαλύτερο «έπος» των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, επικρατώντας της διοργανώτριας Πορτογαλίας μέσα στο “Ντα Λουζ” και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας μια μαγική πορεία και κάνοντας μια ολόκληρη χώρα να πανηγυρίζει ξέφρενα!

Δεκατεσσάρων ετών… γίνεται σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, η οποία άλλαξε την ιστορία της Εθνικής Ομάδας και επαναπροσδιόρισε τη θέση της στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Σαν σήμερα, το 2004, στο «Λουζ» της Λισαβόνας, συνέβη το «ευκταίο απρόσμενο»: η Ελλάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ευρώπης!

Η «γαλανόλευκη» επικράτησε 1-0 της Πορτογαλίας με κεφαλιά του Χαριστέα μέσα στο «σπίτι» της, για δεύτερη φορά μετά την πρεμιέρα του τουρνουά στο Πόρτο (2-1). Ήταν η κορύφωση μιας ξέφρενης και αναπάντεχης αγωνιστικής πορείας, που είχε αρχίσει με ήττα στην Αθήνα από μια ομάδα που συνάντησε εκ νέου η Εθνική στο EURO 2004, την Ισπανία.

Η στιγμή που «παγώνει» ο χρόνος, η ώρα που γράφεται ιστορία, εικόνες που μένουν για πάντα στο μυαλό και ορίζουν τη χαρά της απίθανης έκπληξης, όταν το απόλυτο αουτσάιντερ κατακτά την κορυφή και βγάζει τη «γλώσσα» σε όλα τα «θηρία» που την κοιτούν ζηλεύοντας και… κλαίγοντας.

Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έκανε την Ευρώπη να τρίβει τα «μάτια» της.  Έχει περάσει καιρός και οι μνήμες είναι ίσως θαμπές. Λόγια σε αυτά τα 14 χρόνια έχουν γραφτεί πολλά, το ίδιο και ύμνοι. Εκεί που η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη δεν είναι η πιο ακριβή, ούτε αυτή με τον πιο διάσημο προπονητή και το πιο «γεμάτο» και ποιοτικό ρόστερ. Είναι αυτή με παίκτες που βρέθηκαν στη σωστή θέση, στη σωστή στιγμή, πίστεψαν στην υπέρβαση και με τον κατάλληλο προπονητή τελικά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το αναπάντεχο.

Δεκαεπτά ποδοσφαιριστές, εκ των είκοσι τριών που είχαν επιλεγεί για την αποστολή από τον Ότο Ρεχάγκελ, αγωνίστηκαν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 και στο μάξιμουμ των λεπτών συμμετοχής έφτασαν πέντε διεθνείς.

Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης, Καψής αγωνίστηκαν από το 1ο έως το τελευταίο λεπτό και των έξι παιχνιδιών της Εθνικής στο τουρνουά της Πορτογαλίας, δηλαδή σε 555’. Ακολουθούν, κατά σειρά, με πάνω από 500 λεπτά συμμετοχής ο Χαριστέας (539) και ο Κατσουράνης (510) και την οκτάδα των διεθνών που έπαιξαν σε όλους τους αγώνες του EURO 2004 (με διαφορετικά λεπτά συμμετοχής) συμπληρώνει ο Φύσσας (461’).

Οι συνθέσεις του μεγάλου τελικού:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (76′ Βενετίδης), Ζαγοράκης, Φύσσας, Κατσουράνης, Βρύζας (81′ Παπαδόπουλος), Καψής

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60′ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74′ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43′ Φερέιρα), Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο

Share it