Search

Απο την κόλαση στους…”8″ η Αγγλία που βλέπει τελικό με μνήμες του ’66!

Η τύχη και ο Πίκφορντ έσωσαν την Αγγλία, η οποία στη ρώσικη ρουλέτα νίκησε 4-3 την Κολομβία (1-1 κ.α., παρ.) και θα βρει στα προημιτελικά του Μουντιάλ τη Σουηδία! Ενώ για πρώτη φορά μετά το 1966 όταν και το κατέκτησαν οι Βρετανοί κάνουν όνειρα τίτλου, μια και μετά το ματς με την Σουηδία στον ημιτελικό αν περάσει θα βρει το νικητή του Ρωσία -Κροατία, και όπως αντιλαμβάνεται κανείς η Αγγλία μοιάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί να φτάσει μέχρι τον τελικό.

Οι Άγγλοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και κυριάρχησαν από το πρώτο λεπτό. Είχαν πολλά τρεξίματα, έπεφταν πρώτοι στις διεκδικήσιμες μπάλες και μόλις έχανα την μπάλα πίεζαν αμέσως για να την επανακτήσουν. Μέχρις εκεί όμως γιατί μπροστά δεν έκαναν τίποτα ιδιαίτερο και προσπάθησαν να απειλήσουν τους υψηλόσωμους Κολομβιανούς από στημένες φάσεις. Καλύτερη όλων, το εξαιρετικό φάουλ του Τρίπιερ στο 42’ που αστόχησε για εκατοστά, την ώρα που μοναδική φάση σε ροή αγώνα ήταν η πολύ δύσκολη κεφαλιά του Κέιν από πλάγια θέση στο 16’.

Οι Κολομβιανοί ήταν εντελώς βραχυκυκλωμένοι μεσοεπιθετικά, με την απουσία του Χάμες Ροντρίγκεζ που έβλεπε το ματς απο την εξέδρα, να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Οι “Καφετέρος” γύρισαν το ματς στη δύναμη, οι Άγγλοι απάντησαν και είχαμε ως αποτέλεσμα 3-4 φάσεις με ένταση και πολλά νεύρα, με το ματς να μυρίζει… μπαρούτι από νωρίς.

Ιδανικό όμως το ξεκίνημα στην επανάληψη για τους Βρετανούς και στο 57′ πήραν προβάδισμα χάρη στη γκάφα του Σάντσες. Ο Κολομβιανός μέσος γκρέμισε τον Κέιν, ο οποίος από την άσπρη βούλα πέτυχε το 1-0! Μάλιστα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε έξι συνεχόμενα παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Αγγλίας έπειτα από 79 χρόνια!

Η Αγγλία είχε το πάνω χέρι, με τους Κολομβιανούς να κάνουν το εύκολο λάθος, να διαμαρτύρονται διαρκώς και να χάνουν την ουσία. Μάλιστα, οι Βρετανοί ζήτησαν πέναλτι στο 77′ σε πέσιμο του Λίνγκαρντ. Ο Ουρίμπε πέρασε στη θέση του Σάντσες και οι Κολομβιανοί έτρεξαν αρκετά στο τελευταίο δεκάλεπτο. Μάλιστα, στο 81′ είχαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία στο παιχνίδι, όταν από λάθος του Γουόκερ ο Κουαδράδο βρέθηκε σε καλή θέση, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Οι «Καφετέρος» πίεσαν και στις καθυστερήσεις έφεραν τα πάνω – κάτω! Ο Ουρίμπε έπιασε ένα δυνατό σουτ, με τον Πίκφορντ να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Από την εκτέλεση του Κουαδράδο, ο  φανταστικός για ακόμη ένα ματς Γέρι Μίνα πήδηξε πιο ψηλά απ όλους και πέτυχε το 1-1.

Η Κολομβία ήταν πιο ορεξάτη στην παράταση, αλλά όχι ουσιαστική. Οι «Καφετέρος» πίεζαν, βρήκαν χώρους, αλλά τόσο ο Ντάβινσον Σάντσες όσο και ο Φαλκάο δεν μπόρεσαν με κεφαλιές να σκοράρουν. Στο β’ μέρος η Αγγλία απάντησε, ήταν πιο κινητική, αλλά όταν ο Ρόουζ βρέθηκε σε θέση βολής δεν κατάφερε να σκοράρει.

Το ματς πήγε στα πέναλτι και εκεί οι Βρετανοί είχαν… τύχη, αλλά και Πίκφορντ! Ο Χέντερσον που αστόχησε δεν έγινε τελικά… μοιραίος, μιας και ο Ουρίμπε έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι χάνοντας την μεγάλη ευκαιρία να δώσει σαφές προβάδισμα στην ομάδα του με τον Τρίπιερ να ευστοχεί και να φέρνει ξανά τις ισορροπίες. Το πέμπτο πέναλτι των δύο ομάδων ήταν και το ποιο καθοριστικό με τον Πίκφορντ να αποκρούει το πέναλτι του Μπάκα, και τον Ντάιερ να είναι ψύχραιμος κάνοντας το 5-4 και σπάζοντας την κατάρα των αποκλεισμών στα πέναλτι για την  Αγγλία που θα βρει στα προημιτελικά την Σουηδία.

Η διαδικασία των πέναλτι

1-0 Ο Φαλκάο ευστοχεί
1-1 Ο Κέιν ευστοχεί
2-1 Ο Κουαδράδο ευστοχεί
2-2 Ο Ράσφορντ ευστοχεί
3-2 Ο Μουριέλ ευστοχεί
3-2 Ο Χέντερσον αστοχεί
3-2 Ο Ουρίμπε αστοχεί
3-3 Ο Τρίπιερ ευστοχεί
3-3 Ο Μπάκα αστοχεί
3-4 Ο Ντάιερ ευστοχεί

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Άριας (116′ Σαπάτα), Μίνα, Ντ. Σάντσες, Μοχίκα, Κ. Σάντσες (79′ Ουρίμπε), Μπάριος, Λέρμα (62′ Μπάκα), Κιντέρο (88′ Μουριέλ), Κουαδράδο, Φαλκάο

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (113′ Ράσφορντ), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Χέντερσον, Άλι (81′ Ντάιερ), Γιανγκ (102′ Ρόουζ), Στέρλινγκ (88′ Βάρντι), Κέιν

Share it