Σε υψηλούς τόνους η συνάντηση Βασιλειάδη με ΠΑΕ! Οι προτάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση

Αρκετές διαφωνίες και ενστάσεις προέκυψαν από τους εκπροσώπων των ΠΑΕ στη συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Βασιλειάδη.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε στις ομάδες και τη Super League το πλάνο αναδιάρθρωσης με στόχο από τη σεζόν 2019/20 να υπάρχουν δώδεκα ομάδες στη μεγάλη κατηγορία και άλλες τόσες στη Super League 2, με εγγυημένα σημαντικά έσοδα, αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν ζητήματα όπως η βία στα γήπεδα, οι εμπρηστικές δηλώσεις, η οικονομική διαφάνεια στα χρήματα που εξασφαλίζονται από την πολιτεία και όχι μόνο.

Ο κ. Βασιλειάδης πέταξε το μπαλάκι στη Super League καλώντας τη να πάρει αποφάσεις που αναγνωρίζει και ο ίδιος πως είναι δύσκολες αλλά και αναγκαίες για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στο ΔΣ της προσεχούς Παρασκευής, αλλά είναι σαφές πως οι ΠΑΕ αντιδρούν στη μείωση των ομάδων σε 12.

Το «παρών» στη συνάντηση ως εκπρόσωποι των ομάδων της Super League έδωσαν οι κ.κ. Αλεξίου (ΑΕΚ), Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Τσικνής (Λαμία), Ζαμάνης (Πανιώνιος), Καρυπίδης (Άρης), Μονεμβασιώτης (Απόλλωνας), Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Κούγιας (ΑΕΛ), Μπαταγιάννης / Σουλούκου (Ολυμπιακός), Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός), Κωστούλας (Παναιτωλικός), Στράτος (Ξάνθη) και Σπανός (Ατρόμητος).

Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί μια σταθερή χρηματοδοτική ροή θα πρέπει η ηγεσία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου να συμφωνήσει σε βασικούς κανόνες, οι οποίοι συνοπτικά αναλύονται ως εξής:

1)Ο αριθμός των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων είναι υπερβολικός για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της ποδοσφαιρικής μας οικονομίας, όπως αυτό καταδεικνύεται και από την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ΠΑΕ. Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η δημιουργία δύο επαγγελματικών και μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας των 12 ομάδων.

2)Θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.

3)Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων.

Η φετινή χρονιά θα είναι έτσι κι αλλιώς καινοτόμα καθώς με την αρωγή των διεθνών συνομοσπονδιών «σπάει» ολοσχερώς ο δεσμός ΕΠΟ και ΚΕΔ, ενώ με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης αρχίζει η εφαρμογή του VAR.

Εφόσον το συνολικό αυτό πλαίσιο γίνει αποδεκτό τότε και με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός νέου οικονομικά βιώσιμου μοντέλου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε από ένα υγιές ποδοσφαιρικό προϊόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι ΠΑΕ για επιχειρηματικούς λόγους, το κοινό για αθλητικούς και η Πολιτεία για οικονομικούς, καθώς δημιουργείται μια νέα ισχυρή αγορά.

Share it