Search

Ο Ν. Αγγελίδης έρχεται στη Θράκη και μιλά αποκλειστικά στο SA: “Σε παγκόσμιο επίπεδο ΔΕΝ έχει ξαναγραφτεί παρόμοιο βιβλίο για καμία ομάδα του κόσμου”

Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Αθήνα. Τρεις γεωγραφικές θέσεις, τρεις πόλεις που “ορίζουν” τη ζωή του Νίκου Αγγελίδη. Γεννημένος στη δεύτερη, με ρίζες απ’  την πρώτη και εγκατεστημένος τα -πολλά-  τελευταία χρόνια στην Αθήνα.  Δημοσιογράφος και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Νίκος Αγγελίδης έχει χαράξει τη δική του πορεία στον τομέα της ενημέρωσης.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό (έχει εργαστεί και στον κλάδο αυτόν της δημοσιογραφία, ενώ διατηρεί και την ιστοσελίδα aek-live.gr), την ιστορική έρευνα και την πολιτισμική ιχνηλάτηση, τον οδήγησαν στη σύλληψη και ολοκλήρωση ενός μεγαλόπνοου έργου: την εύρεση, συγκέντρωση, καταγραφή και παρουσίαση αθλητικών συλλόγων ανά την υφήλιο με αναφορές και απηχήσεις στους συμβολισμούς και τα ιδανικά της αγαπημένης του Α.Ε.Κ.!

Μετά από χρόνια η προσπάθεια ολοκληρώθηκε και το βιβλίο “Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου” που κυκλοφορεί απ’  τις εκδόσεις “Νότιος Άνεμος”  είναι το αποτέλεσμά της. Βιβλίο που αγκαλιάστηκε -κυρίως- απ’  τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ, σε σημείο ώστε σε μικρή περίοδο να εξαντληθεί η 1η έκδοση και να είμαστε αισίως στη , η οποία περιλαμβάνει 361 ομάδες που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό σε όλο τον κόσμο. 320 έγχρωμες σελίδες, 1500 φωτογραφίες και μοναδικά, άγνωστα μέχρι σήμερα, στοιχεία αποτυπώνουν μοναδικά στο χαρτί το ερευνητικό αυτό ταξίδι.

Τις επόμενες μέρες ο Νίκος Αγγελίδης θα βρεθεί στη Θράκη για να παρουσιάσει το μοναδικό στο είδους του βιβλίο και μεις στο SportsAddict.gr δεν μπορούσαμε παρά να του ζητήσουμε να μας αφιερώσει κάποια λεπτά απ’  τον χρόνο του, ώστε να σας μεταφέρουμε άγνωστες πτυχές της ιστορικής αυτής περιδιάβασης, πληροφορίες για το βιβλίο, αλλά και σκέψεις του ίδιου του συγγραφέα.

Έχω την αίσθηση πως πρόκειται για έναν βιβλίο μοναδικό στο είδος του στην ελληνική γραμματεία. Ομολογώ βέβαια δεν έχω πλήρη εποπτεία και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό. Θα χρειαστώ την επιβεβαίωση σας. Είναι όντως έτσι ή έχετε υπόψιν σας και άλλες ανάλογες προσπάθειες, όπου έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί παραδείγματα δημιουργίας αθλητικών συλλόγων με σαφείς απηχήσεις και αναφορές σε έναν λαοφιλή, ιστορικό ελληνικό σύλλογο.

Νίκος Αγγελίδης: “Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο εγχείρημα. Για μένα ήταν το μεγαλείο της ιδέας της ΑΕΚ και όλα όσα περικλείει αυτή, που με οδήγησε στη σκέψη συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφεται η ιστορία της ΑΕΚ με έναν ξεχωριστό, πρωτότυπο τρόπο που συνενώνει την αγάπη για τον δικέφαλο αετό σε κάθε γωνιά του πλανήτη… Είναι η οικουμενικότητα της ΑΕΚ αυτή που την κάνει να διαφέρει, μεταξύ άλλων…”

Τι πυροδότησε την ιδέα για ένα τέτοιο επίπονο εγχείρημα; Υπάρχει κάτι ανάλογο που έχετε υπόψιν στην παγκόσμια γραμματεία ή αποτελεί δική σας σύλληψη;

Ν.Α.: “Η ιδέα έχει να κάνει απλά με τη λατρεία για την ΑΕΚ. Ο παππούς που ήρθε κυνηγημένος από την Πόλη, ήταν αθλητής της πρώτης ομάδας Βόλεϊ της ΑΕΚ το 1932 και ήταν αυτός που μου μετέδωσε με ρομαντισμό και αγνά συναισθήματα την αγάπη για την ΑΕΚ. Σε παγκόσμιο επίπεδο ΔΕΝ έχει ξαναγραφτεί κάτι παρόμοιο για καμία ομάδα του κόσμου. Η ΑΕΚ και σε αυτό έχει μια μοναδική πρωτιά”.

Οι κόποι φαντάζομαι ατελείωτοι, όπως και οι ώρες. Μία τέτοια παγκόσμια περιδιάβαση σε ομάδες με αναφορές στις ρίζες και τα ιδανικά του προσφυγικού σωματείου της Α.Ε.Κ. απαιτεί φαντάζομαι χρόνια έρευνας. Πόσο δύσκολο αλήθεια ήταν να φτάσουμε απ’ τη σύλληψη στην 2η έκδοση του βιβλίου;

Ν.Α.: “Το βιβλίο μου πήρε πέντε χρόνια να το ολοκληρώσω… Η έρευνα ήταν πολύ απαιτητική και σκληρή στον τρόπο εύρεσης των πληροφοριών. Δεν περίμενα, για να είμαι ειλικρινής ότι θα φτάναμε στη 2η έκδοση, τόσο σύντομα μάλιστα, αλλά είναι δεδομένο τελικά ότι ο κόσμος της ΑΕΚ διψάει για την ιστορία της…

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεστε στη Θράκη με σκοπό να παρουσιάσετε σ’ ένα ευρύ κοινό -και όχι μόνο τους φίλους της ΑΕΚ- το βιβλίο σας. Εικάζω πως η πρόσκλησή σας απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπάνε τον αθλητισμό ή  έχουν μία ευαισθησία και ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ιστορία…

Ν.Α.: Το βιβλίο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ασχολείται κυρίως με ιστορικά γεγονότα. Αναφέρεται στον αγώνα των προσφύγων, των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Κωνσταντινουπολιτών, των Σμυρνιών να επιβιώσουν. ΔΕΝ είναι αθλητικό βιβλίο, τολμώ να πω. Περιέχει όσα στοιχεία χρειάζονται στο πλαίσιο της πληροφορίας για τα αθλητικά επιτεύγματα των σωματείων, αλλά κυρίως αναφέρεται στην ιστορία τους. Στα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση όλων αυτών των σωματείων με έμβλημα τον δικέφαλο αετό και στις πέντε ηπείρους“.

Ποια θεωρείτε πως είναι η συμβολή του βιβλίου σας στην αποτύπωση της ιστορίας της Α.Ε.Κ. και εν γένει του ελληνικού αθλητισμού; Τι έχει να αποκομίσει σε επίπεδο ψηλάφησης της ιστορίας και πληροφοριών ο εν δυνάμει αγοραστής/αναγνώστης;

Ο αναγνώστης θα βυθιστεί σε όμορφες ιστορίες του παρελθόντος. Θα ζήσει και ο ίδιος την αγωνία εκείνων των ανθρώπων που πάλεψαν κόντρα σε μεγάλες αντιξοότητες για να αντέξουν, να καθιερωθούν. Είναι κάτι που το επιδίωξαν με μεγάλο κόπο μέσα από την καθημερινότητα τους και μέσα από τον αθλητισμό. Τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το πολύτιμο αυτό αγαθό“.

 

Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε πως στο SA τρέχουμε έναν διαγωνισμό για δύο νικητές που θα κερδίσουν από ένα βιβλίο, προσφορά του συγγραφέα, Νίκου Αγγελίδη και των εκδόσεων “Νότιος Άνεμος”.

http://

Share it