Search

Πρωθυπουργός Τουρκίας: «Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους 2 Έλληνες κρατούμενους στρατιωτικούς»

Σκληρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας σχετικά με το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακες της Αδριανούπολης. Όπως δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, «η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμένει προνομιακή μεταχείριση για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία».

Αναλυτικά, στο ερώτημα αν «θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών;» ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε:

«Οι δύο έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν στην τουρκική στρατιωτική ζώνη, στον ποταμό Εβρο, στην “επαρχία Edirne” (Αδριανούπολης), στις 2 Μαρτίου 2018. Συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην τουρκική πλευρά. Οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι οι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους. Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς. Μάθαμε ότι οι Αρχές εξετάζουν ακόμη τις ψηφιακές αποδείξεις που ανήκουν στους στρατιώτες. Ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση. Η μεταχείρισή τους ενώ βρίσκονται σε κράτηση είναι δίκαιη. Οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου έχουν διαρκή πρόσβαση. Οι οικογένειές τους, ένας ιερέας και ένας ευρωβουλευτής τούς έχουν επίσης επισκεφθεί».

Share it