Καθησυχαστικός ο καθηγητής Ραψομανίκης για την φωτιά στην Sunlight! Τα επίσημα αποτελέσματα των ατμοσφαιρικών μετρήσεων

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα που έχει απασχολήσει την κοινωνία της Ξάνθης ενημέρωσαν τους πολίτες της Ξάνθης για την κατάσταση μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ανέφερε στην εισαγωγή του ότι ήταν 3 δύσκολες μέρες όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε σοβαρή οικολογική καταστροφή. Συνέστησε ψυχραιμία σε όλους κάνοντας λόγο για περιστατικά των πρώτων ημερών που δεν χαρακτήρισε όλες τις αντιδράσεις.

Καθ Σ. Ραψομανίκης: Ήταν μια φωτιά που έκαιγε για 6 ώρες . Συγχαρητήρια στην πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεση που ήταν καταλύτική για να μην επεκταθεί η ρύπανση. Ως ειδικοί και εμείς ανησυχήσαμε γιατί δεν ξέραμε τις συνέβαινε. Την ανησυχία μας τη μεταφέραμε στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Όταν αρχίσαμε τις αναλύσεις, που τέλειωσαν το βράδυ της Παρασκευής, ανησυχούσαμε, κάτι που δεν συμβάινει πλέον τώρα. 

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο Καθηγητής αναφέρθηκε στη μεθοδολογία λήψης δειγμάτων σε τρεις δειγματολήπτες στην περιοχή του ατυχήματος και στα Κιμμέρια. Αναφέρθηκε στις μετρήσεις συγκέντρωσης μολύβδου που ήταν ασήμαντες, μάζας αιωρούμενων σωματιδίων, που ήταν πάνω από τα όρια αλλά δεν εμπνέουν ανησυχία και σε άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Επίσης παρουσίασε τα στοιχεία των φίλτρων όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα 24ωρης δειγματοληψίας.α

Παρουσίασε τις χημικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε κάθε δειγματολήπτη μετά την ανάλυση με αέρια χρωματαογραφία ‘ φασματοσκόπιο. Οι οργανικοί και ανόργανοι ρύποι που εντοπίστηκαν, όπως από την καύση πλαστικών, παρουσιάζονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Όπως επίσης και η συγκέντρωση φουρανίου (1 νανονγραμμάριο με όριο τα 2 νανογραμμάρια)

‘Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου‘

“Τελειώστε την υπόθεση με το μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα (0,04 ug/cm2, χίλιες φορές κάτω από το όριο) . Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στα σωματίδια που δεν προκαλούν καμία ανησυχία.  Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε. Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο. ” ανέφερε ο Σ. Ραψομανίκης. ’’Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια’’.

Μάλιστα, μετά από διαφωνία που παρατηρήθηκε μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών παραγόντων ο Καθηγητής ανέφερε: Έπρεπε να είμαστε σίγουροι πριν ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ζω εδώ και αγαπώ την περιοχή, και δηλώνω υπεύθυνα και με την υπογραφή μου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλύψαμε με δικούς μας πόρους όλες τις αναλύσεις και αρνηθήκαμε κάθε χρηματοδότηση για ευνόητους λόγους”

Ασφαλή επιφανειακά ύδατα και πόσιμο νερό

Τις μετρήσεις επιβεβαίωσε με μετρήσεις στα επιφανειακά ύδατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Ξάνθης, την επόμενη μέρα με αναλύσεις του ΙΓΜΕ. Επίσης, το Τμήμα Υγιεινής πήρε δείγματα πόσιμου νερού και επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πόσιμου νερού είναι απολύτως ασφαλής.

Καμία ουσία που να αφορά το γενικό πληθυσμό δεν παρουσιάζει συγκεντρώσεις  πάνω από το όριο. Όσον αφορά τους πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση δεν είναι κάτι που μπορέι να το εκτιμήσει μετά τη φωτιά καθώς δεν μετρήθηκε. Όμως οι πυροσβέστες φορούσαν όλοι μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και ακολούθησαν όλες οι διαδικασίες, αναφέρει ο διευθυντής της ΠΥ ΒΙΠΕ Ξάνθης Κ. Μπλέτσας.

Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για ένα διάστημα ενώ όσον αφορά στην απομάκρυνση των καμμένων υπολλειμμάτων, θα συλλεχθούν από ειδική εταιρία με ευθύνη της εταιρίας και με ειδικά εργαζόμενα, με βάση την απαιτούμενη νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα. Όχι οι εργαζόμενοι αλλά η εταιρία, σημείωσε, μετά από ερώτηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Απαντώντας στην ερώτηση  για τα πιθανά κενά νόμου που παρατηρήθηκαν από το συμβάν, σημείωσε ότι πράγματι η χώρα βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας και πρέπει να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία IPPC για τις βέλτιστες τεχνικές.

Παρέμβαση Στογιαννίδη

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης παρενέβη για να πει ότι “η Ξάνθη είναι τυχερή που έχει το Εργαστήριο του Καθηγητή Ραψομανίκη, ο οποίος από τα πρώτα λεπτά και άμεσα προσέτρεξε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε” ανέφερε και σημείωσε ότι επικοινώνησε μαζί του από τα πρώτα λεπτά.

Επίσης από την πλευρά της η Πυρεσβεστική σημείωσε ότι αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης δεν λειτούργησε καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και δεν είναι υποχρέωση της εταιρίας.

Πηγή: Xanthi2.gr

Share it