Search

Ο ατζέντης Σερκάν Γιακούπογλου σε μία απολαυστική συνέντευξη στο SportsAddict!

Ο Σερκάν Γιακούπογλου (Serkan Yakupoglu) είναι επαγγελματίας ατζέντης ποδοσφαιριστών. Όσο για την καταγωγή του; Μα τι άλλο; Θρακιώτης!

Ο Γιακούπογλου κατάγεται από τα Αρριανά Ροδόπης μιας και οι γονείς του ήρθαν μετανάστες στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι το δεύτερο μισό του όπως λέει καθώς μεγάλωσε εδώ.

Στο SportsAddict περιέγραψε εμπειρίες από την καριέρα του ως ατζέντης αλλά και ως ποδοσφαιριστής. Μίλησε για τον εξαιρετικό ποδοσφαιριστή και αδελφικό του φίλο Βολκάν Σεν, τον Ανδρέα Βασιλόγιαννη που μέσω αυτού πήρε μεταγραφή στην Τουρκία και είναι πολύ ικανοποιημένος.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην Ξάνθη η οποία όπως είπε ανήκει στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και στον Οκάν Σουλεϊμάν, το ταλέντο της θρακιώτικης ομάδας που μπορεί να πάει ψηλά.

Πώς αποφάσισες να κάνεις αυτή τη δουλειά;

«Στα νιάτα μου ήμουν ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησα από το ερασιτεχνικό και στη συνέχεια έπαιξα μέχρι και Β’ Εθνική. Στα 28 μου είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και εκεί αποφάσισα να αποσυρθώ. Τότε είπα ότι ο άνθρωπος πρέπει να κάνει την δουλειά που του αρέσει. Αυτή τη δουλειά την ξεκίνησα μαζί με τον Βολκάν Σεν (Μπεσίκτας, Μπούρσασπορ, Φενέρμπαχτσε, Κόνιασπορ, Τράμπσοσπορ, Εθνική Τουρκίας). Με τον Βολκάν μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά και κάποια στιγμή βρεθήκαμε και στην ίδια ακαδημία. Κάναμε μεταγραφή στην Τραμπσοσπόρ. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Μπούρσασπορ, στο σπίτι του και κάνοντας μία εκπληκτική σεζόν, πήρε μεταγραφή 3,5 εκ. στη Φενέρμπαχτσε. Στην Κόνιασπορ πήγε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή της μεταγραφικής περιόδου του χειμώνα. Παίζει βασικός και βοηθάει την ομάδα του να παραμείνει στην κατηγορία».

Ποια είναι τα κριτήρια συνεργασίας σου με έναν ποδοσφαιριστή;

«Ο χαρακτήρας είναι το βασικό κριτήριο. Μετά είναι η συνεργασία, η επαφή και η επικοινωνία που έχει με τους ανθρώπους γύρω του. Το ποδόσφαιρο παίζεται με 11 παίκτες. Είναι ένα ομαδικό άθλημα και άμα δεν έχεις καλή νοοτροπία και δεν μπορείς να συνεργάζεσαι μπορεί να χαλάσεις όλο το πλάνο. Όταν γνώρισα τον Ανδρέα Βασιλόγιαννη που στη συνέχεια τον έκανα μεταγραφή από τη Λαμία στην Ουμρανίγεσπορ, εντυπωσιάστηκα από τον χαρακτήρα του. Τρομερός επαγγελματίας, μεγάλη προσωπικότητα. Από τους ποδοσφαιριστές που έχω συνεργαστεί μέχρι τώρα είναι ο καλύτερος σε αυτό τον τομέα».

«Στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου η Ξάνθη, μπορεί να φτάσει ψηλά ο Οκάν»

Συνεργάζεσαι με ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και στην Θράκη. Μίλησε μας γι’ αυτό.

«Στην Ξάνθη έχω τον Οκάν Σουλεϊμάν ο οποίος έχει φόντα να πάει πολύ ψηλά. Είναι μόλις 17 ετών έχει γίνει επαγγελματίας, είναι πολύ καλός παίκτης και μάλιστα τώρα θα πάει με την Εθνική Κ19 στην Ισπανία. Η Ξάνθη ανήκει στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος είναι πολύ επαγγελματίας, διαχειρίζεται πολύ καλά την ομάδα. Εξαιρετικός επαγγελματίας και καλός χαρακτήρας και ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ εντυπωσιακές είναι οι εγκαταστάσεις  που διαθέτει ο σύλλογος».

Ποιοι είναι οι λόγοι που όλο και περισσότεροι παίκτες διαλέγουν το τούρκικο πρωτάθλημα;

«Ο πρώτος και κυριότερος είναι η οικονομική κατάσταση. Το δεύτερο είναι ότι ο ποδοσφαιριστής βλέπει το τουρκικό πρωτάθλημα ως μία ευκαιρία να βρεθεί αργότερα σε υψηλότερο επίπεδο. Έχει την ευκαιρία να παίξει δίπλα σε σπουδαία ονόματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία οι Κουαρέσμα, Πέπε, Ετό και πολλοί άλλοι αστέρες».

Μπορεί ένας ατζέντης να αλλάξει το χαρακτήρα ενός παίκτη;

«Δεν μπορείς να αλλάξεις το χαρακτήρα ενός παίκτη, απλά μπορείς να τον διαχειριστείς. Ο χαρακτήρας δεν αλλάζει, είναι αυτός που σε καθορίζει και κάτι που έχεις από όταν γεννιέσαι. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι μία πολύ κρίσιμη ηλικία στη ζωή ενός παίκτη είναι το 17-21. Εκεί ουσιαστικά εκτός από ατζέντης λειτουργείς και ως δεύτερος πατέρας. Μπαίνεις μέσα στην οικογένεια του παίκτη».

Πόσο επηρεάζει το ποδόσφαιρο στις μέρες μας ένας ατζέντης;

«Είμαι επαγγελματίας ατζέντης. Έχω τη δική μου εταιρία, συνεργάζομαι με έναν ψυχολόγο, έναν δικηγόρο, έναν φυσιοθεραπευτή, έναν διατροφολόγο. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βελτιώνουμε τους ποδοσφαιριστές σε όλους τους τομείς. Οπότε η απάντηση είναι ότι το επηρεάζουμε αρκετά».

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει μία μεταγραφή όταν ο παίκτης έχει μεγάλο διάστημα απραξίας;

«Καταρχάς έχουμε καλές σχέσεις με τους προπονητές και τους τεχνικούς διευθυντές. Μας ζητάνε χαρακτηριστικά παικτών και τότε εμείς τους κάνουμε μία λίστα με ονόματα παικτών. Βλέπουμε από κοντά τους ποδοσφαιριστές, πράγμα το οποίο παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Θέλουμε ο ποδοσφαιριστής πρώτα απ’ όλα να του αρέσει εκεί που θα πάει. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πράγμα είναι η κουλτούρα της πόλης που θα πάει αν ταιριάζει με τη φιλοσοφία του. Η οικογένεια, η σύζυγος παίζει επίσης μεγάλο ρόλο σε μία μεταγραφή. Αν όλα αυτά υπολογιστούν σωστά δύσκολα μπορεί να χαλάσει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεταγραφών που έχουν χαλάσει την τελευταία στιγμή. Μία φορά ήμασταν με έναν παίκτη μέσα στο γραφείο του προέδρου μίας ομάδας και ήταν έτοιμος να υπογράψει το συμβόλαιο. Τότε χτύπησε το τηλέφωνο του και ήταν η γυναίκα του. Του είπε ότι αν πάρεις μεταγραφή σε αυτή την ομάδα θα χωρίσουμε. Τότε ο παίκτης αποχώρησε και η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ».

«Όταν κάνεις μία τέτοια δουλειά δεν έχεις προσωπική ζωή»

Τι αγαπάς και τι «μισείς» στη δουλειά σου;

«Αγαπάω πολύ τη δουλειά που κάνω. Μπορεί να φανεί κοινότυπο αυτό που θα πω, αλλά αγαπάω το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να παρακολουθώ μπάλα. Στις 12 το μεσημέρι ξεκινάω και στις 12 το βράδυ τελειώνω. Δεν βλέπω ποδόσφαιρο όπως βλέπω ταινία. Παρακολουθώ ξεχωριστά κάθε παίκτη. Μπορεί να παρακολουθώ έναν αγώνα ζωντανά και παράλληλα μπορεί να βλέπω στιγμιότυπα από άλλον στον υπολογιστή. Αν μου αρέσει ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνω 500 χιλιόμετρα με το αμάξι για να πάω να τον δω από κοντά. Αυτό που αν μπορούσα θα άλλαζα είναι η προσωπική ζωή. Όταν κάνεις μία τέτοια δουλειά δεν έχεις πολύ χρόνο για αυτό».

Έχει επηρεάσει και τις μεταγραφές στην Ελλάδα η κρίση;

«Τις έχει επηρεάσει ναι. Οι περισσότεροι θέλουν να πάνε μόνο στον Ολυμπιακό. Στην Ουμράνιασπορ που συμμετέχει στην Β’ Εθνική της Τουρκίας οι παίκτες παίρνουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι π.χ. στην ΑΕΚ που είναι στην Super League. Ο ποδοσφαιριστής δεν έχει πολλά χρόνια καριέρας και σίγουρα σκέφτεται τα οικονομικά. Το 2004 που η Ελλάδα πήρε το Euro είχε χτιστεί μία καλή ομάδα και είχε φήμη στην Ευρώπη το ελληνικό πρωτάθλημα. Τώρα έχουν πέσει τα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί η κρίση. Εύχομαι και θέλω η Ελλάδα να το ξεπεράσει όλο αυτό. Για μένα η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου καθώς οι γονείς μου ήρθαν μετανάστες στα Αρειανά Ροδόπης. Το άλλο μου μισό είναι εδώ».

Γιατί κατά την άποψη σου η Εθνική Τουρκίας έχει τόσα χρόνια να φτάσει σε κάποια επιτυχία;

«Αυτή τη στιγμή χτίζεται μία νέα ομάδα. Μία νέα γενιά παικτών που θα έχουν επιτυχίες τα επόμενα χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλος. Υπήρχαν ονόματα σε εκείνη την Εθνική, αλλά τα ονόματα δεν παίζουν μπάλα. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι σε καλή κατάσταση όταν είναι να παίξεις».

Share it