Search

Μην στερείτε το παιχνίδι από τα παιδιά μας

Εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης στον έναν από τους δύο ελεύθερους χώρους που υπάρχουν στο κέντρο νεότητας στην Αλεξανδρούπολη έναντι του σταδίου Φώτης Κοσμάς. Για να διαμορφωθεί νέο γήπεδο τένις, μαθαίνουμε και ενώ έχει προαναγγελθεί ήδη το γκρέμισμα του παλαιού κολυμβητηρίου, λίγα μέτρα πιο πέρα την κατασκευή άλλων δύο γηπέδων τένις (σύνολο 7).

Κάθε απόγευμα, τώρα που έπιασε η Άνοιξη και ιδιαίτερα τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, ο συγκεκριμένος χώρος και ο δίπλα, που περιλαμβάνει τις μπασκέτες – και δύο τερματάκια – κατακλύζεται από παιδιά κάθε ηλικίας που αθλούνται. Παίζουν την μπαλίτσα τους, περνούν όμορφα το χρόνο τους σε έναν από τους ελάχιστους ανοιχτούς χώρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Μια πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη των 70 χιλιάδων κατοίκων που συνεχώς αναπτύσσεται μετρά στα δάχτυλα του ενός χεριού τους ανοιχτούς-δημόσιους-ελεύθερους χώρους για άθληση και παιχνίδι. Και μην ξεγελιέστε δεν καταμετριούνται τα γήπεδα στο «Φώτης Κοσμάς» και τα σχολεία αφού δεν είναι αυτό που ονομάζουμε «ανοιχτοί δημόσιοι χώροι».

Είμαι στη γενιά – από τις τελευταίες – που πρόλαβε αλάνες και χωράφια για μπάλα αλλά και ευπρόσδεκτες αυλές σχολείων για ατέλειωτο παιχνίδι. Αλήθεια αναρωτιέστε τι έχει μείνει τώρα;

Στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης ένας από τους δύο εναπομείναντες χώροι παιχνιδιού/άθλησης (συνήθως απεριποίητος και βρώμικος) που σφύζει ζωής καταργείται για να δημιουργηθεί το 7ο γήπεδο τένις !!!

Από τη στιγμή που οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι οφείλουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση και οικονομία χώρου στο αστικό περιβάλλον. Σε ένα γήπεδο τένις αθλούνται ταυτόχρονα δύο παιδάκια. Στον ίδιο χώρο χωράει ένα κανονικό γήπεδο μπάσκετ και 2 γήπεδα street basket ή γηπεδάκι ποδοσφαίρου όπου μπορούν να αθλούνται ταυτόχρονα έως και 20 παιδάκια.

Καμία μέριμνα για το παιχνίδι των παιδιών μας.

Καμία φροντίδα για μαζικό αθλητισμό που τόσο ανάγκη έχουμε …

Θα ασχοληθεί, θα νοιαστεί κάποιος;

ΥΓ: Κάποιοι θα πείτε ότι τα ‘βαλα με το άθλημα της αντισφαίρισης. Μην το βλέπετε κοντόφθαλμα … Απλά τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων και δημόσιου συμφέροντος.

*Στην παρακάτω φωτογραφία ένας ανοιχτός χώρος άθλησης με 6 μπασκέτες και χώρο ποδοσφαίρου (ακριβώς δίπλα) σε ένα μικρό αθλητικό κέντρο στην κωμόπολη του Αιγινίου Πιερίας με 4.153 κατοίκους, βάσει της Απογραφής του 2011.

Γιώργος Πανταζίδης

Share it